A végrendelet is elévülhet

Vrabec Mária

2019. november 26. 09:30

pnszknyv

Tisztelt Vasárnap szerkesztősége!

Segítséget szeretnék kérni: meddig érvényes egy végrendelet? Van egy öcsém, aki rossz útra tért, ivott nagyon, és iszik most is. Ő édesapánkkal élt, szegény apuka nagyon sokat tűrt, szenvedett mellette. De nem akarta otthagyni a saját házát, az öcsémtől meg nem tudott megszabadulni. Hirtelen megbetegedett és meghalt – infarktusban. Ezen a ponton kérném a segítséget. Kérdésem: meddig érvényes egy végrendelet? Ugyanis most találtam meg a végrendeletet 5 év után. Mi mindig úgy hittük, hogy a végrendelet mindig érvényes marad, bármikor találja is meg az ember. Ugye, nézve az amerikai filmeket, ott mindig úgy van, hogy ha meglett a végrendelet, akkor minden rendben. Akár vissza is lehet perelni a vagyont. Elmentem egy ügyvédhez, ott ért a hideg zuhany, hogy a végrendelet nem érvényes, mert már megtörtént a hagyatéki tárgyalás, és elmúlt három év, így a végrendelet most már nem érvényes. Valóban így van?

Szegény apuka, még biztosan ma is élne, ha nem ilyen az öcsém. Nyugalmazott tanár volt. A végrendeletben minden benne van, az is, hogy öcsém milyen rossz volt hozzá; szóval és tettlegesen is bántotta, megverte, főleg mikor pénzre volt szüksége. Ezért kitagadja az örökségből, nem hagy rá semmit. És most ez a végrendelet már nem érvényes? Valóban érvénytelen lett, mert a hagyatéki tárgyalás után nem három, hanem öt év múlva találtuk meg?

Kérem, segítsenek nekem, mert nagyon nagy igazságtalanságnak tartom, ha így van! Segítségüket nagyon szépen köszönöm!

Maradok tisztelettel és reménykedve:

Elvira

 

Tisztelt Elvira!

Kérdésével szakemberhez, JUDr. Mészáros Veronika közjegyzőhöz fordultunk, és ő megerősítette az ön által felkeresett ügyvéd álláspontját.

„A végrendelet a törvényes örökösök körének módosítására szolgál, s érvényességét mindig a bíróság által a hagyatéki ügy letárgyalásával megbízott közjegyző állapítja meg. Természetesen abban az esetben, ha a végrendelet (vagy a kitagadási nyilatkozat, esetleg a kettő kombinációja) idejében előkerül, és azt az eljárás résztvevői a közjegyzőnek felmutatják. Az Önök esetében, mivel későn került elő a végrendelet, sajnos hiába lehet az írásos végakarat jogilag rendben, ha már érvényesíteni nem lehet. A jogérvényesítés gyakran időhöz van kötve (pl. az elévülés esetében is) mindenki jogbiztonságának a szavatolása végett. Adott esetben a törvény szerint a jogos örökös védelmének szabályát lehetett volna alkalmazni, de csak akkor, ha Ön nem lett volna résztevője az alapeljárásnak, azt is csak a hagyatéki eljárás jogerős befejezésétől számított három évig. Mivel feltételezhető, hogy az eljárás a törvényes öröklés alapján zajlott, egyéb jogorvoslati eszközökhöz, esetleg peres úton, lehetne folyamodni (pl. perfelújításhoz), ám ennél is van elévülési idő: szubjektív három hónap attól számítva, hogy valaki értesült olyan indokról, amely lehetővé tenné egy perfelújítás indítványozását, illetve objektív szempontból három év, amely a hagyatéki eljárás jogerős lezárásától számítódik. Felvetődhetne még a rendkívüli felülvizsgálat, de az is két hónapos határidőhöz kötött, ráadásul azt csak másodfokú döntések ellen lehet benyújtani, és Önök valószínű nem fellebbeztek a hagyatékátadó döntés ellen első fokon.

Ebből a bonyolult jogesetből is látható, hogy a végrendeletnek akkor van értelme, ha az a hagyatéki eljárás során előkerül, ennek pedig legbiztosabb módja, ha valaki közjegyzővel íratja meg. Az ilyen megoldás legfőbb előnye amellett, hogy tartalmilag és formailag a törvénynek megfelelően van megírva, az, hogy a közjegyzők kötelesek minden végrendeletet közjegyzői okirat formájában elkészíteni, majd haladéktalanul a Szlovák Közjegyzői Kamara által létrehozott végrendeleti nyilvántartásba venni. Ez azt jelenti, hogy a közjegyző által írt végrendelet nem veszhet el, idejében érvényesíteni lehet, és meg sem lehet hamisítani” – válaszolta JUDr. Mészáros Veronika közjegyző.

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 47. számában jelent meg!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Még nem tudni, lebontják-e a felrobbant lakóházat

Híd-lista: politikusoktól egészen a nyugdíjasokig

Újabb halottak Pozsony belvárosában – ezúttal férfiak

Ruszó Tibor bejutott az X-Faktor döntőjébe

Trump finoman megfenyegette Kim Dzsong Unt

A kedvenc a legjobb európai film

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.