Taroltak a magyarok a vb-n

Öt arany, három ezüst és két bronz – ez volt a magyar érem-termés a račicei kajak-kenu világbajnokságon, ami az éremtáblázat második helyét jelentette.

Öt arany, három ezüst és két bronz – ez volt a magyar érem-termés a račicei kajak-kenu világbajnokságon, ami az éremtáblázat második helyét jelentette. Olimpiai számok-ban egy aranyat, egy ezüstöt és egy bronzot szerzett a magyar küldöttség.

Oktató óvodások

Birkás Balázs és Balaska Márk a férfi K2 200 méter mezőnyének legfiatalabb versenyzői, ám ettől függetlenül fölényes rajt-cél győzelmet arattak. „Úgy nézünk ki ebben a mezőnyben, mint két óvodás! – tréfálkozott Birkás, majd a versenyt is kommentálta. – Az utóbbi két-három évben nagyon jól begyakoroltuk ezt a távot. Megcsináltuk azt, amit edzésen szoktunk.”

Birkásék az U23-as vb-n is megnyerték ezt a számot, a plovdivi felnőtt Eb-n is diadalmaskodtak, és Račicében is oktatták a mezőnyt.

„Közvetlenül a rajt előtt leszakadt az ég, és hirtelen az összes izgalmat mintha kifújták volna belőlem. Nagyon koncentrált voltam. Úgy belenyúltam a rajtba, mint talán még soha, aztán pedig, látva az előnyünket, már csak arra figyeltem, hogy ne kapkodjuk el a végét” – magyarázta Balaska Márk.

Betegség elfeledve

Medveczky Erika szerdán éjjel azt álmodta, hogy autóban ül és rosszul van. Ébredés után döbbent rá, hogy ugyan ágyban fekszik, de ettől függetlenül rosszul van. A váratlan gyomorpanaszok miatt egyesben nem is került be a döntőbe, K2 1000 méteren azonban Farkasdi Ramónával együtt remekül versenyzett, és magabiztosan győzött.

„Nagyon jól éreztem magam. Ramóna a szobatársam, úgyhogy végigélte velem a szerda éjszakát… Nagyon szerettem volna, ha a betegségem nem befolyásolja a versenyt, és ő is elérhet oda, ahová szeretne, a vb-dobogó tetejére” – nyilatkozta Medveczky.

„Március óta szinte folyton együtt vagyunk, gyakorlatilag élettársak lettünk. Nagyon bíztam Erikában, tudom, hogy testileg-lelkileg nagyon erős. Nem aggódtam a betegsége miatt, igyekeztem támogatni” – tette hozzá Farkasdi.

Ünnep a stégen

A női kajak kettesek 200 méteres sprintszámának döntője után az olaszok ünnepeltek. A kamera is őket mutatta, kívülről is úgy tűnt, egy hajszállal bár, de ők jöttek be az első helyre.

Ám amikor a hivatalos eredmények megjelentek a kijelzőn, örömittas magyar sikítás hasított a levegőbe, a kijelző ugyanis azt mutatta: 1. Hagymási Réka és Szabó Ágnes! A fiatal páros tagjai egymás nyakába borultak a stégen: „Úristen, úristen, világbajnokok vagyunk!”

„Az utolsó pillanatig nem tudtuk, mi van. Én ugyan egy kicsit úgy éreztem, hogy nyertünk, de nem mertem örülni, amíg meg nem jelent az eredmény” – mondta Hagymási Réka. Szabó Ágnes hozzátette: „Ebben az egy számban indultunk, tudtuk, hogy ez az egy dobásunk van. Keményen készültünk, az előfutam után bíztunk egy jó eredményben. Nagyon jó érzés világbajnoknak lenni!”

Aranyos négyes

Az utolsó magyar érdekeltségű A-döntő előtt még fennállt a veszély, hogy megszakad az a nagyszerű sorozat, mely szerint Magyarország 1983 óta minden vb-n győzött legalább egy olimpiai számban.

A Takács Tamara, Medveczky Erika, Fazekas-Zur Krisztina, Vad Ninetta összetételű magyar négyes azonban tett azért, hogy a széria folytatódjon. Nagy versenyt vívtak a németekkel, akik keményen hajráztak, de a magyar hajó ért elsőként a célba. Medveczky Erika így két arannyal a magyar küldöttség legeredményesebb versenyzője lett, és életében először lett világbajnok olimpiai számban. „Küzdelmes verseny volt, de most nagyon boldog vagyok!” – lelkendezett Medveczky.

A riói győztes egységből csak Fazekas-Zur Krisztina maradt, az ő szerepét mindenki kiemelte, hangsúlyozva, nagyszerű összhangot tudott teremteni a csapatban. „Próbáltam őket összerázni, azután is, hogy Tami és Ninetta párosban csak ötödik lett. Mondtam nekik, ez nem a világ vége. Egyesben Tamara, Erika és Ninetta is végzett már előttem, így pontosan tudom, hogy nagyon jók” – nyilatkozta az egység rangidőse.

„Elengedtem a párost. Azzal szálltunk vízre: mindent vagy semmit. Azt tudtam, hogy az új-zélandiakat megelőztük, mert láttam, hogy a vezérevezősük mellettem van, de arról fogalmam sem volt, a németekhez képest hogyan állunk – magyarázta Vad Ninetta, aki a negyedik beülőben ül. – Aki a negyedik lyukban van, annak mindig meg kell kérdeznie, megvan-e a győzelem, de mivel láttam, hogy a lányok nagyon örülnek, gondoltam, hogy elsők vagyunk.”

Bodonyi szeret vezetni

Az ötezer méteres versenyek általában nem szűkölködnek drámai fordulatokban, nem volt ez másképp a női K1-esek esetében sem. Már a táv első felében kialakult egy hármas élboly, amelynek élére Bodonyi Dóra állt, a német Tabea Medert és a dán Emma Aastrand Jörgensen pedig szorosan követte.

Jörgensen azonban kiszállt a versenyből, amikor a lapátja kiesett a kezéből. A német versenyző átmenetileg átvette a vezetést, de Bodonyi ellentmondást nem tűrően újra megelőzte, és már nem is engedte szóhoz jutni az ellenfeleit.

„Borzasztó nap volt – ez volt az újdonsült világbajnok első mondata. – Az ezret nagyon elrontottam, pedig ott is én voltam az abszolút esélyes. A tavalyi rossz évem után még most is vannak ilyen részek a versenyeken… Most a rajtnál kicsit beragadtam, de aztán beértem a mezőnyt. Szeretek vezetni, mert olyankor én diktálom a tempót.”

Bodonyi azonban elárulta, készakarva engedte maga elé egy kicsit a német versenyzőt. „Szerintem azt hitte, négy kis kör lesz, mert annyi szokott lenni, de itt most öt volt. Nem akartam vele a fordulóban csatázni, inkább elengedtem, tudtam, hogy még lesz módom megelőzni” – magyarázta a 23 éves magyar versenyző, aki az Eb-n 5000 és 1000 méteren is győzött.

Gyorsan eltelt húsz év

A férfi kajak kettesek között Nádas Bence és Tótka Sándor ezüstérmes lett 500 méteren. „Egy tizeddel sem lettünk volna képesek gyorsabban evezni. Az Európa-bajnokság még nem adott reális képet az erőviszonyokról, a világbajnokság az igazi fokmérő” – hangsúlyozta Tótka Sándor.

Szintén a második helyen végzett a férfi K4-esek nem olimpiai számában, 1000 méteren a Kammerer Zoltán, Pauman Dániel, Tóth Dávid, Ceiner Benjámin összetételű egység. A negyvenedik születésnapjához közeledő Kammerer Zoltán már húsz évvel ezelőtt is ott volt a vb-n, akkor aranyérmet nyert a négyessel. „Húsz éve nem gondoltam volna, hogy még most is itt fogok állni. Baromi gyorsan eltelt ez a húsz év” – mondta meghatottan Kammerer.

Megérte folytatni

Horváth Bence tavaly nem utazhatott az olimpiára, mert doppinggyanú merült fel vele kapcsolatban, ugyanis egy vizsgálat megnövekedett hormonszintet mutatott ki nála. Társával, Szomolányi Mátéval csak a tévében nézhették a riói versenyeket, hogy aztán decemberben a szövetség felmentse őket, mivel nem nyert bizonyítást, hogy tiltott szerekkel éltek volna…

Horváth akkor a visszavonuláson gondolkodott, végül mégis folytatta, s hogy jól tette, azt a račicei vb is igazolta: a győri versenyző K1 200 méteren ezüstérmes lett. „Tökéletes pálya volt. A végére nagyon elfáradtam, kicsit szétesett a mozgásom, de így is bejöttem a második helyre. Bebizonyítottam, hogy itt a helyem. Megérte folytatni!” – szögezte le Horváth.

Két kenus bronz

A kenu szakág két bronzot gyűjtött Račicében, női C1 200 méteren Takács Kincső, a férfi C2-esek ugyanilyen távján pedig Fekete Ádám és Hajdu Jonatán lett harmadik.

„Nagyon megkönnyebbültem. Végig az volt a fejemben, hogy ezt a párosunkért, Virágért és magamért csinálom – mondta Takács Kincső, aki Balla Virággal 500 méteren a negyedik helyen végzett. – Mindketten egy-egy válogatót nyertünk, neki is ugyanolyan helye lett volna ebben a mezőnyben, mint nekem. Ez a bronzom a közös munkánk eredménye.”

Fekete Ádám arról beszélt, az első száz méter nem sikerült, a második viszont nagyon jó volt, ennek köszönhetik a bronzérmet. „Ez egy új páros, ráadásul a mezőnyben a legalacsonyabb is három fejjel magasabb nálunk. Annál értékesebb ez a harmadik hely” – nevetett Fekete.

Bőd Titanilla, Račice

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?