Új gyermekjogi biztost választ a parlament

Pozsony | Katarína Hatráková parlamenti képviselő és Anna Niku sztárügyvéd – ők ketten maradtak versenyben a december elején megüresedő gyermekjogi biztos posztért. A szakértők szerint egyik jelölt sem ideális, de bíznak benne, hogy végül a „kisebb rossz” mellett döntenek a képviselők.
Bugár Anna

2021. december 8. 21:15

tomanova
Viera Tomanová, a leköszönő gyermekjogi biztos  - Somogyi Tibor felvétele

A gyermekjogi ombudsman szerepét jelenleg Viera Tomanová tölti be, a hatéves ciklus azonban december elején lejárt, így a Smer által jelölt egykori munkaügyi miniszter és parlamenti képviselő távozik a gyermekek jogait védelmező hivatal éléről. Az utódját azonban egyelőre nem sikerült megválasztani, az első körben egyik jelölt sem kapott elegendő szavazatot. Az ombudsman kiválasztása a parlament hatáskörébe tartozik, Xénia Makarová, az Állítsuk Meg a Korrupciót Alapítvány munkatársa azonban kritizálta a törvény által előírt szabályokat, nem helyesli ugyanis, hogy a jelölteket csak a parlamenti képviselők javasolhatják – ezt a lehetőséget a szakemberek és a szakmai szervezetek kezébe kellene adni. Tomanová a Smer egyszínű kormánya alatt, politikai jelöltként került az újonnan létrehozott pozícióra, a szakértők szerint a gyerekek érdekében végzett munka helyett inkább a botrányok, valamint a párt közeli személyek kétes ügyeinek eltussolása jellemezte a hivatalban eltöltött idejét. Makarová úgy véli, a legjobb az lenne, ha ezúttal független személy töltené be a funkciót, a politika terén szerzett tapasztalatot viszont alapjába véve nem tartja kizáró tényezőnek – ha egy színvonalas jelöltről van szó, aki pályafutása során rendszeresen bizonyította, hogy elsősorban szakember, és a politikai pontszerzésnél fontosabb számára a gyermekek jogainak védelme.

A parlament emberjogi bizottsága összesen nyolc jelöltet hallgatott meg két nap alatt, Katarína Szabová „fennakadt a rostán” – a bizottság tagjai úgy ítélték meg, a Smer által javasolt jelölt nem teljesíti a törvényi követelményeket. Pénteken a jelen lévő 133 képviselőből Hatrákovát támogatták a legtöbben (52), a második helyen pedig Niku végzett (47). Mivel egyik jelöltnek sem sikerült megszerezni a szavazatok többségét, ezért a két befutó közötti választást csütörtökön megismétlik – ha ezúttal sem lesz sikeres, az egész folyamat kezdődik elölről.

Anna Nikut a Sme rodina frakciója nevezte a posztra, nem teljesen ismeretlen a nyilvánosság számára, hiszen számos média által felkapott válási perben szerepelt. Ügyvédként ismert embereknek dolgozott, a szaktudását a meghallgatás során is bizonyította. A szakértők szerint előnyére válhat, hogy jól ismeri a gyerekek jogaival kapcsolatos törvényeket, a másik oldalon viszont a gyermekjogi ombudsman szerepköre nem csak a gyámságra vonatkozó ügyekre szűkül, ennél sokkal szélesebb körű feladatokat kell ellátnia, például a családon belüli erőszakkal is foglalkoznia kell.

Hatráková, aki amellett, hogy konzervatív parlamenti képviselő, pszichológus, illetve tanácsadóként is tevékenykedik. Az ő személyével kapcsolatban azonban rengeteg kérdőjel merül fel – legújabban amiatt bírálták, hogy a szavazás során nem tartózkodott, kihasználta az előnyét a többi jelölttel szemben, és önmagára voksolt. Ez jogi szempontból kérdéses, erkölcsi szempontból viszont egyértelműen nem sportszerű magatartásról tanúskodik.

hatrakova
Katarína Hatráková és Ján Herák közös sajtótájékoztatója  - Somogyi Tibor felvétele

Ennél sokkal aggasztóbb húzásai is voltak – májusban Ján Herák védelmére kelt, akit több fiatalkorú lány vádolt szexuális visszaéléssel. Hatráková azt állította, az erőszakos kapcsolatban az áldozat és az elkövető szerepe változhat. Herák, a nyári gyerektáborok szervezője a botrány kirobbanása után röviddel lemondott képviselői mandátumáról. Hatráková sajátos praktikákról is beszámolt, a terápia során közös ülést szervezett egy pár részére, ahol családon belüli erőszakkal vádolták a férfit és a bíróság távolságtartásra kötelezte a nőtől. A Hospodárske noviny információi szerint visszaélt a képviselői funkciójával – a trencséni munkaügyi hivatalban egy képviselői látogatást kezdeményezett, ahol egy kliense ügye felől érdeklődött. A hivatalok ellenőrzése megszokott, az érzékeny személyes adatokat tartalmazó aktákhoz viszont a politikusoknak sincs semmi közük, kizárólag a hivatalra és a bíróságra tartoznak. A parlamenti bizottság emiatt rendkívüli ülést tartott, Hatráková azonban tagadta, hogy a papírokhoz is hozzáfért, azt viszont belátta, hogy konkrét ügyekről is kérdezősködött. Sajtóinformációk szerint egy férfi a felesége beleegyezése nélkül hozta Norvégiából Szlovákiába két gyereküket, s 2019-ben Hatrákovához fordult tanácsért. A képviselő állítja, a férfi tanácsot kért tőle, de mivel nem terápiás és pszichológiai segítségről van szó, ezért nem tekinthető a kliensének. Mindemellett bekapcsolódott a szélsőséges pártok által kezdeményezett vitába az LGBTI-közösség jogainak korlátozását illetően, és támogatta a fasiszta képviselők javaslatát, mely indoklása homofób téziseken alapult.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
maszk

Szerdán ismét változnak a járványügyi óvintézkedések, jön az OP+-rezsim

uj

Kiderült, mely járásokban terjed leginkább az omikron

koronavírus-vakcina

Miért van egyre több pozitív az oltottak között? A szakértő válaszolt

Boris Kollár
Frissítve

Az ellenzék a koalíciót bírálja, amiért közülünk senki nem jelent meg Kollár kerekasztal-beszélgetésén

rendőrség

Elhitte, hogy 2 millió eurót nyert – 8 ezret kicsaltak tőle

Boris Johnson

Johnson: „Nekem senki nem szólt, hogy a parti szabályellenes volt”

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.