A IX. Márton-napi LibaGaliba és Hazai Termékek Vására

A vásárok hagyománya a régmúlt időkből ered. A libacsemegék és az újbor kóstolója a bőség, az öröm és a szórakozás jelképévé vált az őszi időszakban.
Vasárnap

2019. november 6. 09:30

s

A királyhelmeci Bodrogközi és Ung-vidéki Közművelődési Intézet, Kassa Megye Önkormányzatának kulturális intézménye s a helyi önkormányzat már kilencedik ízben rendezte meg Nagytárkányban október 19-én a nagyszabású, hagyományos LibaGaliba fesztivált, idén is régióbeli házi termékek vásárral egybekötött bemutatóival. A fesztivál fővédnöke Rastislav Trnka, Kassa megye önkormányzatának elnöke volt.

Kilenc évvel ezelőtt, mikor megálmodtam és létrehoztam a Szent Márton-napi LibaGalibát, nem gondoltam, hogy ekkora fesztivállá növi ki magát. Ahogy mondani szokás, egy gombostűt sem lehetett volna leejteni a nagytárkányi községi hivatal előtti téren, ahova idén is több mint 6000 ember látogatott el.

Kultúrával fűszerezve

A nagymamáink receptjei és az újra gondoltak alapján libából készült ételeket a látogatók hazai borokkal és egyéb specialitásokkal kóstolhatták együtt, elérhető áron. A szervezők az ínyencségek iránt érdeklődőkön kívül a családosoknak is igyekeztek kedvükben járni. A kiváló ízek mellett a hamisítatlan fesztiváli hangulatról fergeteges élő koncertek – Solymos Tóni és zenekara, Peter Šrámek, a királyhelmeci Nosztalgia együttes, a Napraforgó zenekar –, táncbemutatók, hagyományos játékok és gyerekprogramok gondoskodtak. A fesztiválozók a kézművesmesterségek művelőivel, fazekasokkal, keramikusokkal, fafaragókkal, vesszőfonókkal is találkozhattak. A könyvbörze mellett a vizsolyi könyvnyomtatás fortélyába is betekintést nyerhettek az érdeklődők, és beszélgethettek a Vasárnap főszerkesztőjével, munkatársaival.

A térség települései nemcsak termékeiket hozták el megmutatni a közeli és távoli tájakról érkező közönségnek, hanem a színpadon is bemutatták kincseiket a tánccsoportok, citerazenekarok és népdalkörök. A gyerekekre állatsimogató, családi kuckó és alkotóműhelyek vártak. Osztatlan sikert arattak az alkotóművész Takács Pál mérnök drótból készített, Szent Mártont megidéző lovas szobra és libakompozíciói, Trella Erik táncos, fafaragó szobrai, valamint a közművelődési intézet munkatársai által készített káprázatos szalmakompozíciók.

Galéria
vásár-1
vásár-2
vásár-3
vásár-4
+16

Libaétkek versenye

A régiók szakközépiskolái, önkormányzatai és vendéglátói a hagyományos ételek főzőversenyén mérték össze tudásukat. A fesztivál sztárszakácsai a Kassai Thália Színház művészei voltak: kivívták maguknak a zsűri különdíját. Ugyancsak különdíjas lett a Forty 40 étterem. A boldog első helyezett a királyhelmeci gimnázium, a második díjat az ugyancsak királyhelmeci Helmeczy Mihály Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola érdemelte ki, harmadik pedig a Perbenyiki Szakközépiskola lett. A verseny bírálóbizottságának elnöke Kaldeneker György mesterszakács, tagjai Feterik Szilvia borszakértő és mesterszakács, valamint Nádasdi Hildegárd voltak. A látogatók betekintést nyerhettek a konyhaművészet titkaiba, sőt a házi termékek vásárán feltölthették éléskamrájukat.

Őszi hagyományok

A térség 16 alapiskolája kapcsolódott be az őszi terményekből készült alkotások versenyébe. Az első díjat megosztva a Királyhelmeci Művészeti Alapiskola nagytárkányi kirendeltsége és a Csicseri Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola érdemelte ki. A második a Királyhelmeci Szlovák Tanítási Nyelvű Alapiskolát illette, a harmadikat a Szomotori Szlovák Tanítási Nyelvű Alapiskola diákjai kapták. Természetesen idén sem hiányozhattak a nagykaposi idősotthon és a régiók Csemadok-csoportjai által bemutatott népi hagyományok, mint amilyen a tollfosztás, lekvárfőzés, tengerihántás, káposztataposás.

A gasztronómiai fesztivál Kassa Megye Önkormányzatának kiemelt rendezvénye, melyet rajta kívül a Bethlen Gábor Alap is támogatott.

Ezúton szeretnék köszönetet mondani minden fellépőnek, versenyzőnek, a zsűrinek, a Vasárnapnak, a 149 árusnak, iskoláknak, Nagytárkány községnek, önkormányzatoknak, segítőinknek és munkatársaimnak, akik hozzájárultak a fesztivál színvonalának emeléséhez.

A sok-sok visszajelzésből (több mint 18 000 lájk és több ezer köszönetnyilvánítás, elismerő szó) kiderült, hogy kellemes, vidám és tartalmas perceket tudtunk szerezni ezreknek, sok-sok mosolyt tudtunk csalni megannyi ember arcára így október végén is. Reméljük, azok is kedvet kaptak, s jövőre eljönnek, akik idén egyéb elfoglaltságuk miatt nem vehettek részt a rendezvényen. Viszlát tehát 2020. október 17-én, a jubileumát ünneplő X. LibaGalibán Nagytárkányban!

Zvolenský Gabriella

A teljes cikk a nyomtatott Vasárnap 45. számában jelent meg!

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
vagus

A fővárosban továbbra is segítik a hajléktalanokat

Igor Matovič

Matovič bemutatta a kormány új intézkedéseit - ezek a boltok nyithatnak meg

koronavírus

Itt mutatták ki az új fertőzötteket pénteken

a

VIDEÓ: LGT-slágerrel mondanak köszönetet magyar zenészek

benzin tankolás

A járvány idején jóval kevesebb pénzt hagyunk a benzinkutakon

koronavírus olaszország

Meghaladta a tízezret a halálos áldozatok száma Olaszországban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Új Szó logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.