A véleményvezérek felemelkedése – és bukása?

Tekinthetünk a közösségi oldalakra üres lapként, amelyet mi töltünk meg tartalommal, jórészt másokéval. Mi döntjük el, kit akarunk látni, és mit nem. Vagy mégsem?
Rizsányi Attila

2019. január 3. 09:00

Vannak barátok, rokonok, munkatársak, akiket ismerősnek fogadunk, bekövetünk a különböző közösségi oldalakon különösebb dilemma nélkül, és akkor is hajlandóak vagyunk kitartani mellettük, ha egyszer vagy akár sorozatosan olyan tartalmakat tesznek közzé, amelyek egyáltalán nem számíthatnak a kedvelésünkre. Mert így követeli meg a való életben kialakított kapcsolatunk. Ugyanígy lehetnek olyan neves személyiségek, szervezetek, cégek, érdekes meg fontos oldalak, amelyekre azért kattintunk (netán kattanunk) rá, mert rajongunk értünk, esetleg szeretnénk szimpátiánkat, támogatásunkat kifejezni, aztán napra nap elénk kerül az általuk kibocsátott tartalom, és újra dönthetünk: elviseljük ezt a továbbiakban is, avagy sem.

De kik azok az influenszerek?

Visszatekintve most már természetesnek tűnhet, hogy az internetnek a térnyerése nyomán létrejöttek a saját sztárjai. Ugródeszka lehet persze a máshonnan, más módon szerzett hírnév, de aki nem tudja ebben a térben jól kamatoztatni, annak nem sok esélye van az új piacon. Akinek azonban sikerül, az kitűzheti magára a mára már nem is annyira újszerű megnevezést, és nem is muszáj influenszerként írnia, hiszen a tömeges elterjedés miatt a magyar online nyelvterületen influenszerként ismert a fogalom. Eredendően olyan valakit jelöl ez, aki hatással, befolyással van másokra, mondhatni, véleményvezér, gyakorlatiasabban: rendkívül sok követője van közösségi platformokon. Igazából nincs ebben semmi áttörő, eddig is voltak olyan személyek, márkák, akiknek és amelyeknek sikerült tömegek véleményét alakítani, rábírni az emberek nagyobb csoportjait, hogy az ő nézeteik szerint járjanak el. Szóval csak kissé átalakultak, új helyre költöztek ezek a szereplők, és a rendszer nyitottságából adódóan megsokasodtak. Mind több embernek van lehetősége tartalmakat megosztani, követőbázist kialakítani. Akinek sikerült, a netes kor hőse és sztárja lehet, amíg ez a csoda tart. De ahogy már lenni szokott, a sikerhez tehetség, szerencse, de jórészt inkább profi munka és szorgalom kell, úgyhogy sokszor nem is az frissíti az általunk bekövetett oldalakat, akinek a neve alatt futnak.

Változataiban él

Az influenszerek megnyilatkozhatnak szövegen keresztül, de jellemzően kiaknázzák a mediális lehetőséget tárházát, lehetnek tehát bloggerek vagy vloggerek – azaz videós blogot vezetők –, és persze mindenféle képes meg mozgóképes tartalmak előállítói. A lényeg, hogy az általuk megcélzott netfogyasztók tömegének tessenek, és lehetőleg mind több embert nyerjenek meg az általuk propagált tartalomnak. A sokféleség nyomán mindenki megtalálja a magának való influenszert: némelyikük a divatra specializálódik, mások a filmekre, még másikak a számítógépes játékokra, egész harmadikak a sütés-főzésre vagy autókra, és így tovább, amíg csak találni új témát, érdeklődési kört, és persze követőket hozzá. S ha mindez jól sül el, ebből még akár meg is tudnak élni. Nem is akárhogy.

Etikus és bújtatott reklám

A hirdetni vágyók érdekeit ismerve mi sem természetesebb, mint hogy a reklámok jó része is platformot váltott. Korábban műsoridőt vásároltak a tévéknél, rádióknál, oldalakat a lapoknál, újabban pedig mind gyakrabban inkább a véleményvezéreknek adnak pénzt, hogy vezéreljék a követőiket az adott termék irányába. Így lettek az influenszerek kapcsokká márkák és vásárlók között, méghozzá egészen sajátos formában, általuk ugyanis nem feltétlenül csak az értékesítés növelhető, hanem alakíthatóak akár a fogyasztói szokások, igények is. Csakhogy a fogyasztó, az átlagember szemszögéből ez egy újabb problémát vet fel, mert a kezdetekhez képest ugyan most már egészen jól szabályozott a terület, mégis nehéz eldönteni, mikor kerül elénk szponzorált tartalom. Azaz mikor látjuk azt, amit a választott influenszerünk legjobb meggyőződéséből közvetít, és mikor valamilyen más érdekek megnyilvánulását. Az már igazán a minimumelvárás, hogy a posztban egyértelművé tegyék, hogy hirdetésről, szponzorált tartalomról van szó.

Folytatás a Vasárnap 2019/1. számában!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Tegnap a mában

Pártot alapítanának az elégedetlen gazdák, szeptembertől gyűjtik az aláírásokat

Újabb két bíró telefonját foglalta le a NAKA

VIDEÓ: Rémálom Budapesten villamost vezetni

Két balesetet is okozott egy út közepén tántorgó nő az R2-esen

Futni és hollóval fotózkodni is lehet Bősön

Legfrissebb galériák
Olvasta már?