Történelmi győzelem

Lisszabon. Portugália az őrület határára került, miután a válogatott megverte Hollandiát, és bejutott a döntőbe.

Ez bizony gól! – állapíthatta meg Davids és Van der Sar Cristiano Ronaldo fejese után. A holland sajtó véleménye szerint Davidsék hattyúdala volt az idei Eb, s a jövőben már a fiatalabb generációra kell építeni a válogatottat. Nuno Gomest nem érdekelték a holland gondok, teli torokból kiabálhatta ki boldogságát a meccs után. Reuters-felvételekA portugál labdarúgó-válogatott történelme legnagyobb sikerét érte el Hollandia legyőzésével (2:1): először játszhat Eb-döntőt. A június 30-a mágikus dátum a házigazdák számára: napra pontosan 13 esztendővel ezelőtt a 21 éven aluliak világbajnokságán a Luis Figo vezérelte portugálok diadalmaskodtak. Abból az aranygenerációból mára csak hárman – Figo, Rui Costa és Fernando Couto – maradtak hírmondónak. A mostani szövetségi kapitány, a brazil Luis Felipe Scolari szintén napra pontosan két éve lett vb-győztes a brazilokkal. Megjegyzendő: a vb-k és Eb-k történetében még soha sem nyert olyan gárda, amelyet külföldi tréner irányított.

Luis Figo, a nemzeti hős

Az első elődöntő legjobbjának választott Figo kijelentette: az eddig szerzett valamennyi trófeáját elcserélné az Eb-diadalért. Scolari a sztárt dicsérte, noha az angolok elleni negyeddöntő 75. percében lecserélte: – Lehet, hogy éppen ettől játszott olyan elszántsággal a hollandok ellen. Igazi klasszis, aki a fontos pillanatokban összeszedi magát. Rászolgált, hogy nemzeti hős legyen – tette hozzá a brazil szakember. Figo elmondta azt is, az Eb után már nem szerepel többet a válogatottban. – Portugáliának remek fiatal labdarúgói vannak, a jövőben ők húzzák majd a válogatott szekerét.

Advocaat gúnyolódott

Scolari kollégája, Dick Advocaat viszont nagy valószínűséggel lemond, bár csak a jövő hétre ígér választ. A De Volkskrant című holland lap már arról írt, hogy a dán Morten Olsen lehet az új szövetségi kapitány. Megjegyzendő, hogy a lisszaboni stadionban helyet foglaló 15 ezer holland szurkoló nem szidta Advocaatot, hanem éljenezte, noha az együttes kikapott és búcsúzott. A narancsmezesek hatszor játszottak vb-n vagy Eb-n elődöntőt, azonban nyerni csak egyszer, az 1988-as kontinensviadalon sikerült nekik. Advocaattól megkérdezték, mi a véleménye Anders Frisk svéd játékvezető ténykedéséről. „Kiváló volt a bíró!” – vágta rá gúnyosan.

Rendbontás Hollandiában

Hollandiában az Oss nevű kisvárosban súlyos rendbontásra került sor a vereség után. A kis településen a rendőrség két órán keresztül próbálta megfékezni a több száz tomboló huligánt, akik kirakatokat törtek be, fosztogattak, és verekedést kezdeményeztek a kiérkező hatóságiakkal. (mti, ns, o-o)

Vizsgálat indulhat Van Nistelrooy ellen

Lisszabon. A bíró szidalmazása miatt eljárás indulhat Ruud van Nistelrooy ellen, aki a vesztes elődöntő után azt nyilatkozta: a svéd Frisk egyszerűen „hazafújt”. – Hihetetlen, ahogy a játékvezető a portugálokat segítette. Mindenben nekik kedvezett, semmit sem tehettünk ellene – fakadt ki a hollandok klasszisa, aki állítólag az öltözőfolyosón is csúnyán összeveszett a sípmesterrel. (mti)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?