Vasárnap

A szellem legyőzi a testet

ÚJ SZÓ ONLINE

2017. december 2. 01:37

Valkó Barnabás még csak elsős gimnazista Érsekújváron, de már hét éve karatézik. Ez a sport nem pusztán verekedés, végső célja a jellem tökéletesítése edzések révén. A kjokusin filozófia alapja: a kitartás minden pillanatban.

A rúgások, ütések, formagyakorlatok megtanulása mellett felkészít arra, hogyan nézzünk szembe a mindennapok követelményeivel. Egy harcművészetet gyakorló személyt nehéz megrendíteni.

 

Barni szülőfalujában, Kürtön kezdett sportolni, a Wasabi Klubban. „A suliban tartottak karatebemutatót, de nem nagyon érdekelt. Apu beszélt rá, hogy mégis próbáljam meg. Már a legelső edzés nagyon tetszett, rögtön tudtam, hogy fejleszthetem magam testileg és lelkileg is.”

Harmincketten kezdtek edzeni, de az első év végére már csak egyedül maradt. Talán az is motiválta, hogy rögtön a legelső versenyét megnyerte Almásfüzitőn. „Az erőmet aputól örököltem, aki maga is tornázik. Itt igazán csak azok maradnak, akik kitartóak, és van mögöttük szülői támogatás. Nálam ez a kettő megvan.”

Jelenleg a hetényi csapat tagja, Molnár Péter vezetése alatt öten edzenek. „A kjokusin karate jelentése: puszta ököl. Ez kemény sport, itt nincs helye a finomkodásnak: olyan erővel ütöm a másikat, ahogy csak tudom. A mérkőzések is full contact, azaz teljes erőből történnek.”

 

Rúgások és törések

A zúzódásoknak, horzsolásoknak nem tulajdonít jelentőséget. „Az egyik versenyen Tarjánban fejen rúgtak, és elájultam; kórházba kerültem. De ennyi azért nem elég ahhoz, hogy megtörjek. Előfordult, hogy az egyik edzésen eltört a gyűrűsujjam, amikor a partneremet térden találtam. Két hete volt rajta a gipsz, amikor otthon levágtuk, és elmentem egy versenyre. És megnyertem.” Természetesen a versenyzők viselnek fej-, lágyék- és lábszárvédőt, hogy ne szenvedjenek maradandó sérülést.

31 kupa, 66 érem tulajdonosa. Évente körülbelül nyolc versenye van Európa-szerte. Szlovákia legjobbja korosztályában, és egyúttal magyar bajnok is. „Tavasszal volt az első világbajnokságom; Romániában, Nagyszebenben. Bejutottam a legjobb nyolc közé, aztán a legjobb négy közé jutásban szájon vágtak, ami szabálytalan, de nem maradtam a földön. Bennem van, hogy fel kell állni… Pedig ha lent maradok, akkor őt leléptetik, és harmadik vagyok. De a küzdelem során ilyenre nem gondol az ember.”

 

Edzések és érmek

Adott edzésterv szerint készül a megmérettetésekre. Hetényben hetente kétszer, otthon naponta, és fut, focizik, testépítéssel is foglalkozik. „Nyáron Dobogókőn voltunk edzőtáborban. Ott napi három edzésünk volt. A reggeli kondicionáló tréningek abból álltak, hogy a sípályán cipeltünk fel farönköket. Délben technikai edzést tartottunk, akkor készültem a barna öves vizsgámra, amit azóta sikeresen letettem, a harmadik pedig küzdőedzés volt.”

Kemény gyakorlás, kemény küzdelem vár rá. Jövőre Azerbajdzsánba készül az Eb-re. Nem léteznek titkos technikák, csak rendszeres, kitartó gyakorlás van, és ezáltal lehet „különleges” képességekre szert tenni. Ahogy az esküben, a Dojo kunban áll: edzeni a testet és lelket rendületlenül, fejleszteni önmagunkat, megtartani az udvariasság szabályait, tartózkodni az erőszaktól, nem felejteni az alázatosság erényét.

 

 

 

 

Önnek ajánljuk

2018. szeptember 7. 03:54

A három fiú nagyokat álmodik

2018. június 28. 22:57

Stresszoldó technikák diákoknak

2018. október 17. 11:14

Pozsonyi Dzsessznapok 2018

2018. október 17. 12:55

Az október 5 híres rokona

2018. október 17. 11:06

Meddig érvényes a végrendelet?