Ronaldóék ellen lényegesen több kell

A magyar futballválogatott 3:1-re legyőzte Lettországot a budapesti vb-selejtezőn, a Storck-legénység négy lőtt gól nélküli vesztes meccs után nyert.

A magyar futballválogatott 3:1-re legyőzte Lettországot a budapesti vb-selejtezőn, a Storck-legénység négy lőtt gól nélküli vesztes meccs után nyert. Holnap (20.45) az Európa-bajnok portugálokat látják vendégül Dzsudzsákék.

Megtört a hosszú gólböjt

A csapatokat csaknem telt ház fogadta annak ellenére, hogy a magyaroknak már nincs reális esélyük kijutni az oroszországi vb-re. A himnuszok során a magyar szurkolók „A címeres mez szent, küzdj érte mindig!” felirattal üzentek a futballistáknak.

Bernd Storck kilenc Eb-t megjárt futballista mellett a Videotonban játszó Pátkai Mátét (három év után öltötte magára a címeres mezt) és a ferencvárosi Varga Rolandot jelölte a kezdőcsapatba.

Nagy rohamokkal kezdtek a magyarok a csoportutolsó lettek ellen, érződött, hogy a hazai játékosok feledtetni akarják a júniusi, andorrai fiaskót. Háromszáz másodperc után megszületett a magyarok első gólja: Varga Roland ívelt szabadrúgása után Kádár Tamás 8 méterről a jobb alsó sarokba fejelt – 1:0. Ez volt a Dinamo Kijev 27 éves védőjének első találata címeres mezben, negyvenedik válogatottságát így tette emlékezetessé. A magyar válogatott a tavaly november 13-ai, Andorra elleni hazai 4:0-s siker után, 368 percet követően lőtt gólt (Magyarország–Svédország 0:2, Portugália– Magyarország 3:0, Magyarország– Oroszország 0:3, Andorra–Magyarország 1:0).

Szalai is betalált

Továbbra is az történt a pályán, amit a hazaiak akartak, a vendégek igazolták, hogy nem véletlenül sereghajtók. A 26. percben növelték előnyüket a magyarok: Dzsudzsák szöglete után Szalai öt méterről, szorongatott helyzetben a jobb sarokba bólintott – 2:0. „Nem volt nehéz dolgom, jól jött a fejemre a labda, és sikerült megelőznöm a védőket” – mondta a góljáról lapunknak Szalai Ádám, a Hoffenheim támadója. Egymást követték a hazai támadások, Dzsudzsák és Stieber pontatlanul célzott, ám még a balhátvéd Korhutnak is akadt lehetősége, de közeli lövését bravúrosan védte Vanins, az FC Zürich kapusa.

Korhut szarvashibája

A félidő hajrájában a várt magyar gól helyett azonban lett találat született: Korhut gyengén gurított haza, s a labdára lecsapott a szemfüles Freimanis, aki 8 méterről a tehetetlen Gulácsi mellett a hálóba lőtt – 2:1. „Haza akartam adni a labdát, de megcsúszott a lábam, így rosszul találtam el, és ezt kihasználta a lett szélső. Nagyon sajnálom, hogy hibámmal kellemetlen perceket okoztam a csapatnak” – jelentette ki a meccs után az Izraelben légióskodó Korhut, akin látszott, hogy nagyon bántja a bakija.

A játék képe alapján három vagy négy góllal kellett volna vezetniük Dzsudzsákéknak, ehelyett sovány hazai előnnyel vonultak pihenőre a csapatok.

Jobban kezdték a második félidőt a vérszemet kapott vendégek, gyors támadás végén Freimanis egyedül tört kapura, ám Gulácsi bravúrosan hárított. Tíz perc elteltével ismét a magyarok vették át a kezdeményezést, a lettek csak durva szabálytalanságokkal hívták fel magukra a figyelmet. Szalai az egyik kemény belemenést követően majdnem összeverekedett az őrzőjével. Mindketten sárga lapot kaptak a kakaskodásért. Ezután Szalai megsérült, helyére a Fradi-közönség kedvence, Böde állt be. „Azt hiszem, nem okoztam csalódást, kár, hogy nem sikerült gólt lőnöm” – mondta Böde Dániel. Nem sokkal később Dzsudzsák baloldali szabadrúgását követően Solovjevs fejéről a lett kapuban landolt a labda – 3:1.

Kihagyott ziccerek

Aleksandrs Starkovs, a vendégek korábbi sikerkapitánya – irányításával kijutottak a 2004-es Eb-re – kettős cserével igyekezett felrázni csapatát. De ez sem segített, mindössze egy valamirevaló helyzetük akadt, de a DAC-ot is megjárt Valerijs Sabala a kapu mellé fejelt. Ezt követően több komoly lehetőségük volt a magyaroknak, a legnagyobbakat Dzsudzsák és Lovrencsics puskázta el.

Teljesen megérdemelten nyert a magyar válogatott, amely tíz perctől eltekintve jelentős fölényben futballozott. Mindhárom hazai találat rögzített szituációból esett, két szabadrúgás és egy sarokrúgás után voltak eredményesek a magyarok. A 20 ezer szurkoló a meccs végén nagy ünneplésben részesítette a hazai játékosokat, és közösen elénekelték a Himnuszt.

„Le a kalappal a fiúk előtt! Attól függetlenül, hogy nem szabad túlértékelni a sikert. A második félidőben voltak kisebb kihagyások a letámadásokban, labda nélküli játékban, de mindenképp pozitív volt az, ahogy ezt a mérkőzést elkezdtük, ahogy a visszatámadások mentek, ahogy uraltuk a játékot, ahogy jobbra és balra is játszottunk, és fárasztottuk az ellenfelet – összegzett Szalai Ádám, aki 42. válogatott meccsén megszerezte a 14. gólját. – Van miben fejlődnünk, sajnos ez még hosszú ideig így lesz, de tényleg jó mérkőzés volt sok pozitívummal. Jókor jött a vezetés, az a csapat tud korán vezetést szerezni, amely ezért tesz is. Több szabadrúgást, szögletet harcoltunk ki, nyomás alá helyeztük az ellenfelet.”

Storck elégedett

„Dicséret illeti a játékosokat. Nagy nyomás volt a csapaton és rajtam, de a játékosok igyekeztek bizonyítani. Jól kezdtünk, voltak helyzeteink, aztán rögzített szituációkból sikerült előnybe kerülnünk – értékelt Bernd Storck kapitány a meccs utáni sajtótájékoztatón. – Sajnos Korhut hibája után kizökkentünk a ritmusból, de a szünetben két-három góllal is vezethettünk volna. Nem éreztem, hogy szorosabb is lehetett volna a mérkőzés. Persze a lettek előtt voltak lehetőségek, de jól megoldottuk a védekezést, és mi szereztünk több gólt.”

„Természetesen az eredmény nem kielégítő, de elégedett vagyok a csapatom játékával. Próbáltunk támadni, ma ennyire tellett, tisztességesen helytálltunk. A magyarok igazolták, hogy erős együttesük van” – szögezte le Aleksandrs Starkovs, a lett válogatott szakvezetője.

Jönnek a portugálok

Holnap este a kontinensbajnok Portugália lép pályára a Groupama Arénában, amely még veretlen a magyar válogatottal szemben. Eddig 12 ízben találkozott a két csapat, nyolc portugál siker mellett négy döntetlen született. Budapesten mindkétszer a portugálok nyertek: 1999-ben Eb-selejtezőn 3:1-re, 2009-ben vb-selejtezőn 1:0-ra.

Ha az Európa-bajnok egyenes ágon akar kijutni a vb-re, feltétlenül győznie kell, hiszen így is lépéshátrányban van az éllovas svájciakkal szemben. A portugálok pénteken 5:1-re lelépték a Feröer-szigeteket, Cristiano Ronaldo mesterhármassal járult hozzá a győzelemhez, így már 78 válogatott gólnál tart, és az örökranglistán megelőzte Pelét (77). Kulcsfontosságú lesz, hogy Guzmicséknak sikerül-e kikapcsolniuk a Real Madrid sztárját. Egy biztos, ha a magyarok sikeresek akarnak lenni, lényegesen jobb teljesítményt kell nyújtaniuk, mint a lettek ellen.

Meglepetésben bíznak

„Portugália ellen is saját játékunkra készülünk, szeretnénk meglepni a kontinensbajnokot. A vendégeknek muszáj nyerniük, nekünk viszont nincs veszítenivalónk, így bátran játszhatunk” – jelentette ki Bernd Storck.

„Valószínűleg Ronaldóék fogják többet birtokolni a labdát és uralni a játékot. Nem kell bemutatni a portugál válogatottat. Ettől függetlenül jó taktikával, ugyanilyen bátorsággal meglephetjük őket” – szögezte le Szalai Ádám, akire részleges izomszakadás miatt nem számíthat a kapitány. Rajta kívül két sárga lap miatt Bese is hiányozni fog.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?