A verés nem megoldás!

Évente hány gyermeket kerget öngyilkosságba a rossz bizonyítványért kilátásba helyezett büntetés? Nem vezetünk statisztikát a gyermeköngyilkosságokról. Csupán azt tudom, hogy tavaly az országban a bizonyítványosztás előtti és utáni két héten egyetlen gyermeköngyilkosságot sem jegyeztek fel.
sysadmin

2003. június 27. 04:00


Évente hány gyermeket kerget öngyilkosságba a rossz bizonyítványért kilátásba helyezett büntetés?

Nem vezetünk statisztikát a gyermeköngyilkosságokról. Csupán azt tudom, hogy tavaly az országban a bizonyítványosztás előtti és utáni két héten egyetlen gyermeköngyilkosságot sem jegyeztek fel. A múlt évben a gyermekek és fiatalkorúak öngyilkossági aránya több mint 50 százalékkal csökkent, és merjük remélni, hogy ebben része volt a mi kampányunknak is.

Ez ugyanaz a kampány, amely most is folyik?

Igen, a címe Veréssel nem változtatható meg a bizonyítvány. Akárcsak tavaly, az idén is két héttel a bizonyítványosztás előtt hívjuk fel a szülők figyelmét arra, hogy gondolkozzanak el a kifogásolt osztályzatokon, és beszélgessenek el róluk a gyerekkel, mert a kemény büntetés, ütés-verés nem old meg semmit.

És mi a megoldás?

A szülőknek egész éven át figyelemmel kell kísérniük gyermekük iskolai előmenetelét. Így nem érheti őket meglepetés, amikor kezükbe veszik a bizonyítványát. És persze az odafigyelés azt is jelenti, hogy tudják, mikor van a gyermeknek szüksége segítségre.

Létezik statisztika arról, hány gyerek kap verést, ha rossz jegyet hoz haza?

1999-ben és 2002-ben készített felméréseink szerint Szlovákiában a gyerekek több mint 30 százalékát büntetik veréssel a rossz jegyért. Ebből 13,1 százalékot rendszeresen, minden egyes alkalommal, amikor rossz osztályzattal megy haza. Elég magas arány.

A félévi bizonyítványosztás idején is kampányolnak?

Sajnos, a pénzünkből évente csak egy kampányra futja, s mivel a leghevesebb indulatokat általában az év végi rossz bizonyítvány kelti, erre összpontosítunk. Nagy méretű falragaszok, tévében közölt felhívások segítségével igyekszünk visszatartani a szülőket a tettlegességtől. Országszerte csaknem 700 plakátot helyeztünk el, főleg buszmegállókban, Pozsonyban a tömegközlekedési járművekben is. Reméljük, lesz foganatjuk. *

A központ címe:

Slonad Nitra – Centrum Slniečko n. o., Fábryho 5, 951 01 Nitra-Štitáre.

Tel./fax:

037/6585 190, 6585 222.

Honlapjuk:

www.centrumslniecko.sk

Önnek ajánljuk

A Smer és az ĽSNS kampányol leginkább érzelmekkel

Madarak pusztultak el a fákra csavart ragasztószalagokon

Frissítve

Lövöldözés Pozsonyban: egy ember megsérült, az elkövető szökésben van

Király Gábor bejelentette a visszavonulását

Kiska aláírta a módosított himnusztörvényt

Poprádon készülnek az ország utolsó kézzel csiszolt kristálydíszei

Legfrissebb galériák
Olvasta már?