„A konzervgyár olyan, mint egy hatalmas konyha“

A háztáji mindig olcsóbb. Akinek telik a háztájiból, biztosan befőzi a zöldséget-gyümölcsöt. Akinek nem, az ősszel előszerettel válogat a boltokban. Például a RISO márkanevű különféle befőttek, lekvárok, zöldségkonzervek között.
Vasárnap

2003. augusztus 28. 04:00


A háztáji mindig olcsóbb.

Akinek telik a háztájiból, biztosan befőzi a zöldséget-gyümölcsöt. Akinek nem, az ősszel előszerettel válogat a boltokban. Például a RISO márkanevű különféle befőttek, lekvárok, zöldségkonzervek között. A rimaszombati konzervgyár éppen az idén ünnepli fennállásának századik évfordulóját. Aki nem otthon keveri a lekvárt – és valljuk be, az ilyen háziasszonyokból egyre kevesebb van –, azok számára hamar kiderül, hogy a nagyüzemi lekvárfőzés másféleképpen történik, mint szépanyáink korában. A RISO-ban alig pár asszony szöszmötöl a zakatoló gépsorok között. A lekvár alapanyagát, az almapépet szivatytyúk segítségével nyomatják fel a „konyharészbe“. Ott aztán a katlanokban adagolják hozzá a további gyümölcsöket. Mindennek a nagybani csomagolását elsősorban a tejipar, illetve a pékségek hasznosítják – mondta Ladislav Hegedűš mérnök, a RISO igazgató-tulajdonosa, miközben végigkalauzolt a hatalmas gyárudvaron. Több tucat óriási műanyag tartály és fahordó mellett – a legkisebb fahordó 20, a legnagyobb 63 köbméteres – ballagtunk el a babhegyező gépig. Nem vicc. Itt a zöldbabot sem kézzel, hanem egy éles késekkel teli hengerrel készítik elő a majdani fogyasztásra. Tisztes távolból meg is csodáltuk a gépmonstrumot, majd a paprikacsumázót és a többi önműködő berendezést. Egy konzervgyár emberek nélkül

– Ez természetesen nem így van – tiltakozott kedélyesen Hegedűš igazgató úr –, bár annyi mindenképpen igaz, hogy nálunk gépek végzik az összes alapmunkát. De ahogy a konyha sem lehet meg szakács nélkül, egy konzervgyár sem működhet emberi felügyelet nélkül. A főzőkatlanokhoz és a töltőgépekhez csak egy-két ember kell, akik a digitális kijelzőkön ellenőrzik a folyamatot, a hőfokot, a gőznyomást. Van egy laboratóriumunk, ahol a termékek analitikai értékelését végezzük. Laboránsaink mérik a sómeny-nyiséget, a cukor- és konzerválószer-tartalmat, a szárazanyag mennyiségét. Héttől tizennégy napig figyelik, nem történik-e valamilyen mikrobiológiai változás. De például a zöldségek és a gyümölcsök nehézfémtartalmának megállapítását már nagyobb laboratóriumokra bízzuk. Az „ízlelő“ ellenőrzés külön szertartás. Minden reggel külön csoport kóstolgatja az előző napi termékeket. Ne irigyeljék: el lehet képzelni, milyen az, amikor egy kanálnyi szilvalekvár után a csípős paprikakrémet, a csokoládémassza után pedig a zöldbabkonzervet kell minősíteni!

A rimaszombati konzervgyár egyik fő tevékenysége a lekvárfőzés. A hozzá szükséges almapépet – idén a tervezett mennyiség ezer tonna – tárolják az említett fa- és műanyag hordókban. A fahordó azért jobb, mert télidőben sem fagy be. De a lekvár sem mindig lekvár, hanem esetenként dzsem, esetleg gyümölcsíz. A lekvár kenhető, a dzsem folyékonyabb, a gyümölcsíz szelhető, kocsonyás állagú.

– Az árakat, mármint hogy a fogyasztó mennyiért veszi meg a termékeinket, mi nem szabályozhatjuk. Ez az üzletláncok privilégiuma. Jelen pillanatban úgy állunk, hogy a kajszibarack hiányát őszibarackkal pótoljuk. Rugalmasnak kell lennünk, hogy az éves kiesést – legyen az oka aszályos időszak, mint most, vagy éppen az ellenkezője – azonnal pótolni tudjuk. A mi konzervgyárunkban ez nem okoz problémát. Jelenleg 75 féle alaptermékünk van. Ezt be lehet szorozni hárommal-néggyel, már ami a csomagolást illeti. Alkalmazottaink állandó létszáma 150–153, ez nyáron 40–50 fővel megnő. A csomagolóanyagot, illetve – a visszajelzések szerint nagy népszerűségnek örvendő – üvegeket is a Csallóköztől Lengyelországig több helyről szerezzük be. A fő, hogy minden vásárló elégedett legyen a termékeinkkel. l

Önnek ajánljuk

Kalmár kisfiának ajánlotta álomgólját Vida Kristopher

Danko elszabadult, és mindenkit kiosztott

VIDEÓ: Gombos volt a nyerőember, élő adásban nyakon öntötték az ünneplő társak

Párkány: sportnap kerékpártúrákkal és barangolással a Burda-hegységben

Vonat gázolt halálra egy 58 éves férfit

A vers mint szellemi kihívás

Legfrissebb galériák
Olvasta már?