5 hely, amelyet ne most látogassunk meg

Bár a tél szép hónap (talán csak a tavasz, a nyár és az ősz lehet szebb), bizonyos helyzetekben kimondottan előnytelen arcát is képes felénk mutatni. Íme néhány tipp néhány jó helyről, melyeket érdemes kerülni télen.
Veres István

2018. december 14. 09:30

1. A szentendrei skanzen. Mindenkinek ajánlatos életében legalább kétszer meglátogatnia a szentendrei skanzent, hogy képet kaphasson a Kárpát-medence építészeti örökségéről, valamint felmenőink életkörülményeiről. De ha egy mód van rá, ne télen tegye, a parasztházakban ugyanis nem gyújtják be a régi kályhákat és kemencéket, hanem hidegen hagyják az épületeket. Éppen ezért érthető döntés az is, hogy a skanzen novembertől márciusig zárva tart.

2. A csopaki strand. Ha valaki nyáron felhőtlen, felejthetetlen csobbanós élményekre vágyik, ráadásul a gyerekeit sem tudja senkinél elhelyezni, ne hagyja ki a csopaki strandot. Hatalmas csúszdák fokozzák a vízközeli élményt, viszont tudni kell, hogy aki ilyentájt, december derekán veszi őket igénybe, kellemetlen élményekkel gazdagodhat, úgyhogy inkább várjon júniusig.

3. A Nanga Parbat. Bár Kasmír gyönyörű hely, és ha lőnek is a helyiek, legtöbbször nem a turistákra, hanem egymásra, néhány dolgot azért érdemes figyelembe venni indulás előtt. Például hogy messze van. Mindez azonban semmit nem von le annak a ténynek a megkérdőjelezhetetlenségéből, hogy Kasmír hegye, a Nanga Parbat minden körülmények közt megérdemli, hogy kitüntetett figyelemben részesítsük. Talán nem véletlen, hogy itt forgatták a Hét év Tibetben című nagy sikerű mozifilmet is, Brad Pitt-tel a főszerepben. Itt is érvényes azonban, ami Csopaknál: ne most menjünk oda, mert az időjárás miatt hiányérzetünk támadhat, és talán még a csúcsot sem tudjuk megpillantani a köré tornyosuló felhők miatt.

4. A száztornyú Prága. Aki azt állítja, hogy Prága télen is lehet kellemes hely, az vagy vallási meggyőződésből mondja, vagy egyszerűen egy aljas imperialista csirkefogó. Persze, szépek a havas tetők meg a tornyok (lásd a képen), de én kétszer voltam eddig Prágában, mindkétszer télen, és megfogadtam, hogy legközelebb csak tavasszal vagy ősszel megyek. Mert nyáron, ugye, minek is mennék Prágába?

5. Szeretteink. Minden fontos felsorolásban van egy kivétel, hát ez most jelen esetben az ötödik. Mert sokféle hely van a földön, kellemes vagy kellemetlen, napsugarak által szikkasztott vagy hófúvásokkal erodált, rokonainkat és barátainkat (gyűjtőnéven: a szeretteink) mindig érdemes meglátogatnunk vagy felkeresnünk, ilyenkor télen talán még inkább, mint az év egyéb szakaszaiban. Még akkor is, ha Prágában laknak. Hogy miért? Erre a kérdésre a választ mindenkinek a saját szívében kell meglelnie (tisztelet a kivételnek).

A teljes írás a nyomtatott Vasárnapban jelent meg

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Jelentősen gyengül az OĽaNO

Zuzana Čaputová kinevezte Mészáros Lajost a Bírói Tanácsba

Sikeres, népszínházi arculatú évadot zárt a Jókai Színház

Drasztikus díjemelés helyett megoldás az óvárosi magyar oviban

Továbbra is a Paris Saint-Germain ül a francia trónon

Több városi rendőr járőrözik Kassa belvárosában

Legfrissebb galériák
Olvasta már?