A gyilkosság sem tudta elhallgattatni

Több mint hatvan helyszínen emlékeztek meg február 21-én Ján Kuciak újságíró és menyasszonya, Martina Kušnírová meggyilkolásának második évfordulójáról. Az ő embertelenül tragikus haláluk kellett ahhoz, hogy változás induljon el az országban. Végre Dél-Szlovákia számos járási székhelyén is kivonultak az emberek, magyarok a szlovákokkal, hogy közösen figyelmeztessék a mindenkori hatalmat, és biztosítsák az elpusztított fiatalok hozzátartozóit: nem felejtünk!
Vasárnap

2020. március 5. 09:00

Kuciak

Zuzana Čaputová államfő Nagymácsédon, a kettős gyilkosság helyszínén, a két fiatal háza előtt hajtott fejet. Mi is ott voltunk több helyszínen: Rizsányi Attila Somogyi Tibor fotós kollégával Pozsonyban, Vrabec Mária Komáromban, Cs. Liszka Györgyi Párkányban, Szászi Zoltán Rimaszombatban képviselte a Vasárnapot. De volt megemlékezés Dunaszerdahelyen, Érsekújvárott, Vágsellyén, Léván, Losoncon, Füleken, Rozsnyón és Kassán is.

Pozsony

Pozsonyban a Tisztességes Szlovákiáért mozgalom szervezésében a Szabadság téren gyűltek össze több ezren, s mintegy élő felkiáltójelként ott álltak a Kuciak szülők és Martina Kušnírová édesanyja. A kezdési időpont előtt a pódium körül kisgyerekek futkároztak, kísérőik pedig beszélgettek. Arról például, hogy Ján Kuciak és Martina Kušnírová gyereke is ilyen futkározó lehetne akár. Fokozatosan lett sűrűbb a csend is, a tömeg is. A tér végül megtelt: emberekkel, az emlékezés csendjével, szomorúságával, és a következményeket követelő várakozással is.

Galéria
Komárom-1
Komárom-2
ottvoltunk-3
Párkány-4
+3

Komárom

Komáromban a Klapka téren gyűltek az emlékezők. Ezt követően a Komáromi Szalon beszélgetést szervezett Vrabec Máriával, a Vasárnap, Gazdag Józseffel, a Pátria rádió és Langschadl Mátyással, a Ma7 újságírójával. Urbán Péter, a Tandem igazgatója vezette

Párkány

Párkányban közel százan gyűltek össze a Barta Gyula Galériánál, Tokár Géza, a Szlovákai Magyarok Kerekasztala nevében emlékezett, Jozef Nosál középiskolai tanár szlovákul mondott beszédet. Utána a galériában Himmler György, a Párkány és Vidéke Kulturális Társulás vezetője, az emlékünnepség szervezője beszélgetett Cs. Liszka Györgyivel, a Vasárnap főszerkesztőjével és Marosz Diánával, a Vasárnap publicistájával

Rimaszombat

Rimaszombatban az 1. világháborús emlékműnél tisztelegtek a két fiatal emléke előtt és foglaltak állást a szabad sajtó, a szólás szabadsága mellett. A Rimavská kaviareň kávéházzal közösen szervezett rendezvényen magyarul Szekeres Éva tévés újságíró, a Vasárnapban megjelent DVD egyik díjazott alkotója mondott beszédet

A teljes cikk a nyomtatott Vasárnap 2020/10. számában jelent meg!

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Miroslav Kollár

Koalíciós szerződés: nem minden képviselő írta alá

Sztankó Evelin

Bátran kérdezhessen a gyerek a járványról

parlament k

A parlament elfogadta a világjárványra reagáló pénzügyi intézkedéseket

parlament k

A parlament jóváhagyta a munka törvénykönyve módosítását

Eurovea

VIDEÓ: Így néz ki egy pozsonyi pláza a koronavírus-járvány idején

Štefan Harabin

Az Alkotmánybíróság elvetette Harabin panaszbeadványát

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Új Szó logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.