5 tipp, ha harcolnál a szabadságodért

Forradalom, szabadságharc, felkelés. Szép, hangzatos és hősies, de mindig szenvedés, sérülés vagy akár halál a kísérőjük. Vannak viszont a hagyományosnál sokkal jobb módjai is a szabadságharcnak, mutatjuk ezeket.
Mayer-Ázsoth Réka

2019. november 15. 11:59

ss

1. Előzzük meg a bajt

A forradalom nem egyik napról a másikra tör ki, egy állandó, hosszabb folyamat vége. Lehet okolni a pártokat, hibáztatni más országokat, szervezeteket, személyeket, de azért lássuk csak be: mi vagyunk a felelősek azért, hogy kik képviselnek bennünket, hogy kiknek adunk hatalmat. Akkor is, ha szavazunk, akkor is, ha nem.

2. Olvassunk

Hogy a világgal, annak működésével tisztában legyünk, olvassunk. Nem kell mindig csak a híreket, hírportálokat bújni, a történelemből, a nagy gondolkodók műveiből is sokat tanulhatunk. Ha azt gondoljuk, hogy mindent értünk, akkor valamit nem csinálunk jól. Hiszen van is egy ilyen mondás, hogy minél többet tudunk, annál inkább rájövünk, hogy milyen kevés a tudásunk.

3. Beszélgessünk

Az olvasás mellett elengedhetetlen a forradalom vívásában, megelőzésében az is, hogy beszélgessünk. Ne fecsegjünk, hanem igenis vitassuk meg egymással a világ dolgait, a nézeteinket, álljunk ki a véleményünk mellett, és érveljünk. Hallgassuk meg a másikat, próbáljuk megérteni. Véleményeltérés esetén ne veszekedjünk, hanem vitázzunk, értelmes emberek módjára.

4. Ne legyünk tétlenek

És ne mérgelődjünk magunkban. Annak sok értelme nincs, csak magunkat idegesítjük fel ezzel, és könnyen magunkba fordulhatunk. A szabadságunkért tenni kell, észszerűen, hiszen ha változtatni akarunk a jelenlegi helyzeten, azt ne másoktól várjuk.

5. Ne használjunk fegyvert

Az észszerű szabadságharchoz az is hozzátartozik, hogy ne használjunk fegyvert. Soha. Semmilyent. Mert azzal nem leszünk különbek azoknál, akik ellen harcolunk. És a történelemből már jól tudjuk, hogy a fegyveres csatákban kevés a nyertes. Ha van egyáltalán.

A teljes cikk a nyomtatott Vasárnap 46. számában jelent meg!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
család illusztráció

Magyarnak lenni: mínusz tizenkilenc

harry meghan

Harry herceg és Meghan hercegnő lemond királyi titulusáról és nem vesz részt a királyi család munkájában

Paul Walker autógyűjteménye 2,3 millió dollárért kelt el

vv

György Norbert: Gombóc art (ornitológiai regény)

hejcei katasztrófa

A hejcei katasztrófa áldozataira emlékeztek

Nagybalog

A málenkij robotra elhurcolt áldozatokra emlékeztek Nagybalogon

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.