A kullancsveszélyről

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, mennyire veszélyes a kullancskaland. A fertőzést sokkal jobb megelőzni, mint aztán a következményeivel bajlódni. A következő három lépés segíthet elkerülni a bajt:
Mayer-Ázsoth Réka

2019. május 16. 09:30

Megelőzés

Az első és legfontosabb teendő a védekezés. Közhelynek hangozhat, de valóban nagy szerepe van a megelőzésben annak, hogyan vagyunk felöltözve, s hogy befújtuk-e magunkat. Érdemes jó minőségű és hatékony spray-t használni, akkor is, ha kellően vagyunk felöltözve. Ezt ne csak a bőrre fújjuk, hanem a ruhánkra is, hogy a kullancsok messziről elkerüljenek bennünket. A természetben mindig zárt pólóban és hosszú szárú nadrágban érdemes tartózkodni, akkor is, ha túlságosan melegnek ítéljük az időjárást. Válasszunk olyan ruházatot, amely bár hosszú, nem túl vastag, és szellőzik; így nem fognunk benne megizzadni. Fontos a kalap és a kendő is: ezek jól védik az arcot, nyakat a kullancsokon kívül a leégés ellen is.

Állandó ellenőrzés

Annak ellenére, hogy megpróbáljuk megelőzni a kullancscsípést, nem lehetünk teljesen biztosak benne, hogy sikerül. Ezért jó rendszeresen ellenőrizni magunkat, legalább másfél-két óránként. A természetben persze sokszor nincs lehetőség alapos vizsgálatra, így ilyenkor a szabadon lévő testrészeinkre figyeljünk leginkább, mint a kézfej, nyak. Miután befejeztük a túrát, otthon vagy a szálláson az egész testünket vizsgáljuk át jó alaposan. Ne feledkezzük el a gyerekekről, rájuk még inkább figyeljünk. A vizsgálat során külön ügyeljünk az olyan rejtett zugokra, mint a hónalj, az intim részek és a szőrzet borította felületek. Ezeken a helyeken könnyen el tudnak bújni a parányi kullancsok.

A kullancs eltávolítása

Sok embernek elővigyázatossága ellenére befúrja magát a bőrébe az élősködő. Vannak, akik minden figyelmeztetés ellenére megpróbálják levenni, pedig ez nagyon veszélyes lehet. Ezek a paraziták sok-sok betegség terjesztői, a szakszerűtlen eltávolítás pedig csak ronthat a helyzeten. Felejtsük el a csipeszt, körömmel való piszkálgatást, zsírral való bekenést, ezek a praktikák a legtöbbször nem működnek jól. Ha a kullancs nem fertőzött, nincs gond, ám ha fertőzött, akkor az ilyen módszerek nagyon veszélyesek lehetnek. Amikor kullancsot észlelünk magunkon, társainkon, forduljunk szakemberhez, aki jártas az eltávolításában. Ugyanakkor nagyon fontos, hogy minél hamarabb megszabaduljunk az élősködőtől. Ma már gyógyszertárakban kapni olyan speciális eszközöket, melyek veszélytelenül eltávolítják a bőrből. Jó ezeket beszerezni, magunknál tartani, főleg akkor, ha tudjuk, hogy a közelben nincs más segítség.

A következmények

Hogy miért nem lehet félvállról venni a kullancsveszélyt? Súlyos következményei vannak, a két legismertebb és legsúlyosabb:

Lyme-kór: Az alattomos élősködő eltávolítása után még nem nyugodhatunk meg teljesen, figyeljük a bőrünket, hogy nem fertőződtünk-e meg Lyme-kórral. Ha pár napon belül (egy hónapig ellenőrizzük!) azt látjuk, hogy bőrünkön egyes helyeken piros foltok vannak, közepükön fehér résszel, azonnal forduljunk orvoshoz, mert ez a Lyme-kór egyik korai tünete lehet. A betegség bénulással is járhat.

Agyvelőgyulladás. Védőoltással is lehet ellene védekezni, de csakis akkor, ha azt a fertőzés előtt kapjuk. Akik olyan területen élnek, ahol nagy a kullancsveszély, mindenképp oltassák be magukat, hiszen az agyvelőgyulladás bénulást, beszédzavart okozhat.

Hol vagyunk veszélyben?

Leginkább a természetben, a magas füves réteken, erdőkben. Ennek ellenére nem kell lemondani a túráról, csak jobban oda kell figyelni tavasszal és ősszel, hiszen a legtöbb kullanccsal ekkor találkozni.

A teljes írás a nyomtatott Vasárnapban jelent meg!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Hónap végére eldőlhet a magyar koalíció sorsa

SHMÚ: forró és viharos lesz a szerda

Négy jelölt indulhat a Legfelsőbb Bíróság elnöki posztjáért

Čaputová fogadta az új amerikai nagykövetet

Súlyos balesetet okozott egy begörcsölt láb - két kisgyerek is volt a kocsiban

Minden szem a kajak négyesre szegeződik a szegedi vb-n

Legfrissebb galériák
Olvasta már?