5 híres építés

Több híres épület legalább olyan kalandosan készült el, amilyen szép. Egyik-másikat nem is oda tervezték, ahol ma áll.
Mayer-Ázsoth Réka

2019. április 8. 09:45

1. A párizsi Eiffel-torony

Talán kevesen tudják, hogy Franciaország egyik jelképe eredetileg Barcelonában épült volna fel, ám az ottani városvezetőség elutasította, mert túl hivalkodónak és költségesnek találta. Párizsban sem aratott osztatlan sikert, olyan művészek tiltakoztak a felépítése ellen, mint ifj. Alexandre Dumas, Guy de Maupassant vagy Charles Garnier (a párizsi operaház és a monte-carlói kaszinó tervezője).

s1

2. A New York-i Szabadság-szobor

Amerika jelképe is kapcsolódik a franciákhoz, sőt Gustave Eiffelhez is. A szobrot Franciaország az Egyesült Államok függetlenné válásának századik évfordulója alkalmából ajándékozta, 350 darabban szállították, és négy hónap alatt állították össze. A híres építész a belső szerkezet mérnöki munkáit végezte.

s

3. A londoni Tower híd

Ugyancsak ezekből az időkből való. Nevét – amely magyarul tornyot jelent – a közelben álló középkori épületegyüttesről kapta. Ezért van rajta is két torony. A híd építésekor igencsak kritizálták őket, sőt egészen 1980-ig folyt az agitáció a lecserélésükért. Végül a hidat műemlékké, tehát sérthetetlenné nyilvánították.

s3

4. A sydney-i operaház

Az ausztráliai épület tervezője, a dán Jorn Utzon több hibát is elkövetett, s a kivitelezés a vártnál tíz évvel tovább tartott. A költségvetés időközben a tizenötszörösére nőtt, kiderült, hogy a hatalmas betonvitorlákat nem lehet elkészíteni, ráadásul három évvel a munkálatok elkezdése után Utzon is visszavonult a sok probléma miatt. Végül az operaházat négy ausztrál építész fejezte be számítógépes tervezés segítségével.

s4

5. A dubaji Kalifa-torony

Jelenleg ez a világ legmagasabb épülete, majdnem 830 méteres (két és félszer akkora, mint az Eiffel-torony), és 2010-ben adták át. Az ausztrál épülettel ellentétben jóval kevesebbe került, mint amennyit szántak rá. Pedig időközben egyes anyagokat sokkal korszerűbbekre és drágábbakra cseréltek.

s5

A teljes írás a nyomtatott Vasárnapban jelent meg!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

A lakosság csaknem fele egyáltalán nem spórol

Sokkoló: hibásan elvégzett vérátömlesztés miatt halt meg egy beteg a kassai kórházban

Botrány az Eurovízión

Felújították a jókai vízimalmot

GALÉRIA: Főleg gyerekek utaztak a Zsolnán balesetet szenvedett autóbuszon

Aggasztóan kevés 
a lakás Szlovákiában

Legfrissebb galériák
Olvasta már?