A tornaljai buszállomás ellen

Tornalján, a főtéren buszállomást akarnak építeni az ott lakók tiltakozása ellenére. Tizenhatan voltunk a városházán emiatt, de figyelembe se vették az érveinket – ez diktatúra. A piactér most is tele van személyautókkal. Ott van a fogorvos, az étterem, különböző üzletek, a gumiszerviz, temetéskor is megtelik autókkal.
Vrabec Mária

2018. november 7. 10:00

- Képarchívum

Hol lesz ezután a parkoló? Busszal kevesebben utaznak, és minden családban van két-három autó. Ez a kis tér évszázadok óta közösségi találkozóhely volt, most pedig kipufogógázzal akarják elárasztani. Kivágják a fákat, pöcegödröt ásnak, ezt kapjuk ahelyett, hogy szépítenék a várost.

Id. Katona Lajos, tizenhat szomszédja nevében

 

Tisztelt Katona úr!

Mindenekelőtt szeretném önt és a többi panaszosunkat is biztosítani afelől, hogy ha nem válaszolunk azonnal, az nem azért van, mert megfeledkeztünk önökről, hanem mert várjuk az illetékesek reakcióját.

Panaszával Tornalja polgármesteréhez, Szögedi Annához fordultunk, és ő felvilágosított, hogy a buszállomás nem a főtéren, hanem a kis piactéren épül meg. A „kis téren” jelenleg napközben személyautók parkolnak, éjszakánként pedig kamionosok használják pihenőhelyként, akik azonban illemhely híján valóban itt végzik kis- és nagydolgukat. Amint megtudtuk, „pöcegödör” természetesen nem lesz a buszállomáson, a váróban azonban lesznek mosdók is. „A fogorvosi rendelő és egyéb szolgáltató egységek ezután is megközelíthetőek lesznek, hiszen a tervek szerint lesznek itt parkolóhelyek is. Azoknak az autósoknak a részére, akik napközben itt szokták hagyni az autójukat, továbbá a temetésekre érkezőknek kb. 50 méterrel távolabb lesz lehetőségük parkolni az újonnan kialakított parkolóhelyeken. A tisztiorvosi szolgálat által elvégezett szükséges környezettanulmányok szerint a környéken lakók életminősége nem romlik; sem a kipufogógázok kibocsátása, sem a zajszint nem lépi túl a megengedett mértéket” – fejti ki a válaszban.

Ami pedig a „diktatúrát” illeti, a polgármester asszony szerint az egész építési eljárás nyilvános volt, a lakosságot a helyi szokásoknak megfelelően tájékoztatták róla. „A képviselő-testület üléseiről és napirendjükről idejében tájékoztatjuk polgárainkat. A testület ülései nyilvánosak, az első lényegi napirendi pont a lakossági hozzászólások. Itt bárki elmondhatja észrevételeit, panaszát, sérelmeit. A Tornalján jelenleg folyamatban lévő beruházások közül az egyik legjelentősebb az autóbusz-állomás építése a régi piactéren, melynek beruházója a Losonci SAD Rt. A telek, amelyen a létesítmény megépül, a Losonci SAD Rt. tulajdonában van. Az autóbusz-állomás megépítésére Tornalja város településfejlesztési tervében még 1995-ben ezt a területet jelölték ki a városi képviselő-testület 1995. december 14-én hozott 10/1995 sz. határozatával. A településfejlesztési terv tárgyalása során az adott területtel kapcsolatban semmilyen ellenvetés nem érkezett a hivatalba.”

Azt is megtudtuk Szögedi Annától, hogy az autóbusz-állomás építésével kapcsolatos területrendezési eljárás a 2018. július 17-én kelt, majd augusztus 6-án hatályba lépett területrendezési végzés kiadásával befejeződött. „A területrendezési eljárás folyamán az eljárásban érintettek észrevételeket terjesztettek be, ezeket az illetékes építési hivatal a törvényi előírásoknak megfelelően megvizsgálta. Azokat az észrevételeket, amelyek ellentmondásban voltak a hatályos területfejlesztési dokumentációval, az építési törvény vonatkozó előírásaira való hivatkozással figyelmen kívül hagyták. Jelenleg a beruházó az építési eljáráshoz szükséges dokumentumok beszerzését végzi. Az építési engedély kiadásának kérvényezése novemberben várható.”

A fentiek szerint tehát a városvezetőség eleget tett a törvényben megszabott feltételeknek, és a buszállomás meg fog épülni. Nyilván nincs olyan beruházás, amely mindenkinek tetszene, különösen igaz ez a környékén lakókra, de Katona urat talán megnyugtatja, hogy a Sládkovič utca felől, ahol lakik, zajvédő falat emelnek.

 

A teljes írás a nyomtatott Vasárnapban jelent meg!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Nagyon kérdéses a Híd és az MKP mandátuma is.

Komáromban is alacsony a részvétel, inkább az idősebbek mentek szavazni

Hoki-vb: döntősök a kanadaiak, lelépték a cseheket

Integráció nem, folklór igen

Egy amerikai nő mindenáron szavazni akart Pozsonyban

Öt sárgamellényes a választás megszüntetését követelte Pozsonyban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?