5 felesleges háztartási gép

Temérdek géppel osztjuk meg életterünket, nem is csoda tehát, hogy jó részükről előbb vagy utóbb kiderül: felesleges. Nézzünk néhány példát a legfeleslegesebbek közül (tisztelet a kivételnek). Ha tudunk, váljunk meg tőlük
Veres István

2019. október 1. 09:45

sz

1. Fridzsider. Ez tulajdonképpen a hűtőszekrény anyaországi csúfneve. Becézik frigónak is („Hajszál a levesben, szandál a frigóban” – énekelte az ezredfordulón a Quimby), ám ez semmit sem változtat a tényen, hogy a fridzsider a modern háztartások elengedhetetlen tartozéka. Megválni tőle tehát szinte lehetetlen. Talán csak olyan klimatikus körülmények közt nélkülözhető, ahol a kamrában meg az erkélyen is egész évben öt fok alatti hőmérséklet uralkodik (Alaszkában, Jakutföldön vagy a Ferenc József-szigeteken).

2. Digesztor. Szag- és páraelszívó készüléknek nevezik magyarul, a szlovákiai magyarok közül pedig sokan csak ledigesztorozzák ezt a hasznosnak tűnő találmányt, amely már szinte minden modern konyha részét képezi. Jelentősége leginkább abban áll, hogy megvásárolhatunk még egy konyhai gépet, amely foglalja a helyet, növeli a zajszintet, az elektroszmogot, és lehetőséget biztosít arra, hogy a fazék fölé hajolva beleüssük a fejünket. Nézzük, mit tud: elszívja a szagokat, hogy ne legyen ételszag az egész lakásban. Aki használt már ilyet, tudja, hogy legjobb esetben is csak a szagok egy részét szívja el, a nyitott konyhaablak vagy a huzat sokkal többet segít. Állítólag megakadályozza, hogy zsíros pára rakódjon a konyhabútorra meg a falra. Valamilyen mértékben biztos, aki viszont hetente többször főz, annak ez csak mese, hiszen tudja, hogy háromévente úgyis ki kell festetnie a konyhát, aki meg nem szeret és nem szokott nagyokat főzni, annak a páraelszívó leginkább azért hasznos, mert éjjel ha kicsoszog pisilni, és inna egy pohár vizet, felkapcsolhatja a páraelszívóba épített kislámpát.

3. Kultivátor. A kultivátor kapásnövények, elsősorban kukorica és napraforgó sorközeinek művelésére, a gyomok mechanikai úton történő megsemmisítésére szolgál. Egyes típusai nagy szabadmagasságuk miatt viszonylag magas növények művelését is lehetővé teszik, a négyzetacélból készült kapatag dőlésszöge jó esetben állítható. A legtöbb helyiségben alig vesszük hasznát, hiszen ha amellett döntünk is, hogy kapásnövényekkel vetjük be a hálót vagy a nappalit, a kultivátor előnyeit csak korlátozott mértékben tudjuk kihasználni, a sorvégi fordulás ugyanis a bútorok és a kevés hely miatt körülményes.

4. Oszcillátor. Ez egy olyan villamos áramkör, amely egyenáramú energiát felhasználva stabil, periodikus elektromágneses rezgést hoz létre és tart fenn. Az oszcillátor által keltett elektromágneses rezgés vezetékben váltakozó áramként, szabad térben elektromágneses hullámként jelentkezik. Első hallásra semmi keresnivalója a háztartásban, közben sok olvasó talán nem is tudja, hány oszcillátorral él együtt. Merthogy az oszcillátorok köztünk élnek. Lehetne ez egy feladvány is: aki tudja, hol található a lakásában vagy a házában oszcillátor, írja meg nekünk, küldje be, és mi majd kisorsoljuk a beküldők közül azt az egy szerencsés személyt, akinek nem küldünk oszcillátort ajándékba. Küldje be Ön is, hisz garantáltan a győztesek közé kerül!

5. Búváraprító. Közismert nevén merülőmixer. Onnan kapta a nevét, hogy bele kell merülnie abba a valamibe, amit szét akarunk vele aprítani vagy pépesíteni. A másik neve botmixer, ezt a másik nevét onnan kapta, hogy hosszúkás, egyenes formájú. Botra viszont nem hasonlít, sokkal jobban egy buzogányra. Mégsem nevezik buzogánymixernek, talán mert a buzogány egy rossz emlékű középkori fegyver, amellyel komoly sérüléseket lehetett vagy lehetne okozni, a botmixer potenciális használóinak figyelmét pedig erre felhívni felesleges. Felsorolásunkban ez a kakukktojás, vagyis a kivétel, mely megérdemli a tiszteletünket, hiszen hasznos gép, krémlevesek készítéséhez például elengedhetetlen.

A teljes cikk a Vasárnap 39. számában jelent meg!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Megbénult a közlekedés a Vág-hídon

Threema: Állítólag a Plus 7 dní egykori főszerkesztője is Kočner embere volt

A NAKA szerint nem mérgezték meg az RTVS 2016-ban elhunyt újságírónőjét

Minden ember köteles törődni az egészségével

Andruskó Zoltán vallomása szerint egy gútai cég is kenőpénzt fizetett egy smeres miniszternek

Jóreménység kiállítás

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!