A magyarok választási hajlandóságáról

Csak úgy... morfondírozom. Most például éppen azon, hogyan is van az a választási hajlandóság a szlovákiai magyarok körében. Az utóbbi négy-öt alkalommal ugyanis vészesen az országos átlag alá süllyedt. Holott azelőtt a magyar párt(ok) jó szereplésének épp az volt a titka, hogy a magyarok az országos átlag felett mentek el szavazni. Emlékezzünk csak, hogy a kilencvenes években még három magyar párt is be tudott kerülni a parlamentbe (istenem, azok a régi szép idők!).
Vasárnap

2019. április 14. 09:15

A fejlődés azonban megállíthatatlan, mert ’98-ban kitalálták a három az egyben megoldást (hol volt még akkor a kávé?, a kanyarban sem), azaz a három magyar párt egyesült. De nem ám Duray Miklósé, Bugár Béláé vagy Csáky Pálé volt a dicsőség, hogy a spanyolviaszt feltalálta. Nem, kedves barátaim. A nagy egyesítő neve Vladimír Mečiar. Így aztán azt is elmondhatjuk, hogy az utóbbi három évtized legjobb szlovákiai magyar politikusát Vladimír Mečiarnak hívták. Ő gondoskodott róla, hogy a parlamentben legyen mindig magyar képviselő – még akkor is, ha bennünk, mezei választókban gyakran felmerült az istenkáromló gondolat, hogy csak azért ülnek ott, hogy a létszám kilegyen...

Azonban elkanyarodtunk eredeti témánktól. Ugyanis éppen Vladimír Mečiar volt az egyik oka a magyar választó megnövekedett választási aktivitásának is. A másik pedig a fegyvernöke, Ján Slota. Elég volt felírni a zászlóra egy véresen magyarfaló kijelentésüket, és a szlovákiai magyar politikusnak már semmi dolga nem volt, máris körbehordozhatta fehér lovon a véres kardot, ami ugyebár őseinket is a haza védelmére szólította fel. És ez most is működött, mert a szlovákiai magyar választó engedelmesen elzarándokolt a szavazóhelyiségbe, hogy megtegye, amit a haza követel a magasban. Így aztán talán már jobban érthető az előző, kissé talán meglepő kijelentésem is.

És hogy nem a levegőbe beszélek, még akkor sem, ha ez egy könnyed hangvételű írás, annak a bizonyítására legyen elég annyi, hogy amióta Slota sincs a parlamentben, és hiánycikk a véresszájú szlovák politikus, azóta a szlovákiai magyar választási kedve is lanyhult.

Ergo ha én szlovákiai magyar politikus volnék, sürgősen feladnék egy hirdetést:

MAGYARFALÓ SZLOVÁK POLITIKUS KERESTETIK.

Jelige

BE AKARUNK JUTNI A PARLAMENTBE.

Sztakó Zsolt

A teljes írás a nyomtatott Vasárnapban jelent meg!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Čaputová akár Áderrel is emlékezne Trianonra

Čaputová magyarul posztolt Gombaszögről

Frissítve

Tűz ütött ki a sínek mentén Diószeg és Szenc között, késnek a vonatok

Megérkezett Gombaszögre Čaputová

Kellemetlen: véletlenül rossz házba tört be a NAKA

GALÉRIA: Így nyaralnak a szlovákiai politikusok

Legfrissebb galériák
Olvasta már?