A 44. Duna Menti Tavasz

A májusi, borús időjárás sem vette kedvét a Csaplár Benedek Városi Művelődési Központ előtt összegyűlt gyermekseregnek attól, hogy Mesevárossá varázsolják Dunaszerdahelyt.
Horváth Bianka

2019. június 12. 09:15

- A szerző felvétele

A Csemadok egyik legtömegesebb rendezvénye, a Duna Menti Tavasz országos gyermek báb- és színjátszófesztivál negyvennegyedik alkalommal fogadta Dunaszerdahelyen az ország tehetséges színészpalántáit és ifjú bábosait. A rendezvény, amely Pozsonytól a Bodrogközig összefogja a magyar kultúra megőrzésében szerepet vállalókat, igényesen kidolgozott előadásokkal és sok színes programmal várta az érdeklődőket. A fesztivál lényege, mint azt a szervezők közül többen kiemelték, elsősorban a színpad adta élmény és a szórakozás.

A fesztivál a VMK előtti téren egy rövid térzenei programmal nyitott, majd Rigó Konrád kulturális államtitkár köszöntötte az egybegyűlteket. Fekete Irén, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének az elnöke a szlovákiai magyar kultúra ünnepnapjaként jellemezte a rendezvényt, ahol életre kelhet a báb, és a gondolat megelevenedik a színpadon. A rövidebb-hosszabb beszédeket követően Hájos Zoltán, Dunaszerdahely polgármestere átadta a város kulcsait Bárdos Gyulának, a Csemadok országos elnökének.

Galéria
gallery-image-1
gallery-image-2
gallery-image-3
gallery-image-4
+9

Az ünnepélyes ceremónián bemutatták Meseország királynőjét, majd a színészpalánták és bábosok, felkészítő tanáraik oldalán, zászlóikkal a kezükben vonultak be VMK falai közé.

A fesztivál első napján, a délelőtti órákban a dunaszerdahelyi színjátszó csoportok és bábosok előadását láthatták az érdeklődők. Elsőként a Fókusz Gyermekszínpad által megálmodott A császárnő új ruhája című játékot, majd az Új Hullám Színjátszó Csoport az Unalom a köbön című szerkesztett játékán szórakozhattak nagyokat a nézők. Ezt a Virgoncok Bábcsoport Csupaszív királyfi című bábmeséje követte. Emellett a komáromi, ógyallai, felsővámosi, feledi, gömörfalvai, gútai, valamint szenci színjátszó csoportok és bábosok is bemutatták előadásukat.

A fesztivál a többi napon is hasonló jó hangulatban folytatódott, a versenyzők ügyesebbnél ügyesebb játékokkal szórakoztatták a zsűrit és egymást. Az eredményhirdetést és a díjkiosztót a VMK színháztermében tartották május 31-én, pénteken. A díjazottakról a Csemadok hivatalos oldalán tájékozódhatnak.

A teljes írás a nyomtatott Vasárnapban jelent meg!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

A rendőrség vizsgálódik az R7/D4 építkezésén

A Focus újabb felmérése méri vonal alatt a Hidat és az MKP-t is

Újabb ellentmondás a Kuciak-gyilkosságban

Danko úgy hívott meg egy diktátort, hogy előtte nem egyeztetett sem Čaputovával, sem a külüggyel

2,6 millió végrehajtás leállítva

Csernobilról is szó lesz a Pohodán

Legfrissebb galériák
Olvasta már?