Vasárnap

A népművészet ünnepe

ÚJ SZÓ ONLINE

2018. június 8. 00:02

Örömünnep lesz a hétvégén Zselízen, a népművészetek ünnepe. Ötvenkettedik, vagy ha úgy tetszik, kilencéves szünet után harmadik alkalommal tartják meg a városban az Országos Népművészeti Fesztivált. A készülődés utolsó napjaiban a szervezőkkel találkoztunk.

 

A több mint négyszáz szereplőt és több ezer látogatót megmozgató rendezvényt együtt szervezi a város, a Csemadok Országos Tanácsa és zselízi alapszervezete, Zselíz önkormányzata, valamint a zselízi Tiszta Forrás Alap. Utóbbi alapítója és a Kincső néptáncegyüttes vezetője, Juhász Eszter a fesztivál főszervezője, de talán helyesebb és pontosabb kifejezés, hogy a lelke. Olyan szenvedéllyel beszél az egyes műsorszámokról, hogy a lelkesedése ránk is átragad: már ott volnánk, énekelnénk, táncolnánk és tapsolnánk, ahogy biztosan sokan fognak is. Őt hallgatva szinte érthetetlen, hogyan is bírta Zselíz majd egy évtizedig népművészeti fesztivál nélkül.

 

Négyszáz szereplő, több ezer néző

„Ez a rendezvény annyira hozzátartozott a városhoz, hogy úgy éreztük, vissza kell hozni. Szerencsére az együttesek és a szólisták is így érezték, ezért válogathatunk a szereplőkből. Hogy ne legyen az egész egysíkú, azt találtam ki, hogy minden évben egy gondolat köré szerkesztjük a műsort, az idei mottó az Örökségünk: múlt és jövő találkozása. Az Európai Unióban 2018 a kulturális örökség éve. Csatlakoztunk ehhez a felhíváshoz, és elnyertük a logó használatának a jogát, ami azt jelenti, hogy a tagállamokban mindenhol tudnak a fesztiválunkról.

Hogy az olvasók is érzékeljék, milyen nagyszabású rendezvényről van szó, egy kis statisztika következik: a gyermekcsoportok kategóriájában négy csapatban százhatvan szereplő lép fel, az ifjúsági kategóriában hét csoportban százhuszonnyolcan táncolnak, az öt felnőttcsapatban pedig száztizennégy táncos ropja. Külön műsorszám illeti meg az aranysávos minősítésű táncosokat, ennek a címe Aranykapunk. Velük kezdődik a szombati műsor, de előtte még lesz egy szakmai konferencia.

„Külön tétje van most ennek a konferenciának, mert szeretnénk, ha Szlovákiát újra felvennék a Nemzetközi Folklórszövetségbe, a CIOFF-ba, és a zselízi fesztivál is tagszervezet lehetne” – mondja Juhász Eszter. A pénteki műsor következő száma a Párták a 21. században című fotókiállítás, amelyen a nézők Szlovákiai különböző vidékein viselt hagyományos menyasszonyi főkötőket csodálhatnak meg. Hétkor kezdődik az énekkarok műsora a harmincötödik születésnapját ünneplő zselízi Franz Schubert énekkar fellépésével. A megnyitók után a Komlói Munkáskar és a tesmagi Amicorum vegyes kar, valamint népdalcsoportok, vegyes karok és szólóénekesek lépnek fel Horváth Géza karnagy vezényletével. Ezt követően Füzék György, a Szőttes néptáncegyüttes koreográfusa rendezésében a gömöri hagyományőrzők mutatkoznak be a borzovai Mezei Lajossal. A péntek este fénypontja a Csallóköz néptáncegyüttes műsora, A mi Erdélyünk, amely az egyik néptáncos lány verse alapján született. Az első napot a párkányi Varjos zenekar lemezbemutatója zárja – ők húzzák a talpalávalót, a dernői Borostyán néptáncegyüttes pedig járja rá a Pajtában.

 

Hajnalig tart a tánc

Szigorúan hajnali háromig – hangsúlyozza Juhász Eszter –, nem pedig reggelig, mert kora reggel már kezdődnek a táncpróbák Deffend Irénnel, a Corvinus táncegyüttes művészeti igazgatójával. Napközben lesz Ízutazás – gasztrotúra, Pincéről pincére borkóstoló, kézművesmesterek kirakodóvására, ekhós szekérről előadott gyermekműsor, Gál Tamás előadása, A nagyidai cigányok, Lajos András Soóky László darabjával, a Disznótorral, valamint bordalokkal, a dunaszerdahelyi Fókusz gyermekszínpad a Lúdas Matyival lép fel. A kisszínpadra jön még Ipolyságról a Sendergő gyermeknéptánccsoport és a Csillagszóró színjátszó csoport, valamint pápai színjátszók.

A fesztivál nagyszínpadán szombaton délután kezdődik az aranysávosok műsora az Aranykapuink. A szünetekben a nézők a Pajtában szórakozhatnak, pálinkát kóstolhatnak, nagyölvedi, szalkai, bényi rétest, lepényt, kalácsot süthetnek. Reggel tíztől délután négyig az egyéni előadók a Kicsi nekünk ez a ház című műsorblokkban mutatkoznak be a Pajtában. A nagyszínpadon az aranysávosok után ifjúsági tánccsoportok lépnek fel, majd este fél kilenckor a felnőttek műsora kezdődik, háromnegyed tíz tájban pedig a Fitos Dezső társulaté. Utána Lakatos Róbert húzza a Pajtában az összes zenésszel, aki ott lesz a fesztiválon. Nem lesz tánctanítás, csupán kötetlen szórakozás, hogy a fiatalok is belekóstolhassanak a régi fesztiválok hangulatába.

 

Énekelni, táncolni jó

„Vasárnap délelőtt a katolikus és református templomban is ünnepi misével, istentisztelettel kezdődik a nap. A katolikus templomban a komlói munkáskórus énekel, a református istentiszteleten pedig egy magyarországi papokból álló együttes, amelynek a helyi tiszteletes asszony is tagja. A fesztivál műsora délután négy órakor Berecz András és fia, Berecz István Apa és fia című műsorával indul. Délután ötkor kezdődik a gálaműsor, a somorjai Nagy Csalinamk, az ipolysági Sendergőnek, a rozsnyói Borostyán ificsapatának és a füleki Kis Rakoncának a részvételével. Utánuk Sarlóka Bence néptáncos és a Rakoncából két pár mutatkozik be, valamint imregi, losonci, százdi, dunaszerdahelyi népdalénekesek és citerások. „Az egész olyan gyönyörű és misztikus lesz, hogy minden résztvevő azt fogja érezni, jövőre ő is szerepelni akar a gálaműsorban. Ez a cél, mert meg kell mutatni a fiataloknak, hogy táncolni, énekelni nemcsak érdemes, hanem élvezetes is” –mondja Juhász Eszter.

A fesztivál műsorát nemcsak azok élvezhetik, akik ott lesznek a helyszínen, hanem a közösségi oldalakon bárki, mert önkéntes fiatalok folyamatosan készítenek fotókat, videókat a történésekről. De azért a hangulat ott, helyben lesz az igazi, ezért a szervezők mindenkit arra buzdítanak, hogy június 8-ától 10-éig töltse Zselízen a hétvégét. Várjuk azokat a hagyományőrző néptánccsoportokat és kórusokat is, amelyek a jelentkezéskor úgy érezték, hogy nem ütik meg a fesztivál szintjét. „Mindenkit arra ösztönöztünk, jöjjön el, mutatkozzon be, tanuljon. Sajnos, sokan tanulni sem akarnak, elég nekik, hogy tíz-húsz éve végigtáncolják, végigéneklik a környékükön a falunapokat ugyanazzal a műsorral. Pedig igényesebbnek kellene lennünk magunk iránt, mert nagy kincs őrzői vagyunk, és a mi felelősségünk, hogy hitelesen, eredeti szépségében adjuk át” – mondja Juhász Eszter.

 

Találkozzunk Zselízen!

A zselízi fesztivál vállaltan és garantáltan az eredeti értékek seregszemléje lesz. Ahhoz, hogy megvalósulhasson, szükség volt a helyi Csemadok-alapszervezet, a polgármester és az önkormányzat hathatós támogatására is. „Azt mondtuk, hogy ha újra megszervezzük a fesztivált, akkor azt a régi pompájával tegyük. Ezért előlegezzük meg a rendezvény költségvetését, biztosítjuk a technikai hátteret és újítjuk fel fokozatosan a helyi kastélyt, ahol a szereplőket elszállásoljuk. Később a zeneiskolát és a városi könyvtárat szeretnénk elhelyezni az épületben, tehát továbbra is a kultúrát fogja szolgálni” – mondja Juhász András polgármester. Sárai András, a zselízi Csemadok-alapszervezet elnöke ugyancsak tevékenyen részt vesz a szervezésben, azt mondja, a népművészeti fesztivál minden zselízi magyarnak szívügye. Meg azoké, akik művelik, őrzik, csodálják népi örökségünket. Valamennyien találkozzunk július második hétvégéjén Zselízen!

 

 

 

 

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

2018. október 8. 10:00

Elmélkedések Róbert Bezákkal

2018. szeptember 28. 08:00

Ki fizeti az ingyenebédet?

2018. szeptember 14. 00:46

Takargatott papi vétkek

2018. október 18. 13:00

Akik a háttérben munkálkodnak

2018. október 18. 12:00

Elhallgatott történeteim

2018. október 18. 11:00

Vasárnapi asztal