A daganatos betegek lelkivilága

A rák az egyik legijesztőbb betegség. Keveset tudunk róla, félünk tőle, és nem ok nélkül. Sorra szedi áldozatait, talán nincs olyan család, amelyik ne találkozott volna vele közelről. Sorozatunkban megpróbáljuk ledönteni a tabukat. Nem a daganatos betegségek gyógyítására keresünk megoldást, hanem az általuk okozott lélekfájdalmakat próbáljuk meg enyhíteni.
Vasárnap

2019. szeptember 6. 09:15

Felkészülni a kezelésre

Miután kiderül a betegség, és megvan a diagnózis, jönnek a különféle kezelések; ez elkerülhetetlen, ha meg szeretnénk gyógyulni. A terápiákra lélekben is fel kell készülni, hiszen igencsak megterhelő folyamatokról van szó. Nagyon fontos, hogy a kezeléseket szövetségesnek tekintsük. Sokan méregnek nevezik a kapott szert, de gondoljunk csak bele: ha azt mondjuk, megyünk a méregért, annak milyen hatása lesz a testünkre? Biztosan nem jó, nem gyógyító. Ám ha azt mondjuk, hogy ez gyógyszer, annak pozitív üzenete van. 

Az, hogy miként viszonyulunk a dolgokhoz, mit gondolunk róluk, sokban befolyásolja a kimenetelt. Mindenképp azt javaslom, hogy szövetségesnek tekintsük a kezelést, adott esetben pedig hasznos beépíteni a vizualizációs technikákba. Ez azt jelenti, hogy elképzeljük, ahogyan a gyógyszer cseppenként zsugorítja, kicsinyíti, gyöngíti a daganatsejteket, egészen addig, amíg el nem pusztulnak.

Nyilván ebben a szakaszban, amikor ilyen lesújtó hírt kaptunk, nem egyszerű a feladat, odafigyeléssel és tudatossággal azonban megoldható. Azt látom, hogy ha valaki segítőként tekint a kezelésekre, az sokkal hatásosabb, mint amikor valaki negatívan áll hozzá; ráadásul ilyenkor a mellékhatás is sokkal kevesebb. Higgyünk a kezelésben, abban, hogy legyőzzük a daganatot, és akkor sikerülni is fog.

Kopornyik Zita

A teljes cikk a VasárnapLélek mellékletben jelent meg!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Két gólt rúgott a ráadásban, így verte a Besiktast a Slovan az EL-ben

Barcelonában bravúros döntetlennel rajtolt a Ferencváros

Ötéves kislányt gázoltak el Nagymihályban

Mondák, legendák és régi történetek egy zárt közösségből

Egy kutatócsoport szerint lehetséges felére csökkenteni az üvegházhatású gázkibocsátást 2030-ra

Tizennégy ország íjászai versenyeznek Marcelházán

Legfrissebb galériák
Olvasta már?