Van az a pénz: beindult az élet a topligákban

Leroy Sané az U21-es válogatott után újra együtt dolgozhat Hansi Flickkel, immár a Bayernnél (Fotók: TASR/AP)

A koronavírus-járvány miatti extrém futballszezon után a nyárra már rendeződni látszik a helyzet, legalábbis ami az átigazolási piacot illeti. 

Bár az anyagi megszorítások több klubot elértek, a topligákban még mindig hihetetlen pénzek mozognak, így egyelőre nem érezhető a recesszió. A Bundesligában például a Bayern München addig-addig alkudozott a Manchester Cityvel, amíg meg nem szerezte Leroy Sanét. Azt a játékost, akire még a legendás Jupp Heynckes is azt mondta, nem ér meg százmillió eurót.

Sané a Bayern új 10-ese

Nem is fizetett érte annyit a Bayern, a tavalyi szezon előtt még 125 millióra tartott szélső (aki augusztusban a Liverpool elleni Szuperkupa-mérkőzésen súlyos térdsérülést is szenvedett) végül fél áron tért vissza a Bundesligába.

A 24 éves szélső 49 millió eurós alapdíjért öt évre írt alá, az angol sajtó szerint a bónuszokkal együtt 60 millió eurójába kerül a bajoroknak. De azért a City is bebiztosította magát, és kierőszakolt egy viszonteladási záradékot, amely lehetővé teszi a számára, hogy Sané esetleges eladása esetén az átigazolási díj tíz százaléka a manchesteri klubnál landoljon.

„A Bayern komoly célokkal rendelkező topklub – és ezek a célok nekem is megfelelnek. Várom az új kihívást, és azt, hogy csatlakozhassam a csapathoz. Hansi Flick edzőt jól ismerem az U21-es válogatottból, mindig is kiváló volt a kapcsolatunk” – idézte a klub honlapja Sanét, aki a jövőben a 10-es mezt viseli, amely legutóbb Philippe Coutinhóé volt. A klubot vezető Karl-Heinz Rummenigge azt mondta, Sané beleillik a tervbe, amelynek célja, hogy a legjobb német játékosok a Bayernben legyenek. Hasan Salihamidzic sportigazgató annyit tett hozzá, a Serge Gnabry–Kingsley Coman–Leroy Sané hármas a legmagasabb szintet képviseli a szélső pozíciókban.

A Kicker a hétvégén azt írta, a klubvezetés nem adta fel a reményt, hogy esetleg sikerül meggyőzni David Alabát és Thiago Alcantarát, hogy a jövő nyáron lejáró szerződésüket hosszabbítsák meg.

Védőt cserélt a Dortmund

Ugyancsak érinti a Bundesligát Achraf Hakimi távozása, a marokkói válogatott 21 éves védője a Borussia Dortmund kulcsemberének számított, és várható volt, hogy a klub nem tudja majd megtartani.

A szélsőhátvéd 2006-tól a Real Madrid játékosának mondhatta magát, de mindössze kilenc tétmérkőzésig jutott el. A klub 2018-ban úgy döntött, két évre kölcsönadja a Dortmundnak, hogy megerősödjön, ez olyan jól sikerült, hogy az első szezonban 28 mérkőzésen három gól és hét assziszt, míg a 2019–2020-as idény 45 meccsén kilenc gól és tíz gólpassz volt a mérlege. Ilyen teljesítménnyel fél Európa kívánságlistáján szerepelt, többek között a Bayern München, a Juventus, a PSG és a Chelsea is akarta őt.

Közben májusban a Marca azt írta, a Real újabb évvel, 2023 nyaráig meghosszabbította a szerződését. De kiderült, ez nem igaz, Hakiminek nem volt érdeke visszatérni, hiszen Dani Carvajal mellett csak epizódszerephez jutott volna.

A befutó végül az olasz Inter lett, a milánóiak 45 millió eurót szántak arra, hogy szerződtessék.

„Elérkezett az idő, hogy lezárjam az életem egy csodálatos részét. Két év után elhagyom a klubot, amely annyi örömöt adott nekem. Most már tudom, hogy 2018-ban helyes döntés volt, hogy a Dortmundot választottam. Sohasem felejtem el ezt az időszakot” – üzente a szurkolóknak. A Dortmund a helyére a PSG 40-szeres belga válogatott, világbajnoki bronzérmes játékosát, Thomas Meunier-t szerződtette, aki négyéves szerződést írt alá. A jobbhátvéd elmondta, ugyanaz lesz a célja, mint a Bruges és a Paris Saint-Germain csapatainál: bajnok akar lenni.

Kai Havertz a német futball talán legnagyobb tehetsége, 100 millió eurót is hozhat a Leverkusennek

A Bundesligából a Premier League-be

Ha már korábban szóba került Thiago Alcantara neve, akkor érdemes megemlíteni, hogy iránta a Premier League-ből van nagy érdeklődés. Nem véletlenül nyilatkozta a Bayern edzője, Hansi Flick, hogy abszolút megérti, ha egy olyan játékos, aki már a Barcelonával és a Bayernnel is komoly sikereket ért el, flörtöl egy másik nagy bajnoksággal. A Daily Mail szerint a Liverpool az egyik érdeklődő, és a friss angol bajnok 35 millió eurót is megadna érte.

Nagy kérdés, mi lesz Kai Havertz sorsa, a Bayer Leverkusen fiatal csillagát ugyancsak sokan szeretnék a soraikban látni. Az egyik legkitartóbb kérő a Chelsea, az Express szerint a londoni klub hat játékosától válna meg azért, hogy összejöjjön az a százmillió euró közeli összeg, amivel már tárgyalóképes lehetne. A tulajdonos Roman Abramovich hajlandó támogatni Frank Lampard csapatépítési szándékát, erre utal az is, hogy februárban 40 millió euróért szerződtette az Ajaxtól Hakim Zijest, és már megállapodott az RB Leipziggel is Timo Wernerről.

Havertz megvételéhez azonban Marcos Alonsót, Michy Batshuayit, Tiemoue Bakayokót, Kenedyt, Danny Drinkwatert és Emerson Palmierit el kellene adni.

A Leverkusen elismerte, hogy megállapodást kötött Havertzcel, a klub ügyvezető igazgatója, Rudi Völler úgy fogalmazott, személy szerint reméli, hogy a játékos még egy évig marad, de ha megfelelő ajánlat érkezik érte, már ezen a nyáron távozhat.

Aubameyang klubrekorder lett

Kérdéses még az Arsenalnál Pierre-Emerick Aubameyang sorsa, a gaboni csatárról egész tavasszal azt írta a helyi sajtó, hogy távozni készül, a múlt hét közepén aztán Mikel Arteta edző azt nyilatkozta, biztos benne, hogy sikerül megtartani.

Aubameyang 2018 januárjában érkezett Londonba, a szerződése a 2021-es szezon végén jár le, azaz a klub idén nyáron még pénzt kaphatna érte, ha eladná. De miért tenné? Aubameyang a múlt szerdai, Norwich elleni 4–0-s győzelemből két találattal vette ki a részét, és 79. bajnokija után már 51 gólnál járt.

Ezzel a klub történetében is rekordot ért el, ilyen kevés mérkőzésszámmal még senki sem jutott el legalább ötven gólig. Az eddigi csúcsot a franciák világ- és Európa-bajnoka, Thierry Henry tartotta, neki 83 mérkőzés kellett ehhez. A Premier League-ben csupán öt játékos van, aki Aubameyangnál is gyorsabban eljutott az 50 gólig: Andy Cole (65 mérkőzés), Alan Shearer (66), Ruud van Nistelrooy (68), Fernando Torres (72) és Mohamed Szalah (72).

Mi lesz veled, Lautaro?

A Serie A-ban a legnagyobb izgalmat Lautaro Martínez okozza. Az Inter argentin válogatott játékosa iránt a Barcelona érdeklődik leginkább, de lehet, kifut az időből. A milánóiak a július 7-i időpontot szabták meg, addig tartanák a 125 millió eurós árat, utána már csak több pénzért adnák el csatárukat.

A Daily Express értesülései szerint a katalánok állítólag abba is beleegyeznének, hogy a francia Antoine Griezmannt is belevegyék az ügyletbe. Az Internél azonban az okozná a legnagyobb örömet, ha Martínez maradna, a vezetőség abban reménykedik, hogy a határidő lejárta lehetővé teszi a számára, hogy új ajánlatot tegyenek a játékosnak. Például az eddigi 2,8 millió eurós fizetés megduplázása nyomós érv lehet a maradás mellett.

Az Inter vezetése szintén reméli, hogy sikerül megszerezni a Brescia középpályását, Sandro Tonalit, akiért a hírek szerint körülbelül 35 millió eurót kell majd fizetni.

A Calciomercato úgy tudja, hogy a Juventus szeretné hazacsábítani a Chelsea középpályását, Jorginhót. A 22-szeres olasz válogatott labdarúgó 2018-ban szerződött Londonba a Napolitól, de a legutóbi öt bajnokin nem jutott szóhoz.

A Juve edzője, Maurizio Sarri közismerten nagy rajongója a középpályásnak, akivel többször is dolgozott már, és ugyan a Chelsea 50 millió euró körüli árban gondolkodik, ezt az olaszok egyelőre sokallják.  De még rengeteg idő van a tárgyalásokra, és a Juve fontolóra veheti azt is, hogy belevonja az üzletbe Douglas Costát, Federico Bernardeschit vagy Alex Sandrót.

A Napoli nagyon közel van ahhoz, hogy szerződtesse a Lille csatárát, Victor Osimhent. A nigériaiak U17-es világbajnok, AfrikaKupa-bronzérmes, kilencszeres válogatott támadóját 2024 júniusáig köti szerződés jelenlegi klubjához, de a szezonbeli 38 tétmérkőzésen szerzett 18 gól elég jó ajánlólevél.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?