A siker és a párkapcsolat

Ahhoz, hogy párkapcsolatunk boldog legyen, tennünk kell. Nem egyszerű feladat ez. A mindennapokban számos olyan helyzet van, amelyek kihatnak rá. Új sorozatunkban ezeket vesszük sorra, hogy megértsük a párkapcsolati nehézségeket, és javulást érjünk el.
Vasárnap

2019. július 9. 09:15

A siker fontos része életünknek, ám mindenkinek mást jelent. Tanácsadó munkám során azt látom, az első buktató az, hogy a feleknek eszükbe sem jut beszélni erről az igazán fontos témáról. Feltételezik, hogy a párjuknak ugyanaz az álomkép jelenik meg a szó hallatán, mint nekik, pedig ez koránt sincs így. Tegyünk egy próbát. Kedves Olvasóm, mondd ki hangosan ezt a szót: SIKER, és gondold végig, mit jelent ez neked! Pénzt? Munkát? Szabadidőt? Koktélokat? Pörgést? Vagy épp ellenkezőleg: nyugalmat és békét? Kérdezd meg a partneredet is, neki mi jut róla eszébe.

A másik buktató a siker rögös útja. A dicsőséghez nem vezet egyenes, aszfaltozott út. Számtalan új dolgot kell elsajátítani, naprakész információkat megismerni és használni, más szokásokat kialakítani. A siker útját járva megváltozunk, más világba kerülünk. Ha társunk nem járja be velünk ezt az utat, ott marad az út szélén. Ő nem tanulja meg azokat az új dolgokat, amelyeket mi megtanulunk, nem ismer meg más embereket, nem alakít ki eltérő szokásokat. Ő nem változik, de mi igen. Ha ez hosszan tartó folyamat, annak eltávolodás lesz a vége. Sokszor találkozom ilyen jelenséggel, általában úgy szokták ügyfeleim leírni, hogy én jobbra megyek, ő balra, én is élem az életemet, és ő is, de útjaink már nem keresztezik egymást… Szomorú és végtelenül magányos helyzet, azonban nem kell ezt megvárni, van ellenszer. De csak akkor hatásos, ha tisztában vagyunk a ránk váró feladatokkal, és az első lépésektől fogva mindketten igyekszünk elvégezni őket. Nem könnyű, sok fegyelmet, odafigyelést és energiát igényel, de korántsem megoldhatatlan.

Ez az ellenszer az érdeklődés, a kíváncsiság, a másik felé való őszinte odafordulás. Mit értek ezen? Aki sikerre tör, annak ez a módszer azt ajánlja, hogy amennyire csak képes, áldozzon energiájából és idejéből arra, hogy párját beavassa a részletekbe: ma megismertem ezt az embert, ezt tanultam tőle, szerintem zseniális, mi erről a véleményed? Valahogy így. Képtelenség mindenről beszámolni, de a lehetőségeihez mérten maximálisan vonjuk be párunkat az élményekbe vagy nehézségekbe, amelyeket átélünk.

A másik félnek a módszer azt tanácsolja, hogy a kíváncsiságot, amely a kapcsolat elején jellemző ránk, a lehető legnagyobb mértékben őrizzük meg, és érdeklődjünk a részletek felől. Nem elég a mi történt ma veled kérdés. Ennél többre van szükség: Miről álmodozol, milyen célokat tűztél ki mostanában? Mik voltak a legjobb és legrosszabb dolgok, amik az elmúlt napokban, hetekben, évben történtek veled? Milyen esemény vagy ki volt rád a legnagyobb hatással az elmúlt héten, hónapban?

A végére hagytam a legfontosabb kérdést, amelyre választ kell kapnunk: mit tehetek én, hogy jobban érezd magad a bőrödben, hogy azt érezd, támogatlak a sikeredben, mit vársz tőlem? Nagyon figyeljünk a kérdésre adott válaszra, mert ez befolyásolja kapcsolatunk további menetét.

Hangulatos, bensőséges beszélgetést kívánok minden kedves Olvasónak!

Álló Gabriella párkapcsolati tanácsadó

A teljes írás a VasárnapLélek mellékletben jelent meg!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Klímasztrájk és tüntetés

Ma kezdődik a pozsonyi Nepela Memorial

Birkózó-vb a tévében

Mondák, legendák és régi történetek egy zárt közösségből

Egy kutatócsoport szerint lehetséges felére csökkenteni az üvegházhatású gázkibocsátást 2030-ra

Tizennégy ország íjászai versenyeznek Marcelházán

Legfrissebb galériák
Olvasta már?