60 éves a pozsonyi magyar tanszék

November 13-án konferenciával ünnepelte megalakulásának 60. évfordulóját a Comenius Egyetem Magyar Nyelv és Irodalom Tanszéke. Az ünnepi konferencia három tematikus blokkból állt össze: az ünnepi előadások sorozatából, a fiatal kutatók és doktoranduszok konferenciájából s egy nyelvtudományi szekcióból. Az előadások sorozatát Mészáros András kezdte: a tanszék munkatársainak irodalomtudományi munkásságáról beszélt, egy-két személyes történettel fűszerezve.
Szászi Fanni

2019. november 27. 12:43

s
- A szerző felvétele

A Comenius Egyetem Bölcsészettudományi Karán egyébként már majdnem száz éve lehet magyar nyelvet és irodalmat tanulni. A szak oktatása 1923-tól az ún. magyar szemináriumon folyt, amelynek akkoriban összesen két oktatója volt. Az önálló magyar tanszék 1959 szeptemberében alakult meg, Sas Andornak és Turczel Lajosnak köszönhetően. Vezetője Sas Andor történész és irodalomtudós lett.

Misad Katalin, a jelenlegi tanszékvezető az utóbbi 60 év legjelentősebb nyelvészeti kutatásairól tartott előadást, különös figyelmet szentelve Jakab Istvánnak és Szabómihály Gizellának. Nádor Orsolya vendégtanár felkutatta, hogy kik voltak az elődei. Már több mint tíz vendégtanár fordult meg a tanszék történetében, a legtöbben a nyelvészet különböző területein tevékenykedtek. Ezután Csanda Gábor a magyar tanszék publikációs tevékenységéről beszélt, amely a kezdetektől nagyon szerteágazó és jelentős.

Galéria
60 éves a pozsonyi magyar tanszék-1
60 éves a pozsonyi magyar tanszék-2
60 éves a pozsonyi magyar tanszék-3
60 éves a pozsonyi magyar tanszék-4
+4

Rövid szünet után a fiataloké lett a főszerep. Száz Pál, Czucz Enikő és Mellár Dávid irodalmi témákról adtak elő. Szó volt Nádas Péterrel és Márai Sándorral kapcsolatos kutatásokról, de a török hódoltságnak a boszniai muszlim szentek orális legendáiban fennmaradt emlékéről is.

A nyelvtudományi szekció négy előadást ölelt fel. Sebők Szilárd a nyelvleírást illetően a perspektívák váltakozásáról beszélt. Takács Henrietta négy dél-szlovákiai önkormányzati hivatal írásbeli ügyintézési nyelvét hasonlította össze, Jakab Veronika a magyarnak mint anyanyelvnek a szlovákiai magyar iskolákban való oktatásával kapcsolatos aktuális kérdéseket fejtegette, Kusala Orsolya pedig a szociolingvisztikai vizsgálat tanulságairól, nyelvi attitűdökről beszélt.

A konferencia mellett egész napos könyvkiállítást is megtekinthettek a résztvevők a tanszék egykori és jelenlegi oktatóinak s hallgatóinak legértékesebb szakmai és irodalmi kiadványaiból. Jelenleg négy tanulmányi szakon tanulhatnak az érdeklődők: magyar nyelv és irodalom – tanár szak; magyar nyelv és kultúra – tolmács–fordító szak; finn nyelv és kultúra – tolmács–fordító szak; kiadványszerkesztő szak.

A teljes cikk a nyomtatott Vasárnap 48. számában jelent meg!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Kuciak szomszédja is vall

Kuciak szomszédja is vall – határozottan felismeri Szabót

Focus-felmérés: A Smernek nincs hová erősödnie, a Híd az MKÖ előtt

Csaknem 200 ezer kacsát vágtak le Hollandiában madárinfluenza miatt

Újra felbukkant a madárinfluenza, ezúttal a Nagyszombati járásban

Átadták Galántán a Csemadok-díjakat

Átadták Galántán a Csemadok-díjakat

Jumanji: A következő szint

Szórakoztató biztonsági játék a következő szinten

fakitermelés

Fakitermelés: sok a visszaélés

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.