5 tipp a költészet napjára

Aki egész évben a költészet napját várja, nyilván nem szorul tippekre annak kapcsán, mivel is töltse e jeles napot. Aki viszont nem, az talán igen. Hozzájuk szólunk az alábbiakban.
Veres István

2019. április 11. 09:00

d

1. Üljön a rakodópart alsó kövére. Nézze, hogyan úszik el a dinnyehéj. Alig hallgassa, sorsába merülten, hogy fecseg a felszín, hallgat a mély. Mintha szívéből folyna tova, zavaros, bölcs és nagy lesz a Duna.

2. Végezzen pótcselekvést! Értelmes feladatok híján az ember pótcselekvésbe menekül, melyek aztán cselesen rabul ejtik, mint Szulejmán szultán Török Bálintot. Korunk egyre több pótcselekvési formát kínál, mind falun, mind városon. Ezek elvonják az ember idejét és figyelmét a munkáról, ami, mint tudjunk, jövőnk záloga és boldogságunk alapja. Dolgozni mindenkinek kell, ellenkező esetben nem esik majd neki jól a pihenés sem. Talán csak azok mentesülhetnek a munkától, akik pótcselekvésként végzik, ergo nem tudnak értelmesebb időtöltést találni maguknak, így jobb híján halálra dolgozzák magukat.

3. Hagyjon fel minden reménnyel! Nem könnyű feladat, de némi gyakorlással elsajátítható. Áldásos hatásai közül az egyik, hogy ha tényleg nem reménykedik semmiben, nem is lesz miben csalódnia.

4. Lelje meg hazáját (íme hát). A földet, hol nevét hibátlanul írják fölébe, ha eltemeti, ki eltemeti. Vagy ha ez nem megy, tartson tavaszi nagytakarítást Facebook-ismerősei közt.

5. Írjon vagy tanuljon meg egy alkalmi verset. Mondjuk, a szocializmus állásáról. Kameruni tudósok szerint a globális felmelegedés egyik oka, hogy a bolygó lakossága egyre kevesebb verset ír és/vagy tud fejből. Hát emberek, hát ne már, hogy ezen múljon! Ne ijedjünk meg a versektől! Hisz vannak kimondottan rövid versek is, amelyeket a költők direkte azzal a céllal írnak, hogy könnyű legyen őket megtanulni. A japánok ebben a műfajban világklasszisok, tőlük származik a haiku versforma is, amely rendkívül szigorú, alakilag kötött verselés, melyet ebben a formájában egyetlen más nyelvre sem lehet tökéletesen átültetni vagy újrakölteni. Nagyon erős zeneiség jellemzi, részben a szimmetrikus forma ritmusa, részben a magán- és mássalhangzók hangulati értéke miatt, melyekre a vers rövidsége miatt a befogadó is nagyobb figyelemmel van. Persze, ebben a műfajban is akad kivétel, például Farnbauer Gábor Haiku című verse:

Nincs nem lesz.
Nincs lesz se.
Csak van van.

A teljes írás a nyomtatott Vasárnapban jelent meg!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
kuciak tüntetés somogyi
Frissítve

GALÉRIA: Több ezren emlékeztek meg a Kuciak-gyilkosság második évfordulóján Pozsonyban

kuciak komárom

Komáromban is megemlékezést tartottak a Kuciak-gyilkosság második évfordulóján

*

Miért kérnek a hotelek a vendégektől letétet? 

Bugár Béla
Frissítve

Bugár: a választások után először Menyhártot fogom hívni

Kassa

A turizmus fejlesztését támogatja a megye

A két miniszter szerint Szlovákia és Magyarország gázellátása stabil állapotban van (A szerző képarchívuma)

Szlovákia gázellátása stabil, de az árak nem csökkenek

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Új Szó logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.