5 átütő műanyagtipp

Bele fogunk fulladni a sok műanyagba, állítják a tudósok. Akit ez zavar, vagy el szeretné kerülni a műanyag általi halált, az alábbi tippek segítségével talán-talán megmenekülhet.
Veres István

2018. december 3. 09:30

1. Alapítson pártot! Mivel a műanyag az egyik legjelentősebb közéleti téma lesz a jövőben, itt az ideje, hogy pártok is alakuljanak, megoldásokat kínálva a választóknak műanyagfronton. Szavazzon a Műanyagpártra!

2. Főzze meg ebédre! Tévúton járnak a tudósok, az a helyzet. Olyan enzimek kifejlesztésén, felfedezésén dolgoznak, amelyek felfalják, pontosabban lebontják a műanyagot, amit mi nem tudunk hová tenni. Viszont ha olyan enzimet találnának fel, amely emberi fogyasztásra alkalmassá teszi a műanyagot, egyszeriben megoldást lelnének a világ egyes régióit gyötrő népélelmezési problémákra is. Az embereknek pedig nem kellene a szelektált szeméttel többé a kukákhoz zarándokolniuk, hanem a Műanyag egytálételek gyorsan és egyszerűen című szakácskönyv utasításai alapján elkészítenék, és jóízűen elfogyasztanák. Elsőre talán merész gondolatnak tűnik, de már jelenleg is fogyasztunk műanyagot, ráadásul az még a jobb verzió, hiszen arról legalább tudjuk, micsoda. Merthogy táplálékunk nagy részének összetételével nem is igazán vagyunk tisztában.

3. Költözzön Salföldre! Magyarországon a hideg vizes fürdőkultúra 20. század eleji fellendülésével a nem közvetlenül Balaton-parti településekről megindult a

lakosok áramlása a parti települések irányába. Így néptelenedett el az 50-es 60-as évekre több Balaton-környéki kistérség, köztük a Káli-medence. Az emberek a házaikat otthagyták, hisz eladni nem tudták őket, és újakat sem igazán épített senki, mert kinek. Néhány évtized múlva művészek és egyéb kikapcsolódni vágyók figyeltek fel az ily módon konzerválódott falvakra, és meglátták bennük az értéket. Azóta persze már nem aprópénzért, hanem vagyonokért kapni itt parasztházat, Salföldön például majdnem mindegyiket fehérre meszelik. Ha odaköltözünk, azt fogjuk érezni, hogy műanyag ide vagy oda, a világ igazából egy jó hely.

4. Ne vegyen műanyagot! Csak olyan ételt vásároljunk, ami nincs műanyagba csomagolva. A kenyeret se vigyük haza nejlonszatyorban, hanem ősi szokás szerint csíptessük a bicikli csomagtartójára. Egyes elméletek szerint a honfoglaló magyarok is így jöttek volna be a Kárpát-medencébe a Vereckei-hágón, ha lett volna biciklijük.

5. Vesszünk össze miatta! Közöljük ismerőseinkkel, hogy választhatnak: vagy ők is abbahagyják a műanyag csomagolású termékek vásárlását, vagy nem állunk szóba velük, amíg nem hajlanók követni ezt a magatartást. Sok ismerőst és barátot veszítünk majd emiatt, az sem kizárt, hogy napokig nem fog hozzánk szólni senki. Először furcsa lesz, de aztán megszokjuk. Hiszen valahogy azt is megszoktuk, hogy munkába kell járni, meg hogy már nem a Jakupcsek vezeti a Ridikült.

A teljes írás a nyomtatott Vasárnapban jelent meg!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Jelentősen gyengül az OĽaNO

Zuzana Čaputová kinevezte Mészáros Lajost a Bírói Tanácsba

Sikeres, népszínházi arculatú évadot zárt a Jókai Színház

Drasztikus díjemelés helyett megoldás az óvárosi magyar oviban

Továbbra is a Paris Saint-Germain ül a francia trónon

Több városi rendőr járőrözik Kassa belvárosában

Legfrissebb galériák
Olvasta már?