A nagymama/nagypapa otthona

Az öregedésről, öregségről a fiatalos, vitális young old ember (vagyis éveinek száma szerint idős, egyébként azonban fiatalos hatvanas) hallani sem akar, a számára „kényes téma” azonban bármikor időszerűvé válhat. Elég egy lelki megrázkódtatás, egy szerencsétlen esés, és máris olyan állapotba kerül, amely már az átlagosnál sokkal biztonságosabb életteret kíván. Ilyenkor otthonát veszélymentessé kell tenni, a többszintes házat vagy a túl naggyá vált, buktatókkal teli lakást neki megfelelőre cserélni. Mire figyeljünk, amikor az idős családtag, rokon otthonát átrendezzük? – az alábbiakban erre a kérdésre kerestünk választ.
Vasárnap

2019. október 9. 09:00

hzt

1 Lépcsők

Családi házból a földszinteset részesítsük előnyben, ha velünk él emeletes házban, lakrészét a földszinten rendezzük be. Ha panelházba költözik, olyan épületet válasszunk számára, ahol lift is van – ez nélkülözhetetlen egy idős ember számára, ha felsőbb emeleten lakik. Az sem mindegy, hogy milyen a lift, különösen akkor, ha idős hozzátartozónk olyan mozgásszervi bajokkal küszködik, melyek előbb-utóbb járókeret vagy kerekesszék használatára kényszerítik, s velük kell belavíroznia a felvonóba.

2 Szintkülönbségek

A lakás egyes területei legyenek egy síkban. Minél kevesebb a küszöb, a kis lépcső, a dobogó vagy emelkedő, annál könnyebb a közlekedés, nem beszélve arról, hogy ezek rendkívül balesetveszélyesek az idős ember számára.

3 Tisztálkodás

A fürdőszoba és a WC akadálymentesítésének több fokozata is van, az idős ember mozgásképességétől függően. A csúszásmentes padló, a kapaszkodók, a tisztálkodást segítő eszközök és berendezések fontos kellékei a nehéz mozgású ember otthonának. Ezeket természetesen nekünk kell fel- és beszerelnünk, de lakásvásárláskor érdemes arra is figyelni, hogy mekkora a tér, elég kényelmesen lehet-e mozogni a helyiségekben, s persze az is fontos, hogy zuhany legyen kád helyett; ellenkező esetben az átépítéssel is számolnunk kell.

4 Közlekedés a lakásban

A már említett szintkülönbség is ebbe a kategóriába sorolandó, ezenkívül azonban érdemes figyelni az ajtók szélességére, arra, hogy járókerettel és kerekesszékkel is lehessen mozogni. Ahova csak lehet, rögzítsünk kapaszkodókat – nagy segítséget nyújthatnak a közlekedésben.

5 Kis lakás előnyben!

Talán jobban tetszene egy tágas, több helyiségből álló lakás, de az idős, nehezen mozgó ember számára a kisebb alapterület az ideális. Minél kevesebb a szoba, annál kevesebb munkát ad a takarítás, karbantartás, és a lakás rezsije is kisebb.

6 Hűtés és fűtés

Az idős ember lakásában nem ajánlatos szilárd tüzelővel fűteni, akkor sem, ha családi házban él. Képzeljék csak el, hogy télen kimegy fáért a fészerbe, és elcsúszik a jeges járdán, ráadásul maga a fűtés, a tűzforró kandalló vagy kályha, a kipattanó szikra is veszélyforrás. Idős emberek esetében olyan fűtésrendszert válasszunk, amellyel semmi dolga sincs (központi vagy cirkó). A nyári kánikulák időszakában pedig ajánlatos hűteni a lakhelyét, mivel a tartós fülledt meleg megviseli a szervezetét.

fé, otthontérkép,webbeteg

Ha valaki állandó gondozásra szorul

A magas életkort megérők között nem mindenki éli le egészségesen az öregkorát. Egy lelki trauma, fizikai sérülés vagy lassú lefolyású, egyre súlyosbodó betegség olyan állapotromlást okozhat, amely állandó gondoskodást kíván. Ha az addig önálló idős hozzátartozó hirtelen segítségre, támogatásra szorul, a család élete is megváltozik. A romlás jeleinek idejében való érzékelése, az új körülményekre való fokozatos felkészülés, a külső segítség (szociális szolgáltatások) igénybe vétele segít a helyzet kezelésében.

A gondoskodó család kiemelten fontos az idős családtag számára, de támogató háttér és megfelelő információ nélkül a hozzátartozók nagymértékben terhelődtek fizikálisan is, mentálisan is. Ha valaki idős, rászoruló hozzátartozóját gondozza, a saját életének egy részét is feladja. De mindig kell rá lehetőséget találni, hogy önmagára is jusson idő, amikor pihenhet, feltöltődhet, mert egyébként nem tudja majd elvégezni a rá váró feladatokat. Ha gondozást vállalunk, meg kell tanulnunk segítséget kérni és elfogadni is.

Fontos! Aki beteget gondoz, érdemes érdeklődnie az illetékes önkormányzatnál, hogy működik-e szociális gondozói szolgálat a községben, és milyen feltételekkel, milyen célra vehető igénybe.

A teljes írás a VasárnapHáztartás mellékletben jelent meg!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

A teljes Gorilla-hangfelvétel a média kezébe juthatott

Frissítve

VIDEÓ: Matovič botrányt okozott Fico sajtótájékoztatóján

Olyan részeg volt, hogy nem vette észre a szembejövő kombájnt

GALÉRIA: Fehér lovon pózolt Kim Dzsong Un

A munkáltatóknak sem tetszik a jövő évi büdzsé

A búcsúzó Sabovčík: „Szaltó közben már nem lehet visszakozni”

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!