Szoboszlai Szabics nyomába léphet

s

Egy győzelemre van a BL-továbbjutástól a Salzburg, de ahhoz a Liverpoolt kell kivernie

A Bajnokok Ligája utolsó csoportfordulója előtt a nyolcaddöntő mezőnyének a fele már ismert, két csoportban megvan mindkét továbbjutó, másik kettőben azonban még senki sem érezheti magát biztonságban. Az már eldőlt, hogy a Szalai Ádám 2013–14-es schalkés szereplése után ismét lehet majd magyar játékosért szorítani tavasszal az egyenes kieséses rendszerben, ugyanis Gulácsi Péter és Willi Orbán csapata, az RB Leipzig bravúros teljesítménnyel kiharcolta a továbbjutást. De lehet emelni a tétet, hiszen Szoboszlai Dominik és az RB Salzburg is továbbjuthat – a címvédő FC Liverpool kárára.

Lehet Bayern München–Totten­ham, Bayer Leverkusen–Juventus vagy Inter–Barcelona, számunkra mégiscsak a Premier League listavezetőjének ausztriai fellépése lesz a legfontosabb. Egy mérkőzés, amellyel a Salzburg újabb szintet léphet, és magával emelheti a magyar válogatott fiatal játékosát is. Veszítenivaló nincsen, legrosszabb esetben a salzburgiak az Európa-ligában folytatják.

Jesse Marsch edző azt mondta, el kell felejtenie az amerikai álmot, hiszen most Európában csinálhat karriert, és reméli, meg tudja változtatni a sztereotípiákat. Egy lépést már megtett szeptember 17-én, amikor az 1994 óta először BL-csoportmeccset játszó csapata 6–2-re verte a belga Genket, ezzel ő lett az első amerikai edző, aki meccset nyert a Bajnokok Ligájában.

„Nem csupán egy amerikai srác akarok lenni, aki megpróbál edzős­ködni. Ennél sokkal többre vágyom” – nyilatkozta.
 

Legyetek könyörtelenebbek!

A Salzburg hazai eredményei magukért beszélnek, a csapat 17 forduló után is veretlen, 13 meccset nyert, négyszer döntetlent vívott, eddig 64 gólt szerzett. A Bajnokok Ligája nagyobb kihívásokat hozott, a Genk oda-vissza legyőzése mellett szerzett egy pontot Nápolyban, míg Liverpoolban egy elképesztő mérkőzésen, 3–1-es félidő után végül 4–3-as vereséget szenvedett. Azaz otthon akár egy egygólos siker is elég lenne ahhoz, hogy jobb egymás elleni eredménnyel megelőzze és elbúcsúztassa a címvédőt.

Az Anfield Roadon aztán Marsch olyat tett, amit filmekben már láthattunk (emlékezzük csak Al Pacino alakítására a „Minden héten háború” című alkotásban), tartott egy lelkesítő beszédet, amelynek hatására csapata megnyerte a második félidőt.
„Először is, hány szabálytalanságunk volt az első félidőben? Talán kettő? Ez nem egy kib...ott barátságos mérkőzés, ez a Bajnokok Ligája! Túlságosan tisztelitek őket, oda kell tennünk magunkat fizikálisan is. Legyetek könyörtelenebbek Van Dijkkal is. Erős csapat? Igen, de ez nem azt jelenti, hogy kedvesnek kell lennünk, vagy hogy nem léphetünk oda nekik és nem harcolhatunk. Érezniük kell, hogy itt vagyunk, és hogy kib...ottul felvesszük velük a versenyt. Most taktikáról lesz szó, de amikor felmegyünk a pályára, akkor az akaratra és a magabiztosságra lesz szükség. Most ellenük játsszunk, látjuk, hogy erősek, de mi is tudunk sokkal jobbak lenni. Magabiztosság és erő, ez a lényeg! Nem túl erősek a pontrúgásokban. Gyerünk, ennél több kell!” – harsogta.
A felvételt a Salzburg közzé is tette közösségi oldalán, majd letörölte (hogy PR-fogás volt vagy sem, nem tudni), mindenesetre Marsch még november végén is azt mondta, ő maga nem látta, igazából pedig nem is emlékszik, miket mondott.

Ami az egészet egyedivé tette, az az lehetett, hogy egy amerikai edző német nyelven magyarázott egy osztrák csapatnak

– vélte a wisconsini születésű szakember, aki 2018 nyarán érkezett Európába, amikor Ralf Rangnick asszisztense lett az RB Leipzignél, majd egy évvel később csatlakozott a Salzburghoz, amellyel 2022-ig szóló szerződést írt alá.

Érdekes

A Liverpool nem spórol a klubvilágbajnokságon

A Liverpool hivatalos honlapján közölte a 23 fős, Katarba utazó keretét, mely először december 18-án lép pályára a 2019-es klubvilágbajnokság elődöntőjében. Két játékos sérülés miatt nem utazik Ázsiába, Jürgen Klopp tehát nem pihentet senkit. A hiányzók Fabinho és Joel Matip lesznek, mindketten sérüléssel bajlódnak. A Liverpool klubvilágbajnokságra utazó kerete (23): Alisson, Andy Lonergan, Adrián, Virgil van Dijk, Joe Gomez, Dejan Lovren, Andy Robertson, Trent Alexander-Arnold, Neco Williams, Georginio Wijnaldum, James Milner, Naby Keita, Curtis Jones, Jordan Henderson, Alex Oxlade-Chamberlain, Harvey Elliott, Adam Lallana, Xherdan Shaqiri, Roberto Firmino, Sadio Mané, Mohamed Szalah, Rhian Brewster, Divock Origi.

Angliában is ledőlne egy korlát

Elmondása szerint nagyon sokat köszönhet Rangnicknak, aki óriási szerepet játszott abban, hogy átlássa és megértse az európai futball magas szintű taktikai szintjét. Másik mesterének az amerikai válogatott egykori szövetségi kapitányát, Bob Bradley-t tartja, aki előbb a Princeton University csapatában, később az MLS-ben a D.C.United és Chicago Fire együtteseiben is az edzője volt.

2016-ban Bradley volt az első amerikai, aki Premier League-klubot irányíthatott, igaz, 11 mérkőzés és 85 nap után elküldték a Swansea City éléről. „Tudom, hogy az ő megítélése vegyes Angliában, de számunkra az Egyesült Államokban ez akkor is egy nagy pillanat volt. Nekem kulcsfontosságú volt, hogy megismerjem az európai futballkultúra mélységeit, ehhez az is kellett, hogy megértsem a nyelvet, az embereket” – magyarázta Marsch.
Ez olyan jól sikerült neki, hogy egy év alatt megtanult folyékonyan németül (csak akkor vált angolra, ha túlságosan elragadják az érzelmei), még a lipcsei és salzburgi dialektusok különbségeit is ismeri. Szerinte Németországban és Ausztriában sikerült lerombolni az amerikai szakemberekkel szembeni sztereotípiákat, bár az alkalmazkodásban sokat segített, hogy három évet dolgozott korábban New Yorkban a Red Bull-franchise-ban. Így őt Európában sem úgy fogadták, mint egy amerikait.
Az biztos, hogy a Premier League-ben is ledőlne egy korlát, ha az általa vezetett Salzburg kiverné a Liverpoolt, szerinte ez változtatna a szigetországi előítéleteken is.

liverpool
Érdekes

Eddig négy magyar negyeddöntős

Eddig négy olyan magyar játékos volt, aki csapatával eljutott a Bajnokok Ligája negyeddöntőjéig. Az 1992–93-as kiírásban a belga FC Bruges színeiben Disztl László (akkor két selejtezőkör után két négycsapatos csoport alkotta a BL-t), 1998–99-ben a német Kaiserslautern­nel Hrutka János és Szűcs Lajos, míg a 2006–07-es idényben a holland PSV Eindhovennel Fehér Csaba.

BL-lázban ég Salzburg városa

A Salzburg szombaton 5–1-re győzött a WSG Swarovski Tirol ellen, a meccset követően Marsch azt mondta, készen állnak a keddi csatára.
„Nagyon koncentrálunk erre a pillanatra, a várva várt csúcsmérkőzésre. A klubon belül és a városban is hatalmas a lelkesedés, de nyugodtak vagyunk, és úgy érzem, a srácok felkészültek a meccsre. Élvezni szeretnénk a pillanatot” – nyilatkozta. Hozzátette, a szombaton gólt szerzett, majd a 66. percben lecserélt Erling Haaland is ott lesz a pályán, reményei szerint a kezdőcsapatban.

Christoph Freund sportigazgató hozzátette, Haaland igazi salzburginak érzi magát, és tudja, hogy jelenleg a legjobb helyen van, és számára az jelentené az egészséges fejlődést, ha nyárig maradna. „Egész Európa őt akarja megszerezni, de a klubhoz még senki sem fordult közvetlenül. Kell nekünk, hogy még több mérkőzést nyerjünk, és erős csapat maradjunk” – mondta.
Az osztrák válogatott védő, Andreas Ulmer úgy fogalmazott, ez lesz élete mérkőzése. „Ha bátrak leszünk, és merünk futballozni, akkor igenis lesz lehetőségünk a továbbjutásra” – vélte.

A 21 éves középső védő, Maximilian Wöber elismerte, nem ők a párharc esélyesei, de Liverpoolban már megmutatták, képesek lépést tartani a világ egyik legjobbjával is. „Ha megfontoltak leszünk, akkor jöhet a Liverpool is” – mondta.
Cican Stankovic kapus aludni is alig bír az izgalomtól. „Minden alkalommal, amikor este lefekszem, a meccs jár az eszemben. Felkészültünk, de mégiscsak egy olyan csapatot fogadunk, amely a legjobb edzővel, a legjobb védelemmel és a legjobb támadósorral rendelkezik.”

Érdekes

Még négy hely kiadó a többi csoportban

Az F csoportban a Barcelona már biztos továbbjutó, míg az Internek és a Dortmundnak hét-hét pontja van – az Internek hazai pályán a Barcát kell legyőznie a továbbjutáshoz, de ha a Dortmund esetleg botlana a Slavia ellen, akkor Lukakuék már egy döntetlennel is továbbjutnak. Pontegyenlőség esetén az egymás elleni meccsek mérlege dönt, ami az Internek kedvez.
A G csoportban is hasonló a helyzet, itt a már nyolcaddöntős Leipzig mellett a 7 pontos Zenit és a Lyon küzd a második helyért – előbbi a Benfica otthonában, utóbbi hazai pályán a lipcseiek ellen zárja a csoportkört. Pontegyenlőség esetén itt a Zenit mehet tovább.
A H csoportban az Ajax még nem jutott tovább, de bizakodhat: kétpontos előnyben van riválisaival szemben, és hazai pályán játszik a második helyen álló Valenciával. A Chelsea hiába csak a harmadik, jók a kilátásai: ha Londonban legyőzi a már kiesett Lille-t, biztosan továbbjut.

A világ legjobb edzője ellen

Marsch elismeréssel szólt Jürgen Kloppról, akit – kapusához hasonlóan – a világ legjobb edzőjének tart. „Azt hiszem, németországi és angliai sikerei, csapatainak teljesítménye és a mutatott játék alapján jelenleg nincs nála jobb. Nincs is egyszerű dolgunk, amikor megpróbálunk ráhangolódni a Liverpoolra. Hogy mi lesz? Szerintem a meccs a játékról és a két csapatról szól majd, és nem az edzőkről. Számomra nem okoz akkora pluszt, hogy legyőzzem őt, sokkal többet jelentene a csapatomnak, ha felülmúlná az övét. Erre összpontosítunk. Nem vagyok egoista, mindig minden a csapatról szól.”
A szakember már a hétvégi bajnokin is próbált előre gondolkodni, az osztrák lapok szerint ezért is pihentette a kispadon Szoboszlai Dominiket, illetve Zlatko Junuzovicot.
A Liverpool biztosan Fabinho nélkül lép pályára, a középpályás még a Napoli ellen sérült meg, és 2019-ben már nem léphet pályára.
„Számomra Fabinho a Liverpool egyik legfontosabb játékosa, aki labdával és labda nélkül is irányítani tudja a mérkőzést, és nagyon érti a játékot. Ugyanakkor az angolok sokat játszottak nélküle, szóval nem lesz ismeretlen a helyzet, hogy nem számíthatnak rá. Annyi tapasztalt futballista van a keretben, nem hiszem, hogy túlságosan hiányozna” – mondta Marsch.


Csak a Sturm Graznak sikerült

Az osztrák sajtó már összeszedte az utóbbi időszak sikereit, az biztos, hogy éppen a Salzburg az, amely az 1994–95-ös idényben hasonló helyzetben volt. Akkor a D csoportban az Ajax végzett az első helyen, és miután a Milantól levontak két pontot (a hazai, Salzburg elleni mérkőzésen a lelátóról fejbe dobták Otto Konrad kapust, akit kórházba is kellett vinni), az utolsó, ausztriai mérkőzésen egy győzelem elég lett volna a továbbjutáshoz. A Salzburg azonban nem bírta el a terhet, a Milan Daniele Massaro góljával 1–0-ra győzött, és továbbment.

A BL 1992-es átalakulása óta egyetlen osztrák klub jutott túl a csoportkörön, 2000–2001-ben a Szabics Imrét is soraiban tudó Sturm Graz úgy nyerte meg csoportját, hogy idegenben a Rangers és a Monaco is 5–0-ra verte. A lebonyolítás szerint akkor még a második körben is csoportkör következett, ott már csak a Panathinaikoszt tudta legyőzni, a Valenciától és a Manchester Unitedtől oda-vissza kikapott, és kiesett.

Az osztrák klubok eddig tizenegy mérkőzést nyertek a Bajnokok Ligájában: a Sturm Graz hetet, a Salzburg hármat (kettőt a jelenlegi idényben), míg az Austria Wien egyet. Szerepelt a BL-ben a Rapid Wien is, de eddigi tizenkét csoportmérkőzésén nyeretlen maradt.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?