A Notre-Dame és Európa keresztény jövője

Április 15-én, a nagyhét első napján leégett a párizsi Notre-Dame tetőszerkezete és a huszártorony. Mindössze fél órán és a tűzoltók hősies helytállásán múlott, hogy nem lett a lángok martaléka az egész épület.
Vasárnap

2019. május 12. 09:15

Korunk velejárója, hogy a tűzoltók még javában küzdöttek a lángokkal, de a közösségi médiában már megindult a kommentek áradata. Vérmérséklete és meggyőződése szerint mindenki másként reagált a székesegyház majdnem pusztulására. A két véglet nagyjából az volt, hogy nem történt semmi különös, mindössze egy szerencsétlen baleset. A másik véglet viszont az európai kereszténység tragikus jövőjét látja a tűzvészben.

Mondanom se kell, hogy ezek a profetikus látnokok arra a politika által generált hullámra ültek fel, amely szerint az európai kereszténységet meg kell óvni a Keletről érkező inváziótól.

Az európai kereszténység tényleg tragikus helyzetben van, de nem a migránsok miatt, hanem miattunk. Ahogy mi éljük meg a hitünket. Hovatovább oda jutunk, hogy a kereszténység csupán egy szó, amely mögött kiüresedett szimbólumok és hívek nélküli templomok vannak. Harcolunk a keresztért és a betlehemi csillagért, mintha ezektől függne Európa keresztény jövője.

Valljuk be, ez a mi korunk a konzumkereszténység kora, és a kereszténység is betagozódott a fogyasztói társadalom többi árucikke közé. Legjobb példa erre a karácsony, amely a kereskedők legnagyobb ünnepévé vált (nem tudom, mit szólna ehhez Jézus, aki kiverte a templomból a kufárokat). Sikerült egy olyan társadalmat felépítenünk, ahol a felső ötven százalék rendelkezik a GDP kilencven (!) százalékával. A fennmaradó tíz százalékon pedig a társadalom alsó ötven százaléka osztozkodik. A párizsi Notre-Dame pedig ennek a kereszténységnek a jelképe, amelyik inkább turistalátványosság, mint szakrális hely. Jellemző, amit egy publicisztikában olvastam, hogy a miséző pap kénytelen volt rászólni a zajongó turistákra, ne zavarják a mise áhítatát.

Bevallom, mikor a tűzvész hírét hallottam, nekem Jézus szavai ugrottak be elsőként. Romboljátok le ezt a templomot, és én három nap alatt felépítem! És ő nem kőből épült falakra gondolt...

A teljes írás a nyomtatott Vasárnapban jelent meg!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Koleszterin, a csendes gyilkos

Tablók viadala: tardoskeddi győzelem!

Matečná: A termékek 31 százalékánál tapasztaltak kettős minőséget

Átfogó parkolási politika helyett egyelőre két parkoló lehet fizetős

Renault Kadjar: a francia elegancia

Zdeno Chára lett az év hokisa

Legfrissebb galériák
Olvasta már?