5 érdekesség Mikszáth Kálmánról

A napokban, egészen pontosan január 16-án lesz 172 éve annak, hogy megszületett Mikszáth Kálmán. (Akiknek gyorsan megy a fejszámolás, már tudják is, hogy 1847-ben.) Rá emlékezve idézünk fel öt érdekességet róla.
Mayer-Ázsoth Réka

2019. január 16. 09:45

1. Mikszáth lelkészleszármazott, ősei mind evangélikus lelkészek voltak (még a dédanyja is), a teológiát Wittenbergben és Jénában hallgatták. A családi hagyományt a nagyapja törte meg, aki inkább a nagykürtösi földesúr kocsmárosa lett. A lelkész rokonok valószínűleg rosszallóan néztek a lázadó Sámuelre.

2. Ősei neve egyébként nem is Mikszáth volt, hanem Mixadt; ezt a 19. században magyarosította a család. Mindkét nagyapját Sámuelnek hívták.

3. Azt gondolhatnánk, hogy a közkedvelt író mindig is népszerű volt, ám a karrierje nagyon nehezen indult, nem éreztek rá a stílusára. Olyannyira nem kellettek írásai senkinek, hogy miután feleségül vette Mauks Ilonát, öt év múlva el is váltak, mert nem akarta, hogy felesége vele együtt nélkülözzön. Miután rendes jövedelme lett, újra összeházasodtak, és három gyermekük született.

4. Mikszáth több álnéven is írt. Legismertebbek: Fáy László, Kákay, Kiscsolti Károly, Scarron. Összesen 135 írói álnevet használt. Ezek között számok, matematikai jelek és mitológiai nevek is akadnak.

5. Szülőfaluja, Szklabonya nevét még a nagy palóc életében, írói pályakezdésének 40. évfordulóján, 1910-ben Mikszáthfalvára változtatták. Ezt még megérte, ám néhány hét múlva, május végén meghalt.

A teljes írás a nyomtatott Vasárnapban jelent meg!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Koleszterin, a csendes gyilkos

Tablók viadala: tardoskeddi győzelem!

Matečná: A termékek 31 százalékánál tapasztaltak kettős minőséget

Átfogó parkolási politika helyett egyelőre két parkoló lehet fizetős

Renault Kadjar: a francia elegancia

Zdeno Chára lett az év hokisa

Legfrissebb galériák
Olvasta már?