5 ok, amiért érdemes Gdańskba utazni

Néhány hónappal ezelőtt egyet se tudtam volna mondani. Most legalább ötöt tudok. Volna ennél több is, de mindent nem lehet elárulni. Lengyelország egyik gyöngyszemében jártam.
Mayer-Ázsoth Réka

2019. július 12. 09:30

1. Mert Hanza-város

Gdańskot lehet még Danzignak is nevezni, de sokkal érdekesebb a régi magyar neve, Dancka. Maga a város elhelyezkedéséből adódóan igazán sokrétű. Hol a poroszok, hol a lengyelek fennhatósága alatt volt – ez a hely identitásán is látszik –, volt szabad város, háborúk színtere, majd a szovjetek kikötőbázisa. Az összes kor, az összes fennhatóság nyomot hagyott rajta. Van, amelyik kevésbé mutatósat, van, amelyik csodálatra méltót – utóbbit a Hanza szövetség, melynek Gdańsk is tagja volt. A virágzó kereskedelmi együttműködésnek ma is gyönyörű lenyomata a város. A Hosszú utcán tornyosuló színes-míves házak, az Arany, a Zöld és a Mária-kapu, a bástyák, a macskaköves utcácskák a sok templommal és a városháza pillanatok alatt a 17. századba repít bennünket. Szinte az összes látnivaló egy helyen, a belvárosban van, ez a közlekedést is megkönnyíti.

2. Mert él a történelem

Itt kezdődött a második világháború. A német Schleswig-Holstein csatahajó baráti látogatásra indult, s miután lehorgonyzott, sortüzet adott le a kikötői Westerplattéra, a katonai raktárra. A lengyel védők helytállására nemcsak a gdańskiak, hanem az összes lengyel büszke. Hiszen a pár száz katona hetekig tartotta a helyét a hatalmas túlerő ellen. A helyszínen ma hatalmas emlékmű áll. A második világháború óriási sebet ejtett a városon, melyet a helyiek nem felejtenek el. Erre emlékezteti őket – és az idelátogatókat – a II. világháború múzeuma is. Akinek tetszik a Terror Háza, annak ez a múzeum is az egyik kedvence lesz. Itt tényleg megelevenedik a múlt. Végig lehet sétálni egy harmincas évekbeli gdański utcán, a kirakatokban katonai zubbonyok, korabeli sajtótermékek és feliratok: zsidók nem léphetnek be. De megrázó a hirosimai atomtámadásra emlékeztető szoba is. Minden vakítóan hófehér, a mennyezetről egy bomba makettje lóg. A becsapódás pillanatát idézik meg. A következő teremben pedig egy szétbombázott utca, tankkal. Szembe lehet nézni vele. Csak ez nem lő.

3. Mert rendezett

A legtöbb város turisták által látogatott része tiszta. Gdańskban a külvárosok is rendezettek, az utcákon nincs szemét, sem limlom, hanem szemétkosár minden sarkon. Másik nagy előnye, hogy bár építészetileg nagyon hasonlít Stockholmra és Koppenhágára, ez a lengyel gyöngyszem sokkal olcsóbb. Bárki megengedheti magának, hogy a belvárosi kikötő éttermeiben vacsorázzon, megkóstolja a helyi különlegességeket. A legnagyobb meglepetés azonban kétségkívül a már említett világháborús múzeumban ért. A belépőjegy alig került három euróba. És félnapos programot biztosított.

4. Mert van itt tenger is

Sok turistának fontos, hogy üdülése során lássa a tengert. Gdańsk a Sopot, Gdańsk és Gdynia alkotta Hármasváros része. Mindhárom a Balti-tenger partján van. Míg Gdyniában a tengerparton leginkább a kikötők vannak túlsúlyban, strandolásra nemigen van lehetőség, addig Sopot tökéletes üdülőváros. Nem kell attól tartani, hogy hideg a víz, nyáron kellemes a hőmérséklete. Gdańsk a kettő között fekszik, itt kikötő is, strand is van. Ám nem mindig lehet megmártózni a vízben. Néha a közeli ipari kikötő és a napsugárzás miatt fertőzött, ilyenkor csak gyönyörködni lehet benne. Aztán másnapra eltűnik ez a kis vízi baktérium, és lehet jókat úszni. De nem éri meg kockáztatni, ha valaki strandolni akar, jobb, ha átutazik Sopotba.

5. Mert minden korosztálynak tökéletes

De tényleg. Mivel megfizethető, a családosok és az idősebbek pénztárcáját sem terheli meg nagyon. Kevesebbe kerül az ottlét, mint egy wellnesshétvége. És ha figyeljük a repülőjegy-árkedvezményeket, akkor az egészet betakarhatjuk annyiból, amennyit a pozsony–budapesti vonatozásért fizrtünk. A város is figyel arra, hogy mindenki jól érezze magát. Hihetetlenül turistabarát, mindenféle attrakciók, kényelmes napágyak és padok sokfelé, éjszakai élete aktív, de nem bántóan zajos. Tényleg mindenkinek ajánlott. Nem is fényezem többet, aki nem hiszi mindezt, repüljön utána.

A teljes írás a Vasárnap 28. számában jelent meg!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Krakkói álom: hosszabbítás után továbbjutott a DAC az EL-ben!

Csapdák a last minute utazásokban, avagy hogyan válasszunk jó nyaralást

Felújítják az érsekújvári szociális szállást

Végeláthatatlan kocsisorok a hídlezárás miatt

Száz éve született Szíjjártó Jenő karnagy

Különleges képet készítettek Čaputováról Gombaszögön

Legfrissebb galériák
Olvasta már?