A pszichopata, a szociopata és a pedofil

A hétköznapi kommunikációban sajnos gyakran halljuk, hogy valakire azt mondják, ő egy „pszichopata állat” anélkül, hogy az ítélkező valójában tisztában volna azzal, hogy pontosan mit is ért rajta. A pedofíliával is valahol ez a helyzet, mert ezen a területen is sok a tévhit, a pontatlan meghatározás.
Vasárnap

2020. január 7. 14:10

df

Nem jó, ha egy vita hevében komoly mentális betegségeket használunk szitokszóként. Ez a cikk azért született meg, hogy helyükre tegyük a fogalmakat. Mit is értünk azon, hogyha valaki pszichopata, különbözik-e, és miben a szociopatától, s arra is keressük a választ, hogy pontosan mit jelent a pedofília.


A pszichopaták köztünk élnek

Ami a külsejüket illeti, nem lógnak ki a sorból. Ránézésre nem lehet megállapítani senkiről, hogy klinikailag antiszociálisnak mondott személyiségzavarban szenved. Az is kérdés, hogy igazából szenved-e ettől, és ha igen, mitől. Vagy inkább a közvetlen környezete az, amelyet gyötör a rideg, megbánás nélküli, manipulatív magatartása. Egyáltalán van-e, és ha igen, mi a különbség a pszicho- és a szociopata között. Összefoglaltam a közös és az eltérő jellemzőket, így talán tisztább képet kapunk erről a két személyiségzavarról. Annál is inkább, mivel ma egyes kutatások szerint minden századik felnőtt pszicho- vagy szociopata.

Amit tudni érdemes, hogy bár ugyanabba az antiszociális személyiségtípusba tartoznak, mégsem ugyanazt a személyiségzavart jelöli a két szó.

Közös pontok, amelyek miatt gyakran összetévesztik a két típust

 • A megbánás és bűntudat teljes hiánya.

 • Mások jogainak semmibevétele.

 • Az erőszakos és/vagy agresszív viselkedésre való hajlam.

 • A törvény vagy a társadalmi illem és erkölcsi szabályok figyelmen kívül hagyása.

 • Nem képesek a szeretetre.

Markáns eltérések

Pszichopata

Szociopata

Agresszív ragadozó, de ezt jól álcázza.

Ideges, könnyen indulatba jön, s ezt nem próbálja meg elrejteni.

Mestere a manipulációnak, jól leplezi az indulatát, kíméletlen, kegyetlen. Állatokkal és gyerekekkel különösen.

Szélsőségesen viselkedik, gyakori érzelmi kitörésekkel. Nem leplezi a dühét.

Képtelen érzelmi kötődés kialakítására, nem érez empátiát.

Nehezen kötődik, de egy-két emberrel vagy csoporttal mégis képes kapcsolatot kialakítani.

A jellemző pszichopata „bájával” akár évekig is meg tudja téveszteni környezetét.

Könnyebb felismerni őt, mivel a szélsőséges indulatait nem rejti el, és nem is álcázza semmivel.

A kialakulás oka: öröklés, veleszületett mentális zavar. Az impulzuskontrollért és az érzelmekért felelős agyterületek sérülnek.

Kialakulás oka: környezeti hatások, gyermekkori traumák, bántalmazás.

Magasabb társadalmi rétegből kerül ki. Magas az IQ-ja. Gyakran vezető beosztásban dolgozik, híres vagy ismert.

Jellemzően alacsonyabb társadalmi réteghez tartozik.

A legveszélyesebb bűnözők pszichopaták. Pl. a tömeg- és sorozatgyilkosok.

Zavart és kiszámíthatatlan, de nem gyilkos.

Idegrendszere az átlagosnál alacsonyabban működik, ezért folyamatosan ingerelnie kell magát az átlagostól eltérő, „hajmeresztő” dolgokkal. Gyakran több függősége is van.

Az elszenvedett traumák miatt művel furcsa dolgokat.

Vonzza a hatalom, a kontroll, az irányítás és mások megalázása; ezt általában vicces megnyilvánulásokkal leplezi.

Különösebben nem érdekli a hatalom, s mivel nem manipulatív, nyíltan és meglehetősen szélsőségesen ad hangot érzelmeinek.


Néhány tény a pszichopatákról

Dr. Jeremy Dean arról ír, hogy léteznek „jó” és „rossz” pszichopaták. Kettőjük között az a különbség, hogy a „jó” pszichopatákban van egy úgynevezett belső fék, amely visszatartja őket súlyosabb, akár életellenes tettek elkövetésétől.

Peter K. Jonason kutatásiból pedig az derül ki, jellemző rájuk, hogy nagyon későn fekszenek le aludni. Sokáig maradnak fent éjszaka. Jonason szerint ők az éjszaka ragadozói, „sötétben vadásznak”, és meglehetősen kedvelik a keserű ízeket. Persze ezt nem azt jelenti, hogy minden éjszakai bagoly, aki cukor nélkül issza a kávét, pszichopata volna.

Gyógyításuk esélye általánosságban nem jelentős, szinte lehetetlen meggyógyítani őket. Hibáikból nem tanulnak, nem éreznek valódi szeretetet, és egyáltalán nincs önreflexiójuk. Ezért társas- és párkapcsolataik felszínesek, rövid ideig tartanak, s problémák esetén mindig a másikat hibáztatják.

Leginkább onnan lehet őket felismerni, hogy megnézzük, hogyan viselkednek azokkal az emberekkel, akikhez már semmilyen érdek nem fűzik őket. A pszichopátia felismerésére Robert D. Hare kanadai pszichiáter dolgozott ki tesztet még az 1970-es években. Napjainkban is hasonlót használnak. Ebben húsz személyiségjegyet vizsgálnak interjú keretében, és a válaszokat pontozzák. A tesztre azért is van szükség, mert a pszichopaták mint a megtévesztés és álcázás nagymesterei lehengerlő modorukkal gyakran még a szakembereket is megtévesztik.

Jellemzi őket még, hogy sokszor tesznek szívességet másoknak, de ennek oka nem az önzetlenség. A cél az, hogy a másik fél bizalmába férkőzzenek, és kipuhatolják a gyenge pontjait, s ezt az ismeretet kellő pillanatban ellene tudják majd fordítani. Jellemző rájuk a kóros hazudozás és/vagy a félrevezető elhallgatás is.

Cukrosbácsik a valóságban

Klinikai definíció szerint pedofilnak az a személy tekinthető, aki a serdülőkor előtt álló kiskorúakhoz vonzódik, és rendszeresen fantáziál róluk. Vannak pedofilok, akik titokban „csak” internetes gyerekpornó nézegetésben élik ki a hajlamaikat, és nem derül ki róluk, hogy mi az igazi szexuális vonzalmuk. Mások viszont a valóságban is kielégítik vágyaikat, nem ritkán családon belül. Pedofilnak nevezünk tehát minden olyan felnőtt embert, aki rendszeresen éli meg kiskorú gyermekekkel a szexuális vágyait, független attól, hogy virtuálisan teszi ezt, és nem történik konkrét bántalmazás, vagy rendszeresen molesztál egy vagy több környezetében élő kisgyermeket.

A pedofília fogalma más-mást jelent az orvosnak, a büntetőjogásznak és a pszichiáternek. Mást a társadalomnak. És megint mást annak a gyermeknek, akit éveken át zaklat és bántalmaz egy felnőtt. Meghatározástól függetlenül a pedofília kiskorúak ellen elkövetett verbális és tettleges szexuális erőszak.

A pedofilok új terepe az internet

A világháló nem szabályozott és így nem is ellenőrizhető tér, a pedofilok itt anonimok maradhatnak. Ezért is fontos, hogy fokozottan odafigyeljünk a gyermekeinkre, akik ma már életük minden területén (tanulás, játék, szórakozás) használják az internetet.

Az információ szabadon áramlik, minden azonnal le- és feltölthető a netre, s egy közösségi oldalra kitett ártatlan fürdőruhás kép is beindíthatja egy pedofil fantáziáját. Ezért nagyon fontos szerepe van a szülő és gyermek közötti őszinte kommunikációnak, hogy megvédjük gyermekeinket, és megelőzzük a bajt.

A közömbösség és a tévhitek

Sajnos az emberek többsége még mindig azt gondolja, hogy az ő gyermekével ilyesmi biztosan nem történhet. És amúgy sem túl gyakori ez. Egyik sem igaz, tehát sokkal nagyobb tudatosság, figyelem és stabil alapokon nyugvó szülő-gyermek bizalmi kapcsolat kialakítása szükséges. A pedofíliával kapcsolatos tévhitek (mint például hogy a pedofilok mind férfiak, bűnözők, és a bebörtönzésük megoldást jelent, hogy csak a serdülőkorúakhoz vonzódnak, vagy az, hogy a pedofil férfiak nőkhöz soha nem közelednek, csak gyermekekhez, stb.) hátráltatják a tisztánlátást, miközben évről évre nő a szexuálisan bántalmazott gyermekek száma.

Pedofilok jellemző módszerei

 • Kezdetben kedvesek, megnyerő modorúak.

 • Barátságra törekszenek, segítőkészek.

 • Kipuhatolják a gyenge pontokat.

 • Felmérik, miben szenved a gyermek érzelmi hiányt.

 • Nagy hangsúlyt fektetnek a bizalom kiépítésére.

 • Ajándékokat vásárolnak.

 • A későbbiekben ez a baráti viselkedés megváltozik, és erőszakba, zsarolásba, megfélemlítésbe megy át.

Különösen veszélyeztetettek a nevelőotthonban élő kiskorúak és azok a családban élő gyermekek, akik figyelem- és szeretethiányosak. A pedofil minden esetben visszaél a gyermek bizalmával s azzal, hogy a gyermekek többségének még nincs meg az a fajta tudatossága, bátorsága, önképe, önbizalma, hogy ki merjen állni magáért. Kihasználják azt is, hogy egy gyermek felnőttek iránti bizalma feltétel nélküli.

Montorffy Letti író, coach, tréner

A teljes cikk a nyomtatott Vasárnap 2020/2. számában, a VasárnapLélek mellékletben jelent meg!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
lég

Éljenek a betegek a jogaikkal

Kassa

Fazekaznak, korongoznak a kamionsofőrök

Henrich Sz.

Feladta magát a rendőrségen az egyik legkeresettebb szlovák bűnöző

betléri kastély

Könyvritkaságokat mutatnak be a betléri kastély történelmi könyvtárában

koronavírus

Koronavírus - Kínában hétfőtől leállítják a csoportos utakat bel- és külföldre egyaránt

Bajmóci Állatkert

Madárinfluenza a Bajmóci Állatkertben

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.