Vasárnap

A düh

ÚJ SZÓ ONLINE

2018. április 20. 00:28

Nincs ember, aki időnként ne volna dühös, akár csak egy picit is. Amikor elönt bennünket ez a nehezen megfékezhető indulat, rendszerint azt okoljuk, aki/ami látszólag kiváltotta. Helyzeteket, a sors véletlen játékait vagy más embereket hibáztatunk. Nyugtatjuk magunkat, hogy más az oka, pedig a düh egyszerű jelenség, amelyet a spirituális, békésnek látszó emberek sem kerülhetnek el.

Számtalan, önmagát spirituálisnak tartó ember is képes komoly, akár önkívületi kitörésekre. Ilyenkor az indulatuk tárgyában a Gonoszt vélik fölfedezni, s dühüket a jó melletti megnyilvánulásnak tekintik. Legtöbbször azonban ennél sokkal egyszerűbb dologról van szó.

A mindennapok során is lehetünk dühösek a munka, a család miatt, de még azért is, mert összetörünk egy értéktelen poharat. Ilyenkor a felébredő indulatunkat nem a külsőség, a látszólag rossz dolog váltja ki, hanem az elképzelésünk, hogy ennek nem így kellett volna lennie. A düh maga az ellenkezés. Amikor legközelebb elönt az indulat, figyeld meg, milyen elképzelésed maradt beteljesületlen. Ha segítségre szorulsz, de nem kapsz, úgy gondolod, másoknak melléd kellene állniuk. Mikor a rohanás miatt vagy dühös, a nyugalom iránti vágyad marad beteljesületlen. Számtalan hasonló példával találkozhatsz a mindennapokban.

Amikor lelked állóvize háborogni kezd, szinte biztos, hogy összeütközésbe kerül benned az, ami van, és aminek az elképzeléseid szerint lennie kellene.

 

 

 

 

Önnek ajánljuk

2018. október 9. 08:00

Mit üzen az irigység?

2018. szeptember 30. 09:00

Kapcsolat, viszony, rabság

2018. október 18. 13:00

Akik a háttérben munkálkodnak

2018. október 18. 12:00

Elhallgatott történeteim

2018. október 18. 11:00

Vasárnapi asztal

2018. október 18. 10:00

Gyilkosok közöttünk