A változtatható és sokoldalú agy 2. rész

Az agy (és az idegrendszer) rugalmas. Minden egyes tapasztalat szó szerint fizikai változást idéz elő benne. Például az agresszív, megalázó fegyelmezési módszerek – akkor is, ha egy ujjal sem érünk gyermekünkhöz, csak verbálisan bántjuk – sérülést okoznak az agyban, összezavarják. Az elme ugyanis fenyegetésként éli meg a fájdalmat.
ÚJ SZÓ ONLINE

2017. december 8. 03:28

Amikor a szülő elfenekeli gyermekét, az egyik agyi áramkör arra készteti őt, hogy próbáljon elmenekülni félelme kiváltójától, egy másik idegi áramkör viszont arra ösztönzi, hogy nála keressen menedéket, mert azzal az ösztönnel születünk, hogy a kötődést jelentő gondozóinkhoz forduljunk védelemért.  

Annak a tudásnak a birtokában, hogy az agyi pályák ismétlődő tapasztalatok révén működnek, egy-egy szülői okítást kívánó helyzetben inkább annak élményéhez segítsük hozzá csemeténket, mit jelent helyesen cselekedni ‒ ajánlja Siegel és Bryson. Például ha csúnyán beszélt velünk, megkérhetjük, hogy ismételje meg mondanivalóját tisztelettudóan, így a pozitív magatartás kezd el beprogramozódni az agyába. Az, miként szólunk feldúlt lányunkhoz, megnyugtatjuk-e, meghallgatjuk-e az érzéseit, azt közvetítjük-e felé, hogy akkor is szeretjük, ha éppen hibázott, nagymértékben befolyásolja, hogyan fejlődik az agya, valamint azt is, milyen emberré válik az elkövetkezendő esztendők során.

Az elme harmadik tulajdonsága, hogy összetett, sokoldalú, különböző területei más-más feladatokért felelnek. Amikor gyermekünk összeomlik, vagy rosszul viselkedik, agyának különböző területeihez és működési módjaihoz fordulhatunk, miközben eltérő szülői válaszreakciókkal más-más idegi áramköröket aktiválunk. Fenyegetőzésünkkel gyermekünk alsóbb agyterületeinek védekező áramköreit aktiváljuk. Ha tisztelettel, megértéssel fordulunk felé, azt közvetítjük, hogy nincs veszély, vagyis a hüllőagy elengedheti a reaktivitást. A szülő szellemi gyarapodása hatással van csemetéje agyi folyamataira, ezért elménk fejlesztése az egyik legnagyszerűbb ajándék, amelyet adhatunk neki. Elhatározással és erőfeszítéssel új mentális készségeket fejleszthetünk ki.

 

A memória

Elménk egyfajta asszociációs gépezetként működik: feldolgozza az adott pillanat valamilyen mozzanatát, és összekapcsolja a múlt hasonló élményével. Memóriánk torzít, sosem pontosan idéz fel egy emléket. A régi tapasztalatok erősen befolyásolják, hogyan értelmezzük azt, amit a jelenben látunk vagy érzünk, és elvárásokat alakítanak ki bennünk a jövőről. Az emlékezetnek két fajtája van: az explicit memória annak a képessége, hogy szándékosan fel tudunk idézni egy átélt pillanatot, implicit memóriánk pedig úgy hív elő egy emléket, hogy közben nem vagyunk tudatában, milyen régebbi élmény befolyásolja pillanatnyi viselkedésünket. Az első tizennyolc hónapban csak implicit memória képződik. Előfordulhatnak olyan helyzetek, amikor értetlenül állunk gyermekünk furcsa magatartása felett. Ilyenkor számba kell vennünk, hogy ésszerűtlen viselkedése nem vezethető-e vissza valamilyen traumatikus élményre. Implicit emlékeink jelentősen korlátozhatnak bennünket, főleg ha fájdalmasak. Az implicit és explicit memória integrálása a hippokampusz feladata. Ez az agyterület az emlékezet keresőmotorjának is tekinthető. Segítenünk kell gyermekeinknek felidézniük nyomasztó emlékeiket. Ha nem adunk nekik rá lehetőséget, integrálatlan formában maradnak, és nem lesznek képesek megérteni a velük történteket. Az implicit memória explicitté alakulása belátást, gyógyulást eredményez.

 

Mamakönyvtár

Daniel Siegel − Tina Payne Bryson: A gyermeki elme (Agyfejlődés, konfliktusok, támogató szülői stratégiák), Ursus Libris 2014

Daniel Siegel − Tina Payne Bryson: Drámamentes fegyelmezés (A káosz lecsillapítása és a fejlődő gyermeki elme integrált szemléletű gondozása), Ursus Libris 2015

Egyéb kiadványok a témában:

Dr. Sandra Aamodt − Dr. Sam Wang: Üdvözöllek a gyereked agyában (Mi jár a fejében a fogantatástól a diplomáig?), Század Kiadó, Budapest 2012

Dick Swaab: Az agyunk mi vagyunk (Az anyaméhtől az Alzheimerig), Libri Kiadó, Budapest, 2013

 

 

Önnek ajánljuk

Suhajda Szilárd K2-mászása érvényes, már az Everestre készül – oxigénpalack nélkül

Szlovákia legyőzte Azerbajdzsánt, de nem jutott ki az Eb-re

Frissítve

Nem Bugár Béla lesz a Híd listavezetője, hanem Érsek Árpád

18+

VIDEÓ: Felgyújtotta magát egy férfi Pozsony központjában

Turnéra készül a Mötley Crüe

Szerdán mérik fel az ötödikesek tudásszintjét

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!