A politikusok felelőssége

Mekkora jelentősége lesz ennek a dolognak a Te életedben egy, három vagy öt év múlva? – teszem fel a kérdést ismerősömnek, amikor úgy érzem, nem a saját problémájáról elmélkedik. Tulajdonképpen nem sok – hangzik hosszas gondolkodás után a válasz. Amikor huzamosabb ideig foglalkoztat, felháborít, bosszant, idegesít egy téma, olyankor magamtól is megkérdezem ugyanezt. Nemrég egy ismerősömmel beszélgettem, aki a nyugati világból költözött ide.
Vasárnap

2013. szeptember 13. 14:00

Még mindig nem érti, miért nem lehet itt békésen beszélgetve saját véleményt mondani. Miért merül fel már a második mondatnál a kérdés: Velem vagy, vagy ellenem? Miért gyilkolják, bántják egymást a vitatkozók. Miért jelentik ki azonnal az ellenkező véleményű emberről, hogy hazaáruló, egy nulla, gazember.

Az ismerőseim között akadt olyan személy is, akivel nem találtuk meg a közös hangot. Ma már nem foglalkozom ezzel, nem számít. Az energiámat, időmet, szeretetemet nem használom olyan emberek megnyerésére, akik ezt nem szeretnék. Így békében éldegélek. Néha azért érnek meglepetések, de ez is beletartozik a mindennapokba. Megtanultam kezelni, élni vele.

Más az, amikor a saját problémánkról van szó. Minden egyes tettünknek, cselekedetünknek következménye van. Fontos, hogyan rendezzük a belső lelki életünket. Milyen példát mutatunk a gyerekeinknek, mi az, amit majd általunk továbbvisznek? A gyerekek példákból tanulnak, azokat követik. Sokszor vakon. Felnőttkorukban nem is tudják megmagyarázni, miért előítéletesek, gyűlölködők, nem elfogadók. Otthonról hozzák. Mutatunk nekik vitakultúrát? Elmondhatják otthon a véleményüket? Lehet véleményük? Mi, szülők, felnőttek, pedagógusok, főnökök, beosztottak, mindenki – elmondjuk a véleményünket? Képesek vagyunk komolyan venni azokat, akik kiállnak az elveik, a saját – nem átvett – véleményük mellett? Engedjük a másikat beszélni? Tudunk figyelni is rá, nemcsak rákontrázni, elítélni, beskatulyázni és a végtelenségig bántani?

A közösségi oldalakon, különösen az egyiken, amelyik nálunk nagyon népszerű, időnként kialakul egy-egy háborúnak nevezhető véleménycsere. Ott olvastam a következő idézetet: „Egy vita lényege nem az, hogy porig alázd a másikat, hanem hogy közösen hozzátok létre a megoldást.” De mi van akkor, ha senki nem keresi a megoldást? Nem egy színjáték részesei vagyunk mindnyájan? Honnan is indult ez a probléma? Miért lett ilyen? Családok, baráti körök, kollektívák válnak ketté. Kiket védünk a vitákban? Kinek a véleményét hangoztatjuk? Kikért küzdünk? Biztosan magunkért?

Az is eszembe jut, hogy a politikusoknak mekkora a felelősségük. Ők tudják-e ezt? És érdekli-e őket? Lehet, hogy csupán jó játéknak veszik az egészet.

Már soha nem tudjuk meg, hogy mi lenne a véleménye annak az ezer éve élt két politikusnak, akik annak idején döntéseket hoztak valaminek (a saját hatalmuknak?) az érdekében. Gondolták volna, hogy 2013 nyarán róluk vitatkozik majd egy egész ország, hogy ezer év elmúltával is meg tudják osztani a népet?

 

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Szépe János

A DAC-ban is megfordult Szépe János alapemberré vált Zalaegerszegen

koronavírus rendőrség határ

Regisztrálniuk kell magukat a külföldről visszatérőknek

Felvidéki magyar pedagógus dí

A pedagógusszövetség idén is díjazta a legjobb pedagógusokat

Milan Krajniak

Krajniak: Hétfő déltől lehet kérvényezni az állami segítséget

megmondóember pletyka

Bárczi Zsófia: A megmondóember

koronavírus olaszország

Ismét emelkedett a diagnosztizált fertőzöttek száma Olaszországban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Új Szó logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.