A kezes is visszakövetelheti a pénzét az adóstól

Lányom kölcsönt vett fel ház és telek vásárlásra, mi lettünk feleségemmel a kezesei. Az első hónaptól kezdve kizárólag mi fizettük a kölcsönt, tartottuk rendben az udvart. Lányom soha egy napot sem lakott ott. Az ő körülményei változtak, ezért azt beszéltük meg, hogy az ingatlant átíratja a mi nevünkre.
Vrabec Mária

2019. május 28. 09:30

pp

Csakhogy a viszony az évek alatt megromlott közöttünk. Abban a hitben, hogy a szavát megtartja, gondoztuk az udvart, és rendszeresen fizettük a kölcsönt. Az átutalásaink bizonyítékai megvannak.

Most a lányunk eladta a telket a házzal. Nekünk nem szólt, és nem is hajlandó törődni velünk. Tudunk tenni valamit ebben az ügyben, hogy ha mást nem is, legalább valamennyi pénzt van jogunk tőle visszakövetelni, visszakapni?

Jelige: Pórul járt szülők

Nagy kár, hogy az ingatlan átírását nem rendezték rögtön, amint kiderült, hogy a kölcsönt kizárólag önöknek kell törleszteniük, vagy legalább nem írtak alá erről szerződést közjegyző előtt. Ha anyagiakról, főleg ha nagyobb összegekről van szó, még családtagok között is jobb előre tisztázni a dolgokat; utólag minden sokkal bonyolultabb. Természetesen most sincs veszve minden, lányuktól visszakövetelhetik a kifizetett összeget, mert jogilag önök lettek a tényleges adós hitelezői, de vigyázat! Amint Milan Ficek ügyvéd tájékoztatott, az elévülési idő három év, és minden részletre külön vonatkozik. Vagyis azokat a részleteket, amelyeket három évnél régebben törlesztettek kezesként a lányuk helyett, már nem követelhetik vissza. Ha bírságot fizettek a késedelmes törlesztésért, azt sem követelhetik vissza, a kezes az adóstól csak a törlesztőrészletek visszafizetését követelheti.

Azt, hogy kiért és mekkora összeg esetén vállalunk kezességet, nagyon jól meg kell fontolni, mert ez nem formalitás. A kezes valóban magára vállalja az adós kötelezettségeit, és ha az nem tud vagy nem akar fizetni, esetleg meghal, rajta fogják behajtani a pénzt. Az adósságot még az elhunyt adós örökösei sem öröklik feltétlenül: ha lemondanak a vagyonról, mert annak értéke kisebb, mint az adósság, ismét a kezes lesz soron.

Ma gyakran az idős szülők vállalnak kezességet gyermekeikért, és a lakásukkal, házukkal kezeskednek. Ha pedig a fiatalok valamiért fizetésképtelenné válnak, nemegyszer a szülők válnak hajléktalanná, mert a bank könyörtelenül behajtja a tartozást. Ugyanis aki kezességet vállal, az teljes mértékben vállalja az adós kötelezettségeit, nincs kibúvó. Ezért azzal, akiért kezességet vállalunk, ajánlatos külön szerződést kötni. Ha az adós írásban elismeri a kezessel szembeni kötelezettségét, az utóbbi tízéves határidőn belül követelheti vissza a pénzét, vagyis erre az esetre nem vonatkozik a hároméves elévülés. Sajnos, mivel kezességet elsősorban rokonok, barátok vállalnak, az ilyen szerződések igen ritkák.

A teljes írás a nyomtatott Vasárnapban jelent meg!

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Komárom

Az önkormányzatok is bajba kerülhetnek

Saját házában lopták meg a 75 éves nénit

Magyarul is figyelmeztet a belügyminisztérium a csalókra

határátkelőhely

Szigorított határellenőrzés, torlódás az átkelőknél

Tragédia: 21 éves férfi vesztette életét, négyen utastársa megsérült

Tragédia: 21 éves férfi vesztette életét, négy utastársa megsérült

A németországi minimálbér nehezíti a munkanélküliség leépítését

Egy hónappal tovább folyósítanák a munkanélküli segélyt

televízió gyerekeke

Televíziós iskolával szimulálnák a valódi oktatást

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Új Szó logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.