A magyarok is szerették - Karel Gott dalai milliók szívében élnek tovább

Nagy boldogság számomra, ha önöknek énekelhetek. Ezekkel a szavakkal köszöntötte Karel Gott a prágai sportcsarnok közönségét 1999. július 14-én, a hatvanadik születésnapja alkalmából rendezett megakoncerten, amelynek csak az elején és végén énekelt, mivel túlnyomó részében kollégái adták elő jól ismert dalait, az „isteni Kája” pedig a közönség első sorából kísérte nagy figyelemmel. Ám amikor a pódiumon elénekelte néhány slágerét, mindenütt érezhető volt a zene, valamint a közönség iránti mélységes szeretete.
Vasárnap

2019. október 16. 09:00

e
Kép: Stanislav Tereba, Karel Gott Facebook-oldala, Kubány Éva

Ennek már több mint húsz éve, és azért is maradt olyan emlékezetes számomra, mivel először vehettem részt koncertjén mint újságíró. Sőt, az azt követő ünnepi fogadásra – amely a prágai Ambassador Szálló dísztermeiben volt, és amelyen mintegy kétszáz ismert személyiség és vendég volt jelen – néhány kollégámmal együtt szintén meghívást kaptam.

Valóban élmény volt figyelemmel kísérni, hogy a nemcsak Csehországban és Szlovákiában, hanem német nyelvterületen, valamint az akkori Szovjetunióban vagy Lengyelországban is elképesztő népszerűségnek örvendő énekes mennyire közvetlen, tisztelettudó és barátságos a pódiumon kívül is.

Igazi gentleman

Az említett születésnapi fogadáson még hajnali három óra körül is sort álltak a gratulálók, az ünnepelt nemzetközi sztár pedig fáradhatatlanul fogadta a jókívánságokat és az ajándékokat. Közben többször is megjegyezte: Nem az ajándék nagysága és értéke fontos számomra. Apróságoknak is nagyon tudok örülni. Meg annak, ha beszélgethetek az emberekkel, akiket tisztelek.

Annak ellenére, hogy csak néhányszor lépett fel Budapesten – a hetvenes-nyolcvanas években –, Magyarországon is igen népszerű volt. Elsőrban világhírű slágerének, a Lady Karneválnak köszönhetően, amelynek magyar változata jó barátja, Korda György előadásában ismert. A Prága Aranyhangjának is nevezett énekesnek Magyarországon egy albuma jelent meg, 1999-ben, Karel Gott: Lady Carneval címmel.

A jól ismert cseh énekesnő, Jitka Zelenková – aki több mint tíz évig volt női vokáltriójának a tagja – nemrégen egy kevésbé ismert tényről mesélt vele kapcsolatban. Karel mindig megtanulta a dalokat összekötő szöveget annak az országnak a nyelvén, ahol éppen koncertezett. Így volt ez magyarországi fellépései során is.

Ki tanította a magyar szövegre?

A Pragokoncert igazgatójának, František Hrabalnak a magyar felesége, Marika. Ismeretes, hogy azokban az időkben az említett ügynökség közvetítette az énekes külföldi fellépéseit. A Hrabal házaspár hosszú évekig Gott legközelebbi barátaihoz tartozott azért is, mert a Prágától csaknem negyven kilométerre levő Jevanyban szomszédok voltak. Az énekes villája – amelyet eredetileg szüleinek vásárolt, és ahol imádott édesanyja, valamint édesapja halála után rövid ideig múzeum is volt – szemben állt a Hrabal családéval.

Arról, hogy Gott valóban igen népszerű volt Magyarországon, személyesen is meggyőződhettem 2003-ban Budapesten. Az év november 8-án ugyanis a budavári Hilton Szállóban rendezték meg a Mattoni Grand Drink nemzetközi mixversenyt. Már fél évvel korábban igen megtisztelő ajánlatot kaptam a verseny prágai főszervezőjétől, hogy segítsek be az énekes tervezett budapesti sajtótájékoztatójának előkészítésébe. Ő volt ugyanis a rendezvény utáni nagyszabású gálaest díszvendége.

Jól emlékszem, amikor Karel Gott két nappal zárt körű fellépése előtt megérkezett a magyar fővárosba, pontosabban a Hiltonba, a következőket nyilatkozta: Magyarországot mindig is nagyon kedveltem. Csak amikor itt koncerteztem, sajnos sohasem volt időm jobban megismerni. Ám Budapestet mindannyiszor megcsodáltam! Amióta nem jártam itt, rengeteget szépült és fejlődött. Igazán gyönyörű!

Minden idők legnagyobb cseh popsztárja a gálaestje előtti napon a Ludwig Múzeumban rendezett magyaros fogadást is nagyon élvezte. Elismerően tapsolt a cigányzenekar és a néptáncosok bravúros előadása láttán. A magyar konyha finomságait megkóstolva pedig igencsak elégedetten bólogatott, és elárulta, hogy kedvence a libamáj, a marhapörkölt és a tokaji aszú.

Amikor szóba jöttek magyar parodistái, az Irigy Hónaljmirigy – akik a Lady Karnevalt éneklik –, elmosolyogta magát. A múlt évben csaknem egy hónapig tartó közös koncertturnénk volt Helena Vondráčkovával Ausztráliában. Ott találkoztam először személyesen ezzel a jópofa magyar együttessel. El kell, hogy ismerjem, nagyon is jól tudnak engem utánozni!

Kire emlékezett szívesen magyar kollégái közül?

2003 novemberében feltett kérdésemre ezt válaszolta: Korda Györgyre, akivel jó barátok lettünk, közös fellépésünk is volt. Szintén jó barátság fűz Zalatnay Saroltához, vele többször is felléptem. Koncz Zsuzsára is szívesen gondolok, nagyon megszerettem a dalait. És amikor a budapesti gálaest vendégei között felfedeztem Koós Jánost, ugyancsak megörültem neki! A koncertem után jól elbeszélgettünk a régi szép időkről, és persze a jelenről. Örülök annak is, hogy személyesen megismerhettem Király Lindát, akinek megtapasztalhattam kiváló énektudását és előadásmódját.

Mondanom sem kell, mekkora parádé volt Gott csaknem egyórás koncertje ezen a gálaesten. Amikor befejező számként elénekelte a Dám dělovou ránu című slágerét, a közönség több percig tartó, álló vastapssal köszönte meg neki a valóban rendkívüli zenei élményt, és kétszer is visszatapsolták.

Búcsú

Ahogy azt a Vasárnap múltkori számában említettem, mikor idén június 19-én a Prágai Vár Spanyol termében gratuláltam neki a rangos nemzetközi Trebbia-díjhoz, melyet a nemzeti kultúrák közötti párbeszéd elősegítéséért kapott, és hozzátettem, hogy ezt a Vasárnap olvasóinak is megírom, mosolyogva mondta magyarul, hogy akkor jó napot kívánok

Most, hogy ezeket az emlékeket írom közvetlenül lapzárta előtt, felesége, Ivanka feltette imádott férje honlapjára a gyászjelentést, melyet a világ sok országában népszerű énekes szavai zárnak:

Nem haltam meg, mert tudom,

hogy azok szívében, akik szerettek,

mindig tovább fogok élni.

Kubány Éva

A teljes cikk a Vasárnap 42. számában jelent meg!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Frissítve

Tragédia: középiskolásokat szállító autóbusz és teherautó ütközött a Nyitrai járásban - tizenketten meghaltak, köztük négy gyermek

GALÉRIA: Sikerült a kerekeire állítani a balesetet szenvedett buszt, az áldozatok száma nem változott

Videót tett közzé a rendőrség a buszbaleset helyszínéről

Az utóbbi 10 év súlyos buszbalesetei

Frissítve

Baleset miatt leállt a Pozsonyból Komárom felé tartó vonatközlekedés

Trump egyelőre megkegyelmez az autóiparunknak

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!