A furfangos Matyi bácsi

Vasárnap

2019. augusztus 10. 09:00

sh

Kinek Matyi, kinek Matyi bácsi volt. Furfangossága nem ismert határt, ha külsőleg nem volt is más, mint a többi falubeli. A vasúttársaságnál dolgozott, mint amolyan mindenes, közvetlenül a pályamester alá tartozott. Apróbb munkákat bíztak rá, amikre túlzás lett volna odaküldeni a pályafenntartó munkásokat. Ács- és asztalosmunkákat is végzett, bár egyik sem volt a szakmája. Eltanulta, illetve, mint mondani szokás, ellopta a szakmát. Született tehetsége és kézügyessége volt, mindent meg tudott javítani, ami fából készült, és az akkori mindennapi falusi élethez nélkülözetlen volt. Ezzel elismerést nyert a falubeliektől.

Minden falusi háznál tartottak hízódisznót, ezzel hosszú időre bebiztosították a húst, a zsírt, a füstölthús- és szalonnaszükségletet. A közmondás szerint a füstölt szalonnának ki kellett tartania aratásig, legrosszabb esetben kapálásig. Matyiéknál, ahol szigorú rend uralkodott, bőven maradt húsféle a legszűkebb napokra is. Mialatt a családfő a munkahelyén szorgoskodott, és benéztek hozzájuk a szomszédasszonyok, azzal lettek megkínálva, ami volt: vagyis finom füstölt szalonnával. Naná, ízlett is mindenkinek. Gyakrabban kezdték tiszteletüket tenni a családfő tudta nélkül. De nincs szög, ami ki nem bújik a zsákból. Matyi kezdett gyanút fogni, mert a szalonna mintha napról napra zsugorodott volna. Végül úgy döntött, hogy leméri a hosszát. Úgy is lett. Bosszúságára nem volt nála colstok, de bravúrosan segített magán. Előkotort egy megfelelő hosszúságú spárgát, hozzámérte a szalonnához, és a két végét megjelölte. Így leplezte le, hogy az ő távolléte alatt dézsmálják a szalonnát. A családtagokkal közölte, hogy ezentúl figyelemmel fogja kísérni a füstölt húsokat. S mivel semmi sem marad titokban, Matyi papa óvintézkedéséről az egész falu tudomást szerzett. Volt, aki megmosolyogta, volt, aki nagy szájjal kommentálta a kocsmában.

Puss Rudolf

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Frissítve

Megszületett a Brexit-megállapodás

A védelmi bizottság szerint a rendőrség nem hibázott

Frissítve

Bugár: Nem jártam a Gorilla-ügyhöz kötődő lakásban

Čaputová: Az ország nehéz időszakot él át

Fico: A Smernek semmi köze a Gorillához

Harabin: Hasonlók a nézeteink Kotlebával

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!