A negyedik gyermeket már nem támogatja az állam

Vrabec Mária

2019. május 16. 09:15

Tisztelt Szerkesztőség!

Januárban született meg a negyedik fiam, nem tervezett, de várt és szeretett gyermek. Mivel minden centet be kell osztanunk, nagyon jól jött volna az a 800 eurós hozzájárulás, amelyet gyermek születésekor ad az állam. Bevallom, számoltam is vele, annál nagyobb volt a meglepetésem, amikor kiderült, hogy a negyedik gyermekre már nem jár. Milyen családtámogatási politika ez? Miközben arról beszélnek, hogy kevés gyermek születik, azt, aki többet vállal, megrövidítik? Kérem, nézzenek utána, milyen okból döntöttek így a törvényhozók.

Jelige: Csalódott anya

 

Tisztelt Olvasónk!

Senki sem mondja ki, de nagy valószínűséggel azért fogalmazták meg úgy a törvényt, hogy csak három gyermek után jár a 829,86 euró (feltéve, hogy megért legalább 28 napot), hogy a romák ne éljenek vissza a lehetőséggel. Nálunk még mindig megrögzött tévhit és előítélet, hogy a gyermekvállalás kereseti lehetőség, holott sem a gyesért, sem a családi pótlékért, sem a szóban forgó állami hozzájárulásért nem éri meg szülni. A kiadások messze meghaladják az államtól kapott pénzt, a fáradságról nem is beszélve; ha így kalkulálnánk, senki sem vállalna gyermeket.

A kérdést inkább úgy kellene feltenni, hogy ma, amikor mindenki arról beszél, hogy elöregszik a társadalom, mert a legtöbb családban egy, legfeljebb két gyermek születik, és a három már soknak számít, miért éri hátrányos megkülönböztetés a nagycsaládosokat. Ők a negyedik és minden további gyermekre csak 151,37 eurót kapnak – ugyanúgy, mint azok, akinek a gyermeke nem érte meg a 28 napot. Ezen nem lehet változtatni, a járulék megítélése nem egyedi elbírálás tárgya. Ilyen a törvény, és kész, legfeljebb abban lehet reménykedni, hogy a következő választások után valamelyik miniszter vagy képviselő szívügyének tartja a nagycsaládosok támogatását, és módosító indítványt nyújt be.

A gyermek születésekor nyújtott állami hozzájárulást a szülők nem kapják meg automatikusan, csak az jogosult rá, akinek állandó lakhelye van Szlovákiában, járt terhesgondozásra, és szerződött valamelyik gyermekorvossal a gyermek ellátásáról. Az igénylést a gyermek születésétől számított hat hónapon belül kell benyújtani.

A teljes írás a nyomtatott Vasárnapban jelent meg!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Orvoshiány van, ám a külföldi nem kell

Sokkoló: hibásan elvégzett vérátömlesztés miatt halt meg egy beteg a kassai kórházban

A lakosság csaknem fele egyáltalán nem spórol

Jóváhagyták a pozsonyi körgyűrű képviselői ellenérzését

Grendel Gábor nem igazol át Kiska pártjába

Másfél kilós aranyrögöt talált egy ausztrál hobbikutató

Legfrissebb galériák
Olvasta már?