Véget ért a versenyfutás a PL-címért?

Romelu Lukaku

A Premier League 16. fordulójának csúcsrangadóján a Manchester City diadalmaskodott – Josep Guardiola csapata 2–1-re győzött a Manchester United ellen az Old Traffordon. A City ezzel továbbra is veretlen, 11 pontos előnnyel vezeti a tabellát a United előtt, és minden riválisával szemben növelni tudta a különbséget, hisz ebben a fordulóban a Chelsea, a Liverpool és az Arsenal is pontokat vesztett. Nem csoda, hogy óriási feszültség volt a stadionban, még a lefújást követően is.

Az angol sajtó – megtámogatva Antonio Conte kijelentésével, mely szerint a Chelsea is kiszállt a bajnoki címért folytatott küzdelemből – a mérkőzést követően kis túlzással azzal a körítéssel tálalta az összecsapást, hogy nemcsak a derbi, de vélhetően a bajnokság is eldőlt a City győzelmével, hiszen a Unitednek égető szüksége lett volna a három pontra, ehelyett egyet sem szerzett. Emellett másik négy téma tartotta lázban a brit médiát. 

1. Vége a bajnoki címért folytatott harcnak?

Huszadik alkalommal csapott össze egymással José Mourinho és Pep Guardiola, és az újabb vereség már a kilencedik volt a portugál számára, ezzel továbbra is a katalán mester a nemezise – Mourinho senki ellen nem szenvedett el ennyi vereséget pályafutása során. A hazaiak helyzetét tovább rontja, hogy ezzel megszakadt a 40 meccse tartó otthoni veretlenségük, ami egyébként éppen a tavalyi manchesteri derbi elveszítése után kezdődött. 

A végeredmény matematikailag azt jelenti, hogy a Manchester Citynek 11 pontos előnyt kell megtartania a hátralévő 22 forduló alatt – vagyis összességében még 66 pontot szerezhet minden csapat. Ahogy a mérkőzés után Kevin de Bruyne hangsúlyozta: a sikerrel már majdnem négygyőzelemnyi előnye van a csapatnak, amely nyert a tavalyi bajnok Chelsea és a legnagyobb rivális, a tabellán második helyen álló United otthonában is. De Bruyne szerint korai még a végső sikerről beszélni, bár egyértelműnek tűnik, hogy innen csak a City veszítheti el a bajnokságot, már csak azért is, mert amíg szárnyal a csapat, addig minden üldözőnek komoly problémákkal kell megküzdeni – a Unitednek például a mutatott játékkal. Ha a szezon végén Guardiola ünnepelhetne, az a ManCity harmadik PL-elsőségét jelentené. 

2. Mourinho terve csődöt mondott

Amikor kiderültek a kezdőcsapatok, és hogy hazai oldalról ott lesz a pályán Jesse Lingard, Anthony Martial, Marcus Rashford és az előre tolt ék, Romelu Lukaku is, sokan úgy gondolták, hogy Mou­rinho meghazudtolja magát, és nem áll majd be bekkelni. Ennek ellenére ez történt, így ráadásul nem is a védekezésre legalkalmasabb felállásban és kezdőcsapattal, ami meg is látszott a mutatott játékon. A Unitednek egyetlen kapura lövése volt az első félidőben – igaz, abból rögtön gól született, a csapat képtelen volt védekezésből átmenni támadásba, és sehogy sem találta a City letámadásának ellenszerét. 

A hazaiak alig-alig tudtak egy-egy értékelhető támadást vezetni, a góljukat is két súlyos védelmi hiba előzte meg: előbb Otamendi számított ki rosszul egy beívelést, ám Delph még mindig tisztázhatott volna, de őt meg váratlanul érte az elé kerülő labda, így végül Marcus Rashford került ziccerbe, és higgadtan, laposan a hosszú sarokba lőtt. A meccs képét tekintve ugyanakkor elmondható: az angol sajtó szerint mind Mourinho kezdőcsapatának összeállítása, mind meccstaktikája csődöt mondott. 

3. Gabriel Jesus két kézzel szórta el a lehetőségeket

Nem kis döntést hozott Pep Guar­diola akkor, amikor a már sokszor bizonyított, halálos Sergio Agüero helyén a tapasztalatlan, bár roppant tehetséges Gabriel Jesusnak adott lehetőséget. A fiatal támadó játéka aztán nem igazolta a várakozásokat, és a menedzser döntését: számtalan lehetőséget, kulcspasszt puskázott el, sőt egy alkalommal blokkolta saját csapattársa, Fernandinho igen veszélyes lövését. Guardiola az 58. percig bírta idegekkel, aztán lehozta a pályáról a derbin kudarcot valló támadót. Igaz, nem kisebb meglepetéssel folytatódott a mérkőzés, hiszen Eliaquim Mangala lépett pályára Agüero helyett, a City pedig hamis kilences csatárjátékkal folytatta a találkozót. 

4. A Citynek továbbra is gondjai vannak a középhátvédekkel

Ha egy pillanatra visszatekintünk szeptember elejére, akkor azok a képek villanhatnak fel az olvasóban, ahogy a Liverpool támadói szélsebesen zúgnak el Nicolás Ota­mendi mellett. Igaz, azt a meccset végül alapjaiban változtatta meg Sadio Mané kiállítása, de az argentin belső védő sebezhetősége akkor is nyilvánvaló volt. Vincent Kompanyval ugyanez a helyzet, csak az ő esetében szó szerint kell érteni a sebezhetőséget: a szünetben ismét csak sérülés miatt kellett lecserélnie Pep Guardiolának, a helyét pedig Fernandinho foglalta el. John Stones szintén sérülés miatt nem játszhat, így bár Otamendi nyerő ember volt a United ellen, a teljes szezont tekintve mégis a City egyik leggyengébb pontja lehet, ha nem javul a teljesítménye. 

Érdekes

Klopp kiborult a liverpooli derbi után

A manchesteri összecsapás mellett egy másik derbire is sor került a fordulóban. Liverpoolban döntetlenre végződött a Mersey-parti derbi: a Liverpool ugyan Mohamed Szalah gyönyörű góljával vezetést szerzett, az Everton azonban Wayne Rooney tizenegyesből rúgott találatával egyenlített, így 1–1-gyel ért véget a vasárnapi első rangadó az angol élvonalbeli labdarúgó-bajnokság (Premier League) 16. fordulójában.

Nem fogta vissza magát a döntetlent követően Jürgen Klopp, a Liverpool menedzsere, aki hevesen kritizálta Craig Pawson játékvezető teljesítményét.  

„Calvert-Lewin okosan csinálta, belépett a védő elé, utána viszont nem történt semmi. A játékvezetők nem értik, hogy a játékos miért csinálja ezt. Nem hiszem el, hogy így kapta meg az esélyt az Everton arra, hogy visszajöjjön a meccsbe. Egy ilyen mérkőzésen, amikor csak az egyik csapat próbált nyerni, a másik nem is járt a tizenhatoson belül. Véleményem szerint ez egyáltalán nem ért büntetőt” – mondta Jürgen Klopp, aki ezután összeveszett az egyik riporterrel is. 

Mondani sem kell, az Evertont irányító Sam Allardyce pontosan ellenkezőleg vélekedett az esetről. „Kesereghet bármennyit Klopp, de ez tizenegyes volt. Hihetetlenül bátor, de jó döntés volt ez a játékvezetőtől” – vélekedett Big Sam. 

5. Pogba nélkül nincs középpálya

Amikor a francia sztár felépült hosszabb sérüléséből, Mourinho megkönnyebbülten nyilatkozta, hogy végre fellélegezhet a középpálya. Hat meccsel később aztán újra felnyöghetett, hiszen az Arsenal elleni derbin Pogba feleslegesen állíttatta ki magát, így a derbin nem lehetett ott a pályán. A helyét az az Ander Herrera vette át, aki finoman szólva sem tartozik Mourinho kedvencei közé, és ezúttal azt is bizonyította, hogy miért. Herrera sem védekezésben, sem támadásban nem tudta pótolni a franciát, egyszerűen a játéka nem éri el a legmagasabb színvonalat. 

Az angol sajtónak egyébként nemcsak a mérkőzés, hanem az azt követő események is bőven szolgáltattak témát: José Mourinho összeszólalkozott az ellenfél játékosaival, ami aztán tettlegességgé fajult.

Ami örök: Mourinho és a bírózás 

A Sky Sports és a BBC információi szerint a portugál szakember nehezményezte a Manchester City játékosainak öltözőn kívüli ünneplését, ezt szóvá is tette a mérkőzés utáni interjúról visszafelé tartva. A balhéban Mourinhót tejjel és vízzel is lelocsolták, míg a túloldalt a City egyik edzője, Mikel Arteta sérült meg, neki felszakadt a szemöldöke.

A portugál egyébként a sajtótájékoztatón sem fogta vissza magát, elmondása alapján az egyébként jól teljesítő Michael Oliver játékvezető nem ítélt meg csapata javára egy egyértelmű büntetőt.

„Nyilvánvalóan járt volna a tizenegyes, és nagyon sajnálom Michael Olivert, mert egyébként nagyszerűen teljesített. Hibázott, ez előfordul, az előző szezonban Mark Clattenburg is hasonló szituációban tévedett a kárunkra” – mondta Mourinho.

„Jó és rossz dolgokat is csináltunk ma, de minden játékosom a legjobbját próbálta nyújtani. Két nagyon rossz gólt szereztek, ami különösen fájó egy ilyen mérkőzésen, ettől pedig még rosszabbul érezzük magunkat.”

Amikor arról kérdezték, hogy a bajnoki címért zajló versenyfutás véget ért-e, Mourinho így felelt: „Valószínűleg igen. A Manchester City kiváló együttes, a szerencse is védi, emellett a futball istenei is mögötte állnak” – mondta a portugál, aki azt is nehezményezte, hogy a City játékosai „egy könnyed fuvallattól is a földre kerültek”.

Pincési László

Érdekes

Tudta?

A Manchester City már zsinórban 14 mérkőzést nyert a bajnokságban – egy szezon alatt ez korábban még egyetlen csapatnak sem sikerült az első osztályban.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?