5 karácsonyi tévhit

Legszebb ünnepünkkel kapcsolatosan több téves elképzelés is él.
Mayer-Ázsoth Réka

2018. december 29. 09:00

1. A szeretet ünnepe

A karácsony Jézus születésének emléknapja. Idővel a szeretet jelképévé is vált. De ne feledjük: szeretni egész évben kell, nemcsak ilyenkor.

2. Jézus születésnapja

Igaz, hogy ezt ünnepeljük ilyenkor, de igencsak kétséges, hogy a Megváltó születése decembernek akár csak a tájára is esett volna. A Bibliában olvasható, hogy a pásztorok a szabad ég alatt tanyáztak. Ez a Szentföldön is tavasztól őszig szokás, így ezeknek a hónapoknak valamelyikében született meg a Kisjézus is.

3. Háromkirályok

A Biblia tanúsága szerint pásztorokon kívül bölcsek is érkeztek a jászolhoz, napkeletről. Királyokról szó sincs, azok csak a középkori szentábrázolásokon tűntek fel, meg József Attila Betlehemi királyok című versében.

4. Az első karácsony

Talán sokan meglepődnek, ha azt mondjuk, hogy a napot már az ősember is megünnepelte. Igaz, még nem karácsonynak hívták, nem is a szeretetet ünnepét és legfőképp nem a Megváltó születését jelentette. A téli napforduló esett ekkorra.

5. Jingle Bells

Ezt az angol dalocskát talán mindenki ismeri, ha máshonnan nem, a bevásárlóközpontokban hallható az adventi időszakban. Pedig nem is karácsonyra íródott: amerikai szerzője, James Pierpont hálaadás napjára írta 1857-ben. Aztán valahogy karácsonyi dal lett belőle az évek alatt.

A teljes írás a nyomtatott Vasárnapban jelent meg!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Szúnyoginvázió: a szaktárcához fordultak segítségért a Komáromi járás települései

Decembertől büntethetik a rollerezőket

A szlovákiai családoknak megéri külföldön vásárolni

Rács mögött marad a horóci gyilkos

Összeütközött és lezuhant két harci repülőgép Németországban

Nem létező autóra kért engedélyt egy Komáromi járásból származó férfi

Legfrissebb galériák
Olvasta már?