„A magyarság magatartás”

Augusztus a nyár végét jelenti. Ilyenkor a tűző nap már talán utolsó sugarait hinti a földre. De az augusztusi hónapnak van egy igen különleges jelentősége is, ekkor emlékeztünk államalapítónkra, Szent István királyra.
ÚJ SZÓ ONLINE

2017. október 20. 00:17

 

Augusztus 19-én Kassán, Felsőbankón a IV. Szent István-napi ünnepség meghitt, családias hangulatban zajlott. A katlanban főtt a gulyás, de az asztalokon a hófehér abroszok szolidan jelezték az ünnep áhítatát.

A nemzeti és a Szent István-zászlót enyhén lengette a szél, az új kenyér nemzeti színű szalaggal övezve várta az áldást. A meghívott vendégek között jelen volt nagytiszteletű Oremus Zoltán esperes, a kassai Református Lelkészi Hivatalból, valamint Mons. dr. Gábor Bertalan római katolikus esperesplébános Szepsiből. Ökumenikus igehirdetés mellett megszentelték a zászlókat, melyeket tavaly adományoztak budapesti barátaink a XV. kerületből, továbbá megáldották mindennapi kenyerünket, melyet aztán megszegése után a jelen levők elfogyasztottak. A kenyerek között volt Gábor Bertalan esperesplébánosé is, mely az ez évi magyar gabonagyűjtésből lett sütve.

Délután sor került a köszönő oklevelek átadására. Az első kitüntetett a több mint 90 éves Winkelsteini Kőszeghy Dóra, aki restaurátorként a kassai és környékbeli műalkotásokat állította helyre, a második Kissi Miklós nyugalmazott középiskolai tanár, aki 44 évig oktatott a Kassai Közlekedési Szakközépiskolában, valamint a Henszlmann Imre Helytörténeti Társaság, melynek nagy szerepe van a kassai magyar műemlékek feltérképezésében, megőrzésében.

A felkelő nap országából, a távoli Japánból is volt egy vendégünk Juko Kambara Jamane fiatal professzor hölgy személyében. Fukuoka város Kitakjuso Egyeteméről jött, és a magyar–szlovák kapcsolatokat tanulmányozza. Tört magyarsággal néhány szép mondattal köszöntötte Kassa polgárait.

A kulturális műsorról az Őszirózsa hagyományőrző népdalcsoport gondoskodott, a szereplés mellett a szervezés oroszlánrészét is magukra vállalták, karöltve a Szent István Társulás többi éneklő tagjával.

Az ünnepség vége felé a Szent István P. T. nevében Buday Ernő elnök hálás köszönetét fejezte ki minden résztvevőnek, akik eljöttek közösen megülni legnagyobb ünnepünket. Külön megköszönte Ballok Borbála, Djordjevič Mária, Exner Margit, Ivanecky Mária, Juhász Zsuzsanna, Kocsis Valika, Monyok Mária, Rohály Mária, Simon Ernő, Tóth Éva, Veszelovszky Erzsébet és Župčan Krisztina nem is kicsit fárasztó rendezői munkáját és nem utolsósorban Juraj Tóth bisztrótulajdonosnak azt a lehetőséget, hogy nála ünnepelhettünk, majd a pohárköszöntővel meghívta a jelenlevőket a 2018-as, V. Szent István-napi-ünnepségre.

Zárszóként idekívánkozik néhány gondolat és tény. A 1945 utáni években Kassán egyáltalán nem voltak Szent István-ünnepségek, a 89-es rendszerváltozás utáni években itt-ott szórványosan tartottak szerény kis megemlékezést. A Szent István Polgári Társulás megalakulása után (2011) elhatározta, hogy legnagyobb, országalapító királyunk emlékét Kassán is tisztelettel megünnepeljük, lehetőleg a magyar jellegű szervezetek bevonásával, egész napos rendezvény formájában, követve a magyarországi példákat. A kassai magyar polgárok részvétele, sajnos, az elvárás alatt maradt, talán a nyári hőségek, szabadságok miatt. Most is csak 1 százalékuk volt jelen, szomorú, de hiteles megállapítás, hogy az ünnepségen a premontrei templomból, kivéve a Szt. István Társulást, valamint a katolikus templomokból egy-két személy kivételével nem volt senki – pedig magyar és szent királyt ünnepeltünk.

2015-ben és ’16-ban az ünnepséget közösen rendeztük a Csemadok kassai szervezetével. Az elkövetkező években, már 2018-ban is, szeretnénk minél több olyan társszervezőt bevonni, akinek szívügye a kassai magyarság nagyméretű sorvadásának csökkentése. Nagy igazsága és jelentősége van Márai Sándor szavainak: „A magyarság nem állapot, a magyarság magatartás!”

 

 

 

 

Önnek ajánljuk

Kozák belekötött Hyballába: „Menj vissza Németországba!”

VIDEÓ: Feltehetően nyolc áldozata van az eperjesi gázrobbanásnak

Több személyt őrizetbe vett a rendőrség az eperjesi robbanással kapcsolatban

Videón az eperjesi gázrobbanás

GALÉRIA: Ismét tizenegyest hibázott, és kikapott a Téglamezőn a DAC

Fico állapota stabilizálódott

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.