5 tipp, ha este hív a főnök

Mindenkivel előfordulhat, hogy munkaideje végeztével, családi körben épp középre teszi a nagy asztalszéket, amikor felhívja a felettese, hogy még ezt vagy amazt gyorsan csinálja meg, mert sürgős. Lássuk, mit kell ilyenkor mondani, csinálni...
Veres István

2019. május 20. 09:45

1. Mondjuk azt, hogy oké. Ha este éppen hagyományos családi teendőinket végezzük, például sörrel a kezünkben nézzük a labdarúgó-mérkőzést, közben pedig hív a főnök, bármit mond, válaszoljuk rá, hogy oké. Oké főnök, oké, oké. Oké, megint oké, és harmadszor is oké. Ettől úgy tűnik majd, hogy urai vagyunk a helyzetnek, a főnök pedig ettől megnyugszik. Közben nem állítunk semmit, vagyis nem vagyunk számon kérhetőek. Miután letettük a telefont, tegyük vissza a hangot a tévére.

2. Épp egy benzinkúton vagyok. Nagyon hatékony kifogás bármely helyzetben, ha hívnak, hogy „semmi akadálya, de most épp egy benzinkúton vagyok”. A töltőállomás olyan terep, ahol mindenki rohan, aki pedig épp nem, az majd fog, mert várnak a helyére a tankolni vágyók. Ha a főnök hív, tegyük még hozzá, hogy éppen egy ötliteres kis marmonkannát tankolunk, mert barátaink most tértek vissza a Garda-tótól egy 1966-os veterán Ford Taunusszal, de az egyik sztrádaletérőnél kifogyott a benzin. Nekik megyünk segíteni. A főnök ettől megszeppen, és belátja, hogy várhat holnapig.

3. Továbbképzésen vagyok. Van, hogy a főnök nem hív, csak ránk ír, hogy zavarhat-e egy aprósággal, majd kijelzi neki a telefonja, hogy mi ezt este fél nyolckor azonnal elolvastuk. Ilyenkor illetlenség azt írni vissza, hogy NEM!, de ha azt írjuk, továbbképzésen vagyunk, mert szeretnénk szakmai ismereteinket fejleszteni, hogy azokat a cég javára kamatoztathassuk, a főnök szíve ellágyul, és azt írja vissza: nem sürgős, ráér holnap is.

4. Munkaajánlatokat nézek. Ha a főnök erősködik, köti az ebet a karóhoz, és várja, hogy a sült galamb a szájába repüljön, mondjuk neki azt, hogy nem érünk rá, mert épp állásajánlatokat böngészünk. A szomszéd faluba bejegyzett postafiók-vállalathoz keresnek például pont olyan képesítéssel rendelkező embert, mint amilyen a miénk, nettó bruttó fantasztikus fizetéssel, azonnali belépéssel. Erre talán még a tisztelt főnök sem mondana nemet... de miért is tetszett hívni eredetileg? Ja, semmi? Akkor viszhall.

5. Lepjük meg egy idézettel. Nincs az emberi életnek olyan területe, ahol nem használ egy-egy jól irányzott idézet. Ha késő este hív a főnök, hogy küldjük még neki ezt meg amazt, idézzünk neki Arany János verseiből, például az V. Lászlóból azt, hogy „Fordulj be és aludj, Uram, László király. A zápor majd eláll. Az veri ablakod.ˮ

A teljes írás a nyomtatott Vasárnapban jelent meg!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Kevés a gyermekorvos az országban

Tablók viadala: tardoskeddi győzelem!

Foci és biliárd a tévében

Matečná: A termékek 31 százalékánál tapasztaltak kettős minőséget

Átfogó parkolási politika helyett egyelőre két parkoló lehet fizetős

Renault Kadjar: a francia elegancia

Legfrissebb galériák
Olvasta már?