5 + 23 női vezető

A nők napjának közeledtével sorra vettük azokat az államokat, amelyeket jelenleg hölgy irányít. De olyan sok lett, hogy ötös listánkba nem fért bele az összes.
Mayer-Ázsoth Réka

2019. március 8. 09:00

1. Észak-Európa

Katrín Jakobsdóttir 43 éves, három fiú édesanyja, és több mint egy éve Izland miniszterelnöke. Alig hat esztendővel idősebb nála Észtország első női államelnöke, Kersti Kaljulaid. Rajtuk kívül még Litvániának van női köztársasági elnöke, Norvégiában és Nagy-Britanniában (Skóciában is) is hölgy a miniszterelnök, Németország kancellárja pedig a jól ismert Angela Merkel.

2. Balkán

A szó hallatán különféle előítéletek jutnak eszünkbe, pedig volna mit tanulnunk tőlük, például a női politikai szerepvállalás terén. A tavalyi labdarúgó-világbajnokság óta tudjuk, hogy Horvátország államelnöke a csinos Kolinda Grabar-Kitarović, ám Romániában, Szerbiában és a Boszniai Szerb Köztársaságban is hölgy a kormányfő.

3. Távol-Kelet

Mianmar, Nepál, Tajvan, Banglades, Hongkong, Szingapúr. Itt is női vezetők vannak, nem is akármilyenek – például a mianmari miniszterelnök, Aun Szan Szu Kji béke-Nobel-díjas emberi jogi aktivista, Bangladesben pedig 1991 óta szinte mindig nő töltötte be a kormányfői posztot. Szingapúrban, Hongkongban, Tajvanban, Nepálban és Mianmarban más a helyzet, ott először vezeti az államot hölgy.

4. Afrika

Talán kevesen gondolnák, hogy Afrikában van olyan ország, ahol nő a vezető, pedig akad, ha nem is sok. A namíbiai miniszterelnök 2015-ben került ebbe a pozícióba, az etiópiai államfő, pedig 2018-ban.

5. A többi

A jelenlegi hivatalban lévő női vezetők között ott van még a Marshall-szigetek, Trinidad és Tobago, Málta és Grúzia köztársasági elnöke, valamit Aruba, Barbados, Jamaica és a Szent Márton-sziget miniszterelnöke. No meg a harminckilenc éves új-zélandi Jacinda Ardern (a képen), aki a legfiatalabb női kormányfő a világon.

A teljes írás a nyomtatott Vasárnapban jelent meg!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

2040-re 2,5 millióval csökkenhet a V4-ek lakossága

Sima finn és orosz siker, hétfőn kiesési derbik a hoki-vb-n

TRAGÉDIA: Medencébe fulladt egy kétéves kisfiú a Besztercebányai járásban

62 ezer eurót felejtettek egy vonaton

Czucz Enikő: Skandalon

VIDEÓ: Eddig nem látott képekkel emlékezett meg a hercegi pár tavalyi esküvőjéről

Legfrissebb galériák
Olvasta már?