Semleges zászló alatt indulhatnak az oroszok Pjongcsangban

Orosz zászló és orosz himnusz sem lesz a pjongcsangi téli olimpián, orosz sportolók azonban lehetnek – hacsak a jövő keddi Olimpiai Gyűlés nem dönt úgy, hogy semleges zászló alatt nem indítják el a sportolóikat Pjongcsangban.

Orosz zászló és orosz himnusz sem lesz a pjongcsangi téli olimpián, orosz sportolók azonban lehetnek – hacsak a jövő keddi Olimpiai Gyűlés nem dönt úgy, hogy semleges zászló alatt nem indítják el a sportolóikat Pjongcsangban. Vlagyimir Putyin tegnap kijelentette, nem lesz bojkott.

A NOB végrehajtó bizottsága kedden döntött arról, hogy az Orosz Olimpiai Bizottságot (OKR) azonnali hatállyal felfüggesztik, és ezzel kizárják a téli ötkarikás játékokról, ám az orosz sportolók semlegesként, az olimpiai zászló alatt indulhatnak Pjongcsangban.

Minderre azért került sor, mert a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) által megbízott kanadai jogászprofesszor, Richard McLaren vezette független vizsgálóbizottság jelentése az oroszok államilag támogatott, rendszerszintű doppingolását tárta fel. A NOB az elmúlt hónapban több mint 20 orosz versenyzőt tiltott el örökre doppingvétség miatt. A 2014-es szocsi téli játékokon az oroszok 33 érmet szereztek, de 11-től már megfosztották őket.

Alekszandr Zsukov, az OKR elnöke később Lausanne-ban bejelentette, hogy az orosz sportolók a svájci városban működő nemzetközi Sportdöntőbíróságnál (CAS) megtámadják a NOB határozatát. Elmondta azt is, hogy az érintett versenyzők jövő kedden döntenek arról, hogy indulni kívánnak-e a februári játékokon: a meghirdetett „Olimpiai Gyűlésen” jelen lesznek a sportolók, az edzők és a sportszövetségek képviselői is.

Az orosz médiumokban megszólaló orosz honatyák többsége amellett foglalt állást, hogy a sportolók ne utazzanak el Dél-Koreába.

Ivan Melnyikov, a duma alelnöke szerint a semleges zászló alatti részvétel nem lenne korrekt azokkal az orosz versenyzőkkel szemben, akiket korábban minden bizonyíték nélkül eltiltottak az olimpiától és a sporttól.

„Az orosz sportolók totális üldöztetésének célja Oroszország és az egész népünk megalázása. Minden mai, elképzelhetetlenül kegyetlen döntés ennek a politikának a része” – mondta Melnyikov.

Jelena Vjalbe, az orosz sífutók szövetségének elnöke úgy vélekedett, minden sportolónak magának kell eldöntenie, elutazik-e Pjongcsangba.

A rövidpályás gyorskorcsolyázó Viktor An a sportolók közül elsőként jelentette be, hogy szeretne indulni Pjongcsangban. „Ha Oroszország nem bojkottálja a pjongcsangi olimpiát, akkor semleges státusban versenyezni fogok. Négy évig készültem erre, és egyszerűen nem tudok lemondani róla” – jelentette ki a dél-koreai származású An.

Az orosz sportvilág nagyjai között viszont nincs egyetértés abban a kérdésben, hogy a nemzeti büszkeséget kell-e előnyben részesíteni, avagy azt, hogy az olimpia a sportolói pályafutás csúcsa, amitől nem szabad megfosztani a „tiszta” sportolókat, akikről zászló és himnusz nélkül is tudja mindenki, kit képviselnek. A sajtóban több olyan kommentár is megjelent, amely szerint politikai döntés születhet. „Nehéz arra számítani, hogy az oroszországi hatalom megengedi majd a tiszta sportolóknak, hogy önállóan döntsenek arról, részt vegyenek-e a játékokon, vagy nem” – írta például a Novaja Gazeta, emlékeztetve arra, hogy a kormányzat több szintjén sokszor elhangzott már, hogy „megengedhetetlen” semleges zászló alatt elindulni.

Vlagyimir Putyin orosz elnök azonban tegnap kijelentette: nem akadályozzák meg egyetlen orosz sportolónak sem, hogy ha kíván, elinduljon az olimpián. Kiemelte, soha nem utasította tisztviselőit, hogy a 2014-es szocsi téli olimpia alatt „szállítsák a győzelmeket”, a NOB-döntések mögött pedig politikai motiváltságot érez. (MTI)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?