A serpenyőből hova?

Amikor a használt étolaj további sorsáról döntünk, egyszerű a főszabály: ne a lefolyóba öntsük, és ne is a szemétbe.
Rizsányi Attila

2019. január 3. 12:59

Nem látványosan veszélyes, ám annál többeket érintő problémát választottunk környezetre koncentráló, most induló rovatunk élére. Ha feltétlen indokolni kellene, akkor felhozhatjuk egyrészt, hogy az ünnepek alatt biztosan tetemes mennyiségű étolajat fárasztott ki a temérdek finomság készre sütése, másrészt pedig azt, hogy az ökoapokalipszises számunk után Mayer-Ázsoth Réka kolléganőnk erről, a fáradt olaj begyűjtéséről jelezte elsőként, hogy akár bele is kerülhetett volna – mint ahogy még annyi, de annyi minden.

A vendéglátóiparban nagyságrendekkel többet használnak, illetve tesznek használhatatlanná az étolajból – például becslések szerint egyetlen pozsonyi étterem évente akár egy tonnányit –, rájuk mégis vonatkoznak szabályok, míg a háztartások jórészt saját fejük, családi szakácsuk belátása szerint járnak el. A sütéshez használt étolaj egy részét persze elfogyasztjuk, egy másik hányada elpárolog, de nagyjából az ötöde ott marad az edényben, fogyasztásra alkalmatlan löttyként, s mi sem könnyebb, mint hogy a túlhevítések után megbarnult, sőt akár megfeketedett olajmaradékot egyszerűen kiöntsük. Ha erre a lefolyót választjuk, elég hamar visszavág a bumeráng, hiszen a fáradt zsiradéktól eldugul, s jönnek a kellemetlenségek meg a vízvezeték-szerelők. De ez semmi ahhoz képest, hogy az így szabadjára bocsátott olaj jó része az élővizekbe kerül, ahol aztán gátolni kezdi az oxigénforgalmat, továbbá az oxidálódás során még el is vonja az oxigént, sőt azzal is számolhatunk, hogy az olajban keletkezett, rákkeltő poliaromás szénhidrogének a táplálékláncon keresztül előbb vagy utóbb visszajutnak az emberhez, akár azt is mondhatnánk: vissza a kibocsátóhoz, vissza hozzánk.

A megoldás egyszerű, s a következményeket tekintve megéri a pepecselést. A használt olajat egészen egyszerűen össze kell gyűjteni, akár a saját flakonjába, és le kell adni olyan helyen, ahol garantálják a szűrést és az újrahasznosítást. Szlovákiában erre a Slovnaft hálózatához tartozó benzinkutakon van lehetőség. 2015 óta az egy csepp olaj is számít szlogennel állnak az olajleadók rendelkezésére, és a hűségkártyások még jól is járnak, mert kapnak néhány pontot, amiért környezetrombolás helyett a jobb utat választották.

Tapasztalatok szerint ahhoz, hogy a szélesebb réteg rászokjon az étolaj ilyennemű begyűjtésére, nagyjából két évtized kell, ehhez persze nemcsak leadóállomásokra, hanem lehetőleg sűrűn elhelyezett nagy tartályokra is szükség lenne, hogy azért minden csepp miatt mégse kelljen a benzinkútig menni. Mindenesetre a Slovnaft töltőállomásainak mintegy háromnegyedén, azaz 162 kútnál és további három gyűjtőhelyen veszi át a használt olajat. Ezt aztán eljuttatják a Meroco nevű céghez, amely megtisztítja, majd bioüzemanyaghoz szükséges összetevőt állít elő belőle. Ez ugyanis a fáradt sütőolaj elsődleges felhasználási módja, továbbá kisebb mértékben az aszfaltgyártás, a gipszgyártás, az asztalos üzemek és a festékgyártás veszi fel.

Tavaly egyébként az első félévben összesen 29 tonna használt olajat adtak le országszerte, ami közel duplája az egy évvel korábbi 14,9 tonnának. A beszoktatás Pozsonyban halad a legjobban, ott is gyűjtik be a legrégebb óta a használt olajat, mintegy negyedszáz töltőállomáson, viszont a legtöbb, félévi 1,3 tonnányi olajat átvevő benzinkút bazini. Kezdetnek tehát érdemes hozzájárulni ezeknek a számoknak a tovább növeléséhez, mert az is dicsőség ám, ha a legtöbbet felvevő benzinkúttal éppen saját pátriánk büszkélkedhet. Aki pedig még ennél is elhivatottabb, megpróbálkozhat a felvevőhálózat bővítésével, akár fapados módon is, hogy minél olajozottabban működjön a rendszer.

A teljes írás a nyomtatott Vasárnapban jelent meg!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

A felvidéki magyar politika és az énvédő torzítás

VIDEÓ: Helikopterről foglalták el az iráni kommandósok a brit tankert

II. Erzsébet szakácsot keres - ennyit lehet keresni a Buckingham-palotában

Energiaitalok: Zacher Gábor nem látja értelmét a "riogatásnak"

Összekapcsolódott a Nemzetközi Űrállomással az első Holdra szállás 50. évfordulóján feljuttatott űrkabin

Úszódöntőket nézhetünk a tv-ben

Legfrissebb galériák
Olvasta már?