Utazz

Sosem látott fapados lépés a Ryanairtől

Óriási hírt jelentett be a Ryanair, ezentúl biztosítja a csatlakozó járatokat az utasok számára. Ezzel az ír fapados az első Európában, amely ilyen megoldást kínál. De mit jelent ez a gyakorlatban, mennyivel lesz egyszerűbb a repülés, milyen költségeket spórolhat meg az utas?
Szabó Laci

2017. április 10. 06:21

Óriási hírt jelentett be a Ryanair, ezentúl biztosítja a csatlakozó járatokat az utasok számára. Ezzel az ír fapados az első Európában, amely ilyen megoldást kínál. De mit jelent ez a gyakorlatban, mennyivel lesz egyszerűbb a repülés, milyen költségeket spórolhat meg az utas?

A fapados modell szerint a légitársaság csak A pontból B pontba szállítja az utasokat, nincs átszállás, azaz eddig nem volt elképzelhető, hogy A pontból C pontba foglaljunk jegyet, átszállással B pontban. Vagyis Pozsonyból Londonba foglalhatunk jegyet, de például ha Pozsonyból/Budapestről Dublinba szeretnénk utazni, Londoni átszállással, akkor két jegyet kell vásárolni. És ez nemcsak a költségeket növeli (két jegy, ha csomagot szállít, akkor mindkét foglaláshoz külön kell hozzáadni, és kifizetni a tetemes összeget), de a kockázatokat is. Ugyanis ha az első gép késik, és e miatt az utas nem éri el a csatlakozást, akkor bukta a jegyet, és újat kell vásárolnia, indulás előtt pedig szinte mindig borsos áron kínálják a jegyeket. Ez akkor is igaz, ha pl. a Wizzairrel repül az utas, és a másik járatot is a Wizzair üzemelteti, de az első szakaszon két órás késéssel érkezik meg Londonba a magyar fapados járata.  Ugyanis a két jegy két szerződésnek minősül, és a másik járatnál az utas „no show”, azaz nem jelent meg kategóriába esik.

A Ryanair mostani bejelentése az ilyen helyzeteket orvosolja, az utasnak ugyanis a két szakasz már egy jegyen lesz (egy szerződés), azaz a felelősség is áthárul a légitársaságra. Sőt, az ír fapados nemcsak a saját járatai közötti átszállást biztosítja, de más légitársaságok gépeire is – pl. az Air Lingusra, és a Norvegian Air Shuttle járataira, ez utóbbival pedig fapados modellben repülhetünk a tengerentúlra is.

A mostani bejelentésből is látszik, hogy az ír fapados komolyan gondolja a minőségjavulást. A számok is bizonyítják, hogy az utasok értékelik a Always Getting Better nevet viselő minőségjavító csomagot, hiszen a program bejelentése óta 50 százalékkal nőtt az utasok száma, a Ryanair tavaly 117 millió utast szállított, ez 15 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Ezzel az utasszámmal pedig az ír fapados megelőzte az európai piacvezető Lufthansát, így a Ryanair a legtöbb utast szállító légitársaság az öreg kontinensen.

 

Önnek ajánljuk

Amnesty: A romák szegregációja a legnagyobb gond

Fal nyomott agyon egy 15 éves fiút Jókán

Újra iható a csapvíz Csicsón és Füssön

A szomszédos házakat is megrázta a robbanás Nyitra mellett

Szabadulna kritikusaitól a polgármester

VIDEÓ: Nem sokon múlt a tragédia a Szoroskőn

Legfrissebb galériák
Olvasta már?