5 új betegség, amit nem jó elkapni

Persze, nyilván semmilyet sem, hacsak nem olyat, mely bizonyos ideig kellemes mellékhatásokat is kínál (mint a szerelem). Na de lássuk, milyen új betegségek és fóbiák leselkednek ránk a 21. század második évtizedének végén.
Veres István

2019. február 12. 09:30

1. Lámpaláz. Biztosan önnek is feltűnt már, hogy egyes emberek messziről elkerülik az erős fényforrásokat, este az utcai lámpák fénynyalábjait. A lámpaláz kegyetlen betegség: az ember ha elhalad egy lámpa fénye alatt, azonnal belázasodik, és aztán napokig tart, míg kiheveri. Ilyenkor ajánlott bevenni a lámpaláz-csillapítót.

2. Anatidaefóbia. Kacsatekintet-iszonynak is nevezhetnénk magyarul. (Sokan keverik a kacsanáthával, de az teljesen más). Attól való félelem, hogy egy kacsa valahonnan, valamilyen módon figyel bennünket. Még belegondolni is hátborzongató, hogy nyugodtan végezzük a munkánkat, sorakozunk a postán, vagy este családi körben birkózunk a távirányítóért, és mindezt valahonnan figyeli… egy kacsa. Abszurdnak tűnik, de hát ugye, naponta ennél sokkal abszurdabb dolgokkal is találkozunk (elég csak a rozmárokra gondolni, vagy a curlingre, nem is beszélve a vegán tejfölről).

3. Félelem az egyedül evéstől. Modern világunk annyi lehetőséget kínál, hogy sokan, főleg a fiatal generáció tagjai közül, egyszerűen képtelenek egyedül enni. Ez nem más, mint a félelem az egyedül evéstől. Az ilyen emberek állandóan a telefonjukat simogatják evés közben, vagy beszélgetnek (pedig magyar ember evés közben nem beszél), esetleg elmennek egy étterembe vagy plázába, ahol idegen emberek mellett fogyaszthatják el, amit a személyzet a tányérjukba mer. Persze, a híres emberek közt is akad néhány, akinek gondot okoz(ott) az egyedül evés. Egyikük volt Egon Bondy (1930–2007), a cseh underground költő és filozófus, aki utolsó, pozsonyi évei alatt kimondottan ezért járt egy baráti társaságba, mert ott közösen ettek az emberek, és ő is jóllakhatott, a maradékot pedig otthon fogyasztotta. De egyedül enni nem tudott, vagy csak nagyon nehezen.

4. Határinfluenza. Ez egy olyan betegség, melyből kifolyólag az ember, amikor áthalad egy országhatáron, tüsszögni kezd. Diplomatacsaládokban gyakori, és kialakulása összefügghet az Európai Unión belüli belső határok megnyitásával, mely gyakorlatilag feleslegessé tette a határellenőrzéseket. Az emberek azóta sokkal gyakrabban haladnak át a határokon, naponta többször oda-vissza, egyeseknél ez allergiás reakciókat vált ki. Akut esetekben átcsaphat határtalan influenzába.

5. Liftérzékenység. Ez mind közül a legrosszabb. Már a neve is jelzi: a lift használata okoz egészségi problémát az érintetteknek. Beszáll a liftbe, a szervezete allergiás reakciókat produkál, horribile dictu, összeomlik. Akiket érint, lépcsőzéssel próbálják elkerülni káros hatásait, ami ugye a kilencediken leledző munkahely esetében szomorú alternatíva. Arról nem is beszélve, hogy így sokkal könnyebben összeszedhetnek egy kiadós lépcsőgyulladást.

A teljes írás a nyomtatott Vasárnapban jelent meg!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Önrész nélkül már nincs lakáshitel

A Slovan nyerte a dunaszerdahelyi stadionavatót

Továbbra is migránsokkal riogat a Fidesz

A Híd új alkotmánybírókat igen, kormányválságot nem akar

Megrázó történetek hiteles hőse

Hétfőtől teljes útlezárás lesz a Nánai úton

Legfrissebb galériák
Olvasta már?