A másik Affleck

Két Affleck van Hollywoodban. Rendezőként és forgatókönyvíróként is Oscar-díjas az egyik, színészként kapta meg ugyanezt az elismerést a másik. Ben és Casey. Három év különbséggel születtek, s bár gyerekszínészként indultak mindketten, a fiatalabb Affleck, Casey a New York-i Columbia Egyetemen fizikából, csillagászatból és nyugati filozófiából szerzett diplomát.
ÚJ SZÓ ONLINE

2018. március 16. 00:02

Az Amerikai Filmakadémia díját elsőként a bátyja kapta meg, de A régi városban nyújtott alakításával tavaly már ő is nyert. Most éppen szellemként kísért a világban.

 

Aranyglóbusza és Oscar-díja után Karlovy Varyban Jiří Bartoška, a fesztivál igazgatója jutalmazta Kristályglóbusszal. Ritkán mutatkozik olyan elegánsan, mint ahogy ebből az alkalomból a nemzetközi rangú mustra vörös szőnyegén láttuk. Hófehér ing, hófehér estélyi zakó, fekete csokornyakkendő, fekete nadrág. Egyszerű, természetes magatartásával viszont azt a benyomást keltette: fütyül az ünnepélyes külsőségekre.

 

Nem lesz rám dühös, ha rögtön a beszélgetésünk elején a bátyjáról faggatom?

Kötelező kör. Már megszoktam.

 

Nekünk, magyaroknak ugyanis közel áll a szívünkhöz, mert a Ben mellett Géza a másik keresztneve. Sokáig azt hittük, valaki magyar a családjukban.

Bent is gyakran kérdezik erről, de főleg a magyar újságírók. Nem, nincs magyar vonal a családunkban. Ha volna, bizonyára én is kaptam volna egy igazi magyar nevet. Tényleg, mondana párat?

Zsombor, Árpád, Zétény…

… Úristen, a Géza sem könnyű, de ezek!

 

Ben gyorsan megbarátkozott a Gézával?

Ezt tőle kérdezze meg. Én csak azt tudom, kiskorában sokan csúfolták emiatt, főleg az iskolában. Nagyfiúként aztán elmesélte nekik: a Massachusetts állambeli Cambridge-ben, ahol éltünk, a szomszéd házak egyikében lakott egy magyar származású holokauszttúlélő. Nagyon szerették őt a szüleink. Felnéztek rá a bátorsága miatt, mert leugrott egy német koncentrációs tábor felé haladó halálvonatról. Na, őt hívták Gézának, és az iránta érzett tiszteletből lett Ben második keresztneve a Géza. Az osztálytársai pedig soha többé nem piszkálták emiatt.

 

És tud pár szót magyarul a bátyja?

Párat biztosan, de összefüggő mondatot nem.

 

Tíz évvel ezelőtt a Hideg nyomon című filmben dolgoztak együtt, húsz évvel korábban a Good Will Huntingban. Mindkettőt Ben rendezte. Most A vörös szakaszban kapott szerepet tőle, amely az afganisztáni harcok egyik drámai fejezetét dolgozza fel. Kamdesh, 2009. Hatvan amerikai katona háromszáz tálibnak állít csapdát. Ön az egyik amerikai, Clint Romesh mundérját ölti magára, aki 2016-ban könyvben jelentette meg háborús élményeit.

Szeretek Bennel dolgozni, ha ez érdekli. Vagy inkább az, hogy milyen a kapcsolatunk?

 

Ez is, az is.

Bár nem élünk egymás közelében, gyakran találkozunk. Őt a Warner Brothershez köti szerződés, én a Sailor Bear társulás tagja vagyok, amelynek élén David Lowery áll.

 

A Kísértettörténet rendezője. Róla is kérdezem majd. De még mindig a bátyjáról szeretném hallani. Ha együtt játszanak, érez valamiféle különbséget a színészi technikájukban?

Rég játszottunk együtt, és akkor sem figyeltem erre. De olyan nagy különbséget aligha tapasztalnék. Együtt nőttünk fel, közös a kamaszkorunk, sokat tudunk egymásról, azt is, hogy mit szeret a másik, és mit nem. Hogy mik azok a kérdések, amelyekben százszázalékosan talán nem értünk egyet. Hogy miben jobb ő, és miben vagyok ügyesebb én. Nekem mindig megnyugtató érzés, ha ott áll mellettem. Akár rendezőként, akár színészként. Biztosra veszem, hogy történhet bármi az életemben, ő kitart mellettem, segít, ad egy-két jó tanácsot. Olyan nagy bukásunk nem volt még. Nincsenek közös kudarcélményeink. Egyébként pedig nem olyan rossz pozíció a családban a kisöcsé. Mivel csak három év korkülönbség van köztünk, ugyanazokat a könyveket olvastuk, ugyanabba a gyermek-színjátszócsoportba jártunk, mindketten örültünk, ha érdekes szöveget kaptunk, később pedig mindketten rajongtunk a jó versekért. A költészet mindkettőnk életét erősen meghatározza. És persze a filmek. Ma is egész jeleneteket vagyunk képesek megidézni a nekünk tetsző alkotásokból. Versenyzünk, ki tudja pontosabban a szöveget. Mi nem bunyóval, hanem a verstudásunkkal próbáltuk legyőzni egymást.

 

Szakmai téren mindenben kikérik a másiknak a véleményét? Ha például döntenie kell, hogy igent mondjon-e a felkínált szerepre…

…nem, nem! Ezekben a kérdésekben egyedül döntünk. Nyíltan, őszintén beszélünk egymással, de mindent nem tárgyalunk meg. Ha megkérne is arra, hogy olvassak el helyette egy forgatókönyvet, akkor sem mondanék neki olyat, hogy ez hülyeség, ne vállald el! Fordított esetben ő nem hallgatná el a véleményét. Ebben biztos vagyok. Szinte hallom a hangját. Engem mindig két dolog érdekel, ha megkeresnek egy ajánlattal. Hogy miről szól a film, és ki rendezi. A többi másodlagos. Az izgalmas emberi történeteket keresem.

 

Új filmjét, a Kísértettörténetet sokan misztikus blöffnek tartják. Autóbalesetben meghal a férj, és visszajár szeretett felesége életébe. Öt percnél több időt aligha tölt a vásznon. A fehér lepedő alatt, gondolom, nem ön kísért.

Párszor én is bebújtam alá, de ezt a »szerepet« két dublőr viszi végig a filmben.

 

Oscar-díjas színész eddig aligha adta a fejét hasonló feladatra.

A barátjáért mindenre hajlandó az ember. David Loweryhez nem egy film köt. Amikor először beszélt a történetről, és közölte velem, hogy szellemé változok benne, és végig ugyanabban a házban zajlik majd a forgatás, tudtam, hogy egy izgalmas kísérlet szereplője leszek. Sokat beszéltünk a film vizuális oldaláról is, és a történetbeli fiatal házaspár kapcsolatáról. Szerintem érdekes filmet tettünk le az asztalra, hasonló nem is készült eddig Amerikában.

 

Tizenkét éves a nagyobbik fia, Atticus, kilenc a kisebbik, Indiana. Ők már látták a filmet?

Csak az idősebb, bár ő sem az egészet. Nem ijedt meg a fehér lepedős alaktól. Egyetlen kérdése volt, hogy miért autóbalesetben kellett meghalnom. Szerinte jobb lett volna, ha vonat alá esem. Tessék! A végén még filmes lesz belőle.

 

Lee Chandlerként A régi városban bátyja halála után kamaszodó unokaöccsére kell felügyelnie, miközben nem egy tragédia nyomja a vállát. Mi segítette a szereppel való teljes azonosulásban?

Ha nem volnék magam is apa, nem is nagyon tudtam volna eljátszani a szerepet. Így viszont minden duplán fájt, de legalább volt hozzá érzelmi töltetem. Ha már gyereke van az embernek, mindent sokkal intenzívebben él meg. Olyan ez, mintha a lelkem legbelső zugában felkapcsolt volna egy lámpát.

 

Önnek milyen kapcsolata volt az édesapjával?

Hétéves voltam, amikor elhagyott bennünket. Gondolhatja, milyen törést okozott bennünk. Ben is, én is sokat szenvedtünk emiatt, bár lehet, hogy így volt jobb, hiszen apánk elég gyakran ivott. Olyankor pedig pokollá tette az életünket. Anyánkkal olyankor kegyetlenül viselkedett, de mi is megszenvedtük a magunkét.

 

Mi volt a hivatása?

Volt ő sok minden. Gyógyszerész, csapos, autószerelő, házfelügyelő, sőt még színész is.

 

És az édesanyja?

Ő tanárnőként ment nyugdíjba.

 

Ön a szerepeiben élhet meg különböző sorsokat. A magándetektívtől a sorozatgyilkosig sok minden lehetett már a filmekben. Pályája legelején, amikor Gus van Santtel dolgozott, még a Majd megdöglik érte című alkotásban egy szociopata, kezelhetetlen srácot játszott. Nemsokára viszont ismét apaszerepben áll kamera elé, méghozzá abban a filmben, amelyet a saját forgatókönyve alapján rendez. Az életem fénye egy apa és a lánya sorsát követi nyomon, akiknek veszélybe kerül az életük.

Járvány elől menekülnek az erdőbe, ott találnak menedékhelyet, de a fertőzöttek felfedezik a rejtekhelyüket.

 

Jó sötét dráma lesz.

Inkább thriller. Borzolni fogja az idegeket.

 

Nemrég Robert Redford partnere volt Az öregember és a fegyver című filmben.

Az sem egy szokványos krimi, bár valós történések alapján született. Én nyomozót játszom benne, Redford egy visszaeső bűnözőt, aki tizennyolcszor szökött már meg a börtönből, és még hetvenkilenc évesen is bankrablásba keveredett. Ezt a filmet, ahogy a Kísértettörténetet is, a barátom, David Lowery rendezte.

 

Van valami speciális módszere arra, hogy százszázalékosan azonosuljon a szereppel?

Nincs. Egyszerűen annyit foglalkozom a figurával, hogy mire elkezdődik a forgatás, addigra úgy összenövök vele, hogy a sziámiiker-testvérem lehetne. Éjjel-nappal velem van, nem mozdul mellőlem. A forgatás utolsó napján pedig elválnak az útjaink. Onnantól fogva már csak a gyerekeimmel foglalkozom. Egészen a következő munkáig.

 

Van valami, amit nem szeret a filmezésben?

Az erőszak mindig kiborít. Nézőként a poétikus, pozitív töltésű filmeket kedvelem. Azok mindig feltöltenek. Főleg, ha jó emberek csinálnak benne jó dolgokat. Nekik azt is megbocsátom, ha hibát követnek el. Gyarló az ember. Vétkezik olykor. Még akkor is, ha egyébként becsületes.

 

 

 

 

 

Önnek ajánljuk

Kočner rács mögött marad

Megszüntették a sürgősségi betegellátást Léván

Az olcsó ukrán baromfi kiszorítja a hazai húst

Az SaS szerint a Gorilla-iratok megsemmisítése bűncselekmény lenne

Két hajléktalan életét követelte a hideg Pozsonyban

Tükör helyett kamerákkal ellátott Lexus

Legfrissebb galériák
Olvasta már?