A daganatos betegek lelkivilága

A rák az egyik legijesztőbb betegség. Keveset tudunk róla, félünk tőle, és nem ok nélkül. Sorra szedi áldozatait, talán nincs olyan család, amelyik ne találkozott volna vele közelről. Sorozatunkban megpróbáljuk ledönteni a tabukat. Nem a daganatos betegségek gyógyítására keresünk megoldást, hanem az általuk okozott lélekfájdalmakat próbáljuk meg enyhíteni.
Vasárnap

2019. július 10. 12:42

Mit mondjunk a gyerekeknek?

Az előző részben hangsúlyoztuk, hogy milyen fontos az őszinteség a betegség kialakulása után. Nincs ez másként akkor sem, ha kisgyermek van a családban. Neki is őszintén be kell számolni a kialakult helyzetről.

Rengeteg múlik a fogalmazáson, azon, milyen szavakat használunk. Nem kell nyersen, minden részletet megosztani vele, de higgadtan mondjuk el, hogy mire lehet számítani az elkövetkező hetekben. Egy három-négy éves gyermek már kellően érzékeli a környezetét, tudja és érzi, ha valamit titkolnak előle, ha baj van. Mondjuk neki el, hogy orvoshoz járunk, hogy most nem vagyunk túl jól, de nem kell aggódni, minden rendben lesz. A kezeléseket nem is nagyon lehet titokban tartani, hiszen külsőleg is megviseli a szervezetet, a kommunikáció hiánya pedig csak ronthat azon, hogy a kisgyermek hogyan látja, hogyan dolgozza fel az egészet.

Az iskoláskorúaknak többet is elmondhatunk, ám nem jó rájuk ijeszteni; de hallgatni se. Az őszinteség roppant fontos, nem váltható ki semmi mással, arról nem is beszélve, hogy a beteg a kezelés alatt nem emelhet, és az iskoláskorú gyermek rengeteg terhet levehet a válláról. Mondjuk el neki, hogy bár súlyos betegségről van szó, mindent megteszünk a gyógyulásért. És ezt ne csak mondjuk, hanem így is tegyünk. Ha a gyermek nem tud megbirkózni a hallottakkal, akkor érdemes szakember segítségét kérni. A kimondatlan félelmek benne is nyomot hagynak.

A teljes írás a VasárnapLélek mellékletben jelent meg

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Klímasztrájk és tüntetés

Ma kezdődik a pozsonyi Nepela Memorial

Birkózó-vb a tévében

Mondák, legendák és régi történetek egy zárt közösségből

Egy kutatócsoport szerint lehetséges felére csökkenteni az üvegházhatású gázkibocsátást 2030-ra

Tizennégy ország íjászai versenyeznek Marcelházán

Legfrissebb galériák
Olvasta már?